Wednesday, June 26, 2019

Pudemeid

Koos õietolmuallergiaga on saabunud traditsiooniline silmapõletik. Väga, väga ebameeldiv. Õnneks läheb see tõenäoliselt tolmuhooaja lõpuks iseenesest üle.

***
Unustasin täiesti kogemata kooli lõpuaktuse ära. Ega ma tavaliselt aktustel ei käigi, vaevalt et mõni laps tahab meenutada, kuidas ma neile taskurätti ulatasin. Aga vaatasin pärast pilte ja mõtlesin, et oeh... mõni vanem kohe üldse ei vaata, kuidas tema laps riides on - rahas küsimus kindlasti ei olnud, pigem selles, kuidas antud rõivaese noore inimese kehaga sobitub ja mida rõhutab. Kui rõhutab kõike seda, mida rõhutama ei peaks (näiteks teatud kutsikaümarus), siis on lõpuks lapsest kahju. Selles mõttes on muidugi lihtne, kui on poisid, sobiva ülikonna leidmine on kindlasti kordades lihtsam kui tüdrukuriiete tegumoodide ja materjalide virrvarris orienteerumine.

***
Vaatasin EBA pilte ka ja mõtlesin, et ise sellisele üritusele just riietusevaeva pärast minna ei tahaks, aga mingeid selgemaid piire tahaks blogile küll. Paraku olen ma suunamudimiseks liiga ebajärjekindel inimene. Või liiga vähe pühendunud. Aga midagi tuleks (tegelikult - ma tahan, mitte et pean) läbi mõelda ja kohandada... kui kiire läbi saab. Augustis või septembris.

***
Oleme alates tänasest moodne perekond üheainsa lapsega, sest nooremad kaks on laagris. Väga veider on.

***
Seesama üksainus laps tutvus tänaste uudiste valguses demokraatlike koolide ideega ja arvas, et see oleks lahe. Ma demokraatliku kooli teemasse kuigivõrd ei usu, küll aga vabaõppesse (unschooling). Ainult et meie riigis on kõige lihtsam elu siiski lineaarne - põhikool-gümnaasium-ülikool, igaüks sobivate eksamite ja lõputunnistusega. Äärmisel juhul võib kuskil kahe astme vahel mõne vaba aasta võtta, aga vähemalt esimest etappi ei saa kuidagimoodi vahele jätta või modifitseerida. Lisaks, jah, lisaks võib ikka üht-teist õppida, aga midagi täitsa ära jätta... vist ei saa. Riiklik õppekava lihtsalt nõuab, et põhihariduse hulka kuulugu näpuotsaga füüsikat ja keemiat, kaks võõrkeelt ja x kilomeetrit kaugushüppeid, ilma ei lubata. Ja kui lapsel ei ole millegi vastu selget kirge või andi, siis on noorena ühele või teisele ainele keskendumine natuke nagu libe tee.

***
Findus on taas meil käima hakanud. Eelmisel nädalal nägi ta ülivilets välja, täna, kui puugirohu manustamisest ongi nädal möödas - sest vahepeal lihtsalt ei saanud, teda polnud näha -, juba veidi parem. Vähemalt hakkab mahakratsitud karv tagasi kasvama. Mingi kõrvahäda on tal ka, aga sellega me ausalt praegu tegeleda ei suuda. Äkki on seal ka kratsimise küsimus.

***
Remont Vanaema-Vanaisa teisel korrusel on jõudmas viimasesse etappi. Kuna jasmiinivalge värv ähvardab otsa saada, ostsime täna potsiku soodusvärvi (teate küll, need poole hinnaga värvid, millel toonimine on nässu läinud)... vanaroosa sai. Nojah, siis tuleb nagu Farjeoni muinasjutus daami toast, et haldjas põtkis jalaga ja tuba sai roosa või valge või...

***
Vanaisa puhul on olukord niisugune, et... Kaalume hooldekodu küsimust. Homme küll peaks tulema tutvuma keegi meesterahvas, kelle amet ongi eakaid ja muiduhädiseid koduses elus toetada... näiteks kasida või midagi sellist. Kasimisteenust pakutakse miski projekti raames viis korda nädalas. Projektijuht juba käis, eksis alguses küll põhjalikult ära, sest ajas segi tänavanimed, aga kohale jõudnult oli täitsa sümpaatne ja toetav. Eks me homme näeme, mis edasi saab.

***
Ka sel aastal ei soovi mu peenrad porgandeid kasvatada. Ühes peenras tärkas üks, teises üheksa taime. Üheporgandipeenrasse külvasin nüüd suhkruherneid. Äkki neile sobib rohkem.

***
Mees otsib meile uut autot. Opel Corsa on väga hea auto, aga lastel hakkab tagaistmel kitsaks jääma. Mina tahan Sharani või Zafirat, Mees on valmis igasugusteks nähtusteks... viimati näitas mulle üht oinasarvedega Dodge'i, mille venda ma päeval parklas märkasin ja koledaks arvasin. Ameeriklased ei meeldi ja käetoega esiiste on selge rasvane miinus, käetoed takistavad autos kudumist ja on muidu ebamugavad.

***
eadööd.


4 comments:

  1. Ebastadartsete mõõtudega noormehele hästiistuva ülikonna leidmine oli meil kordades suurem vaev kui tüdrukute kleidid, mida olid kevadel kõik poed täis. Pluss polnud hiljem selle ülikonnaga midagi teha, sest gümnaasiumi lõpuks olid mõõdud juba täiesti teistsugused. Pluss ülikond maksis kõvasti rohkem kui kleit.
    Teil muidugi on võimalik ühte ülikonda noorematele vendadele sobitada kui mõõdud klapivad.

    ReplyDelete
  2. jah, mõõtude küsimus on nii või teisiti keeruline… ainult et poiste puhul minu meelest ei ole nii lihtne teha täiesti vale riietumisvalikut. Ja mina tegelikult väga ei usu kohustusse pintsak ja püksid samast komplektist leida, põhikooli lõpus võiks olla ka näiteks tume pintsak ja hallid viigipüksid vms, ma usun, et see avardab võimalusi. Mees käib igapäevaselt pintsakuga, aga ülikonda kui komplekti polnud tal vist isegi abielludes, sest ebastandardne.

    ReplyDelete
  3. Zafira on hea valik!
    Meil on ja mahume oma nelja poisiga ära. Kui nad nüüd kõik kaavu viskama hakkavad siis läheb muidugi kitsamaks aga usutavasti mahume siis ka ära. :)

    ReplyDelete
  4. Neli poissi kõlab väga toredasti. Meie omad viskavad kasvu just praegu ja Corsa järel tundub kindlasti ükskõik milline suurem auto tõeliselt avar. Isegi kui keegi meist puudu on, tähendab, sõidame neljakesi, tunnevad lapsed ka Corsas, et saab tohutult laiutada. :)

    ReplyDelete