Wednesday, September 9, 2020

Mitu virinat

 Mul on täna tegelikult kodusolemise päev. Aga. Tööl on pärastlõunal üldkoosolek, kuhu oleks mõistlik minna. Äkki saab mingit uut ja olulist infot ja üldse. Auto mineku tarbeks on olemas ja mingeid hädasid ei ole... aga mulle ei meeldi päeva jupitamine! Kogu aeg ela, silm kella peal, ega ei ole aeg juba liikuma hakata. Urr.

***

Mõnedest maasikapojakestest sain lahti. Vastu lubati pirne. Ega ma millegi saamiseks neid taimekesi ei jaga, ikka selleks, et mitte elujõulist taime ära visata! Pirn, vaadake, on minu teadmist mööda kollase või punase küljega, varstist söömissobivust tõotavalt lõhnav ja vajutamisel õige kergelt pehmena tunduv puuvili. Aedniku komm, ütleb Laenulapse Isa. Minul on nüüd kotitäis rohelisi lahingurelvi, millega võib vastasel silma siniseks või nina verele visata. Kui nad paari päevaga pirnideks ei muutu, siis... nojah, mul on kompostihunnikus ruumi küll. Ainult et samasugust jampsi kasvab meil endal suure pirni otsas ka. Söödav pirn, väike "Pepi" pole veel oma vilju valmis küpsetanud. 

***

Laupäeval laadal müüsin ära kaks Vanaema kootud võltsvillast salli. Neid oli kunagi kolm suurt kotitäit, aastas ostetakse keskmiselt üks sall. Nii et need sallid on seisnud rohkem kui kümme aastat. Ei ole ilmselgelt meie kaup. Ega ma seda sallikotti kesksuve palava ilma laatadele kaasa ei vea ka. 

Eile tervitas Vanaema mind sõnadega: "Mu peas on tulekahju." Sohoh? "Jah, ma olen kakskümmend korda proovinud hakata uusi salle kuduma, neid ju ostetakse nii hästi... Aga kuidagi ei tule välja, vardad libisevad välja ja..." Ühtpidi on kurb, sest 82-aastaselt ei peaks inimene veel kudumisoskust kaotama. Teistpidi on Vanaema vaiksest murenemisest vähemalt niipalju kasu, et ehk ta nüüd enam ei koo juurde uusi salle, millest kuidagimoodi lahti ei saa. Viimati kudus ta paar aastat tagasi, jämedast lõngast peenikeste varrastega, hullupööra vigu ja ärakaotatud silmuseid tuli sisse. Sall sai nii kange, et seisaks serva peal püsti, no ja teostus võtab ohkama. Lõpuks on ikkagi kahju. Et ta endale nii vähe tegevust suudab leida ja et ta aru ei saa, kuidas need sallid ebapopulaarsed on... ja et ta ei oska enam kududa. Kudumine on elu. 

***

Virisemise käigus ei ole tekkinud loodetud motivatsiooni. Aga enne kodust väljaminekut on vaja teha söök pärasteks ja viimistleda üks vaip ja korjata nöörilt pesu. Sest viimasel ajal on hommikupoolikuti väga tihti täiesti aktsepteeritav ilm, aga kella kolme paiku tuleb uputus. Ja see ei aita pesu kuivamisele kaasa. Selle asemel tahaksin ma hoopis ajakirja lugeda ja sokki kududa. 

Ikkagi... lihapallid. Mis siis, et ei viitsi. 

4 comments:

  1. Mjh :) Prognoos peaaegu õige. Kell 14.55 tekkis kahtlane krabin ja käivitasin operatsiooni "päästke pesu".
    Päris uputus küll ei ole, aga siiski :)

    ReplyDelete
  2. Kui ma ei viitsi lihapalle teha ( nagu näiteks eile), teen hoopis pikkpoisi :)
    Eilsesse läks veel järelejäänud seenekastet ka täidiseks sisse.
    Taignateost ei pääse, aga vormimisaja arvelt säästab :)

    Pirnidest. Ma tean(loen) et sul on puuvilju maailm, aga tee neist krõbedikku. Guugeldades leiad mitu retsepti. Aga lihtne õpetus, sega suhkur, karahelbed, võid jm terakesi kui on. Pirnid vahele. Ma ei usu, et poisid seda ( jäätise või vanillikastmega ei söö)

    Raadiost andis hiljuti ka ühe lihtsa koogiretsepti "Mannovka". 1klaas mannat+ 1kl hapukoort + 1kl suhkrut (pane vähem) + 3 muna, natuke soola ja soodat.
    Jäi tõesti õhuline ja kerge ja maitsev. Pirnid sobiks sina sisse/põhja imeliselt

    ReplyDelete
  3. Indigoaalane, aitäh kaasa mõtlemast! Küllap nende pirnidega mingi koogilahendus peab tulema, ma ainult ei tea veel, milline. Krõbedik on päris huvitav mõte. Ma proovisin kunagi rabarbriga, aga see oli ilmselt liiga hapu. Võib-olla pirnid tõesti päästavad.

    ReplyDelete
  4. Meil seisid sellised "viskerelvad" ca nädalakese kilekotis köögilaual, mõtlesid elu üle järele ning küpsesid imelisteks ning suussulavateks. Järjekordne näide sellest, et laiskusest ja hajameelsusest (kõik pidevalt unustasid/ei viitsinud neid välja visata) on kasu. Elo

    ReplyDelete