Wednesday, September 16, 2020

Haldusreformi ootamatud kajad

Meie siit metsast allusime varem kohaliku omavalitsuse mõttes täiesti loogilisele kohale. Siit sai soovi korral isegi bussiga vallakeskusesse ja tagasi, anti välja kohalikku lehte tõepoolest kohaliku infoga, ilus. Mitte, et meil oleks omavalitsusega suurt tegemist olnud, aga kord-paar aastas ikka. Kenad inimesed olid ja omavalitsuse alla kuulus loogilise suurusega maatükk.

Siis tuli haldusreform ja omavalitsus kolis äketse eiteakuhu. Sinna ei käi bussi. Seal aetakse hoopis teise piirkondade asja. See jääb kogu muu maailma suhtes (meie jaoks) täiesti vales suunas. Vallaleht muutus ka hm, muupaigakeskseks, meie kandist kirjutatakse vähe. Me küll käisime allkirja andmas, et kui juba peab kuhugi liituma, siis paluks Linna poole, meiekandi rahval on elu omadega ikka sealpool... Ei midagi. Endisesse vallakeskusse jäeti vähemalt teeninduspunkt, nii et asju saab ajada eiteakuidas eiteakuhu sõitmata. Hea see lahendus ei ole.

Täna on minu kodupäev. Ja kudupäev. Ja aiatööpäev, mõnes mõttes. Kindlasti pidi olema boršikeetmise (ajastatult Mehe saabumisele, nii et tema saab kaaned kinni keerata) ja küpsisekatsetamise (Õunaõuepäevaks õnnistusküpsised*, noh) päev. Kuna Mees sai Monsieur Picassole lõpuks kauaoodatud töökoja-aja, pidi ülejäänud perekond töölt ja koolist koju tulema õhtuse bussiga. PLN paigas. 

Ja siis... tekkis vallas koroonahüsteeria. KAKS inimest on saanud diagnoosi! Paneme terve valla kinni! Et meiekandi inimestel koroonastunud poole peale (vist) kuigivõrd asja ei ole, pole ju enam oluline, üks vald kõik. Nojah, sealkandis olla keegi ka kohvikutepäeval köhimas käinud, järveääre pärast muretsemisel on täitsa iva. Ainult et... ma nüüd ei tea, kuidas mu perekond Linnast bussiga koju peaks sõitma? Kas maskeeritult? Leht ju kirjutas, et vallas bussiga sõits peavad kõik maskeraadi pidama. 

Ja nii ma teengi ümber oma päevaplaani ja sõidan Frau Corsaga Linna perekonnale järele. Igaks juhuks. Kes teab, äkki keegi muidu köhib bussi peal. 

Aga kui poleks haldusreformi tehtud või oleks meie allkirjadest keegi hoolinud, oleks olukord hoopis eeee... kompaktsem. Teisel pool suuri metsi, Suure Järve ääres aetaks oma asja ja meie siin hajaasustuses ajaksime oma asja. Ja oma koroonat, kui see peaks tulema. 

_____
*te ju hiina õnneküpsiseid teate. Aga kiriku pargikohvikus võiks ju pakkuda õnnistusküpsiseid. Küll lihtsamad, sest ma neid hiina moodi kokku keerata ei oska, aga õnnistussõnad ikka paki peal. 

2 comments:

  1. Täitsa mõttetu kommentaar, aga ma olin miskipärast oma peas loonud kujutluspildi, et te paiknete Linna suhtes diametraalselt vastupidises suunas :).

    ReplyDelete
  2. :D Huvitaval kombel arvas seda mingil hetkel ka üks teine blogilugeja.

    ReplyDelete