Wednesday, June 3, 2020

Lugupeetud Lugeja!

"Lugejaks" nimetas ennast keegi, kes... nojah. Pole mõtet kommentaari otsida, ma khusstutasin shelle ära.

Vastuseks kommetaari küsimärgirohkele osale.

Kujutage ette, blogide lugemine on vabatahtlik. Kui lugedes tekib vajadus hambaid kiristada, siis on tervislikum lugeda midagi muud. Ma olen seda nõksu õige mitme blogiga proovinud ja teate, kui mõnus see on! Püüan siin praegu meenutada, millal ma viimati lugesin üht blogi, mille autori seisukohavõtud mind parimal juhul jahmatavad, halvemal juhul lihtsalt solvavad ja kurjaks teevad - ei mäleta!

Ja kui Teie meelest on vajalikud Weekend, mille kohta ma oma Pärnu tuttavatelt olen ainult väga ahastavaid kirjeldusi kuulnud (ilmselt sõltub sellest, kuhupoole müra kostab ja kelle õuele purjus seltskonnad luba küsimata sisse vajuvad), ja muud taolised üritused, siis palun, pidage neid oma tagaaias nii, et naabrid ei pea vastu tahtmist osalema. Isiklikult ei pea mina õigeks ka laatade, spordiürituste jms asjade pärast linnade ja teede kinnipanemist, selleks võiks kasutada spordiväljakuid vms platse. Ainult et laada ja spordiüritusega kaasneb enamasti vähem lärmi, purjutamist ja juhusuhteid.

Kui ma nüüd õigesti mäletan, sain pragada kristlasele mitteomase suhtumise eest. Kristlane peab armastama ja sallima inimest, aga mitte pattu. Seega palvetame jätkuvalt pattu soodustavate sündmuste ärajäämise eest, kui me peaksime nende toimumise võimalikkusest midagi kuulma. Nii ongi. Et head ja toredad inimesed, kes on kõik alustanud puhaste ja süütute lapsukestena, aga keda halba soodustavad sündmused ahvatlevad, ei saaks võimalust midagi halba teha/näha/kogeda. Või et kui sündmus ära ei jää, jääksid ära selliste sündmustega tavaliselt kaasnevad halvad asjad.

Jumala armu ja rahu!


3 comments:

  1. Kirjutan kahe käega alla! Ma ei saa ka aru neist, kes vabatahtlikult loevad blogi või arvamust või midaiganes, mis neid vihastab. Ei ole nii, et peab lugema ainult seda, millega sajaprotsendiliselt nõustud, ka erineva seisukohaga inimeste mõtted, kuigi enda omast erinevad, on silmaringilaiendavad. Aga kui kellegi kogu eluviis ärritab, siis milleks tema tegemistel silma peal hoida? Arusaamatu.
    Hiljuti oli kogemus, kus üks lugeja sai kohutavalt vihaseks, kui ma keeldusin tema seisukohta mõistmast, selles mõttes, et ma aktsepteerin, et nii võib olla, aga ma ei saa käsi südamel väita, et ma lõpuni mõistan, ammugi heaks kiidan, ja oma blogis peaks mul ju ometi see õigus olema, et omi mõtteid vabalt väljendada. Asi võttis veel täiesti ulmelise pöörde, kui lugeja hakkas mulle lisaks blogikommentaariumile ka e-kirju saatma, et tõestada, kuivõrd väiklane ja kitsarinnaline ma olen, kuna ei soovi tema eluvalikuid mõista, õlale patsutada ja öelda, et "loomulikult ma saan aru, mida muud sa oleksidki saanud teha". Lugejad unustavad vahel ära, et nad on blogis kõigest külalised ja kui viisakalt käituda ei oska, siis tuleb nad jõuga välja visata.

    ReplyDelete
  2. Ma loen nii seda kui mitmeid teisi blogisid enda maailmapildi ja silmaringi laiendamiseks. Ümbritseme me ju kõik ennast sarnaselt mõtlevate ja tegutsevate inimestega ja sel viisil on lihtne jääda oma mulli kinni. Blogid avardavad mu silmaringi, avades ukse väga erinevate inimeste mõtte- ja tegudemaailma.

    Käesolev blogi on üks piiratud hulgast täiskasvanud mõistliku inimese poolt peetavatest blogidest, mille suund lastekasvatusele ja pereelule on minu jaoks huvitav. Minu vaated ei ühti nii mõnigi kord siinkirjutaja omadega, kuid ma aktsepteerin neid ja loen huviga, kuidas teistmoodi saab asju näha ja teha. See avardab mu silmaringi, kui mu ees avaneb teistsugune elu. Enamasti mul ei ole mingit probleemi ega vastuseisu kirjeldatud mõtetele. Ilmselgelt olete intelligentne, mõtlev ja haritud inimene. Sellist blogi on meeldiv jälgida.

    Ma ütlesin siiralt, et ma ei ole varem kommenteerinud pea ühtegi blogi. Ehk siis ma ei arva, et ma peaks minema teiste hoovi peale kaklema. Päriselt. Ma ei käi blogisid kommenteerimas lootuses kellegi jaoks musta valgeks rääkida ja kindlasti ei käi ma kedagi sõimamas. Ka minu kommentaar eelmisele postitusele ei olnud kindlasti sõim! Aga arvestades Teie kritlikku maailmavaadet ja üldist silmnähtavat hairtust/intelligentsi olen ma olnud sageli üllatunud sellest kitsarinnalisusest, mis teiste inimeste pihta siit kajab. Leian, et kristlik maailmavaade peaks soodustama ja propageerima tolerantsust, teiste inimeste suhtes avatud olemist. Samuti on intelligentse ja mõtleva inimese jaoks loomulik mõista, et inimesed on erinevad, huvid, vajadused, soovid on erinevad. Ja proovida seda aktsepteerida. Mitte tegeleda inimeste kastidesse paigutamisega, üldistamisega ühe-kahe omaduse tõttu või ühele gruppi kuuluvale isikule kuuluvate omaduste-tegude tõttu terve grupi neetuks kuulutamisega. Ja ennekõike lõplikul toonil kõikide veidi erinevate inimeste kritiseerimist harrastada. Ja see on mind häirima hakanud. Piisavalt, et oma arvamust avaldada.

    Põhjus, miks see mind häirib, on justnimelt see, et me räägime ilmselgelt haritud ja intellginetsest inimesest, kellelt ootaks pisut enamat. Ma ei vaevuks sellist teemat kommenteerima enamuses blogides, mida ma loen, kuna lugedes saab täitsa hea ülevaate inimeste vaimsest ja intellektuualsest võimekusest ja enamasti pole mõtet mingi sisulise jutuga kommenteerima kuskile minna. Selle blogi juures oli mul siiras lootus, et äkki ma panen Teid natuke mõtlema oma avatuse ja tolerantsuse peale. Et äkki mu kirjutatu liigutab midagi.

    Ma vabandan, kui minu ärritusest tingitud kõneviis oli liiga järsk.

    ReplyDelete
  3. Vabandus on vastu võetud. Meie arusaamad avatusest ja tolerantsusest on ilmselgelt erinevad ja ma ei ole kindel, kas kumbki neist tänapäeva mõistes on minu jaoks üldse väärtus. Kakelda ei taha ja Teile midagi peale sundida ka mitte. Kristlus ja humanism on tegelikult mõneti erinevad asjad, mida aetakse väga tihti omavahel segi. Kui leian üles seda teemat puudutanud jutluse või artikli, jagan linki.

    ReplyDelete