Tuesday, September 1, 2020

Nüüd on see siis käes

Esimene päris koolipäev peaaegu kuue kuu jooksul. Oli üpris kummaline kõiki suuri ja väiksemaid mehi uksest välja saata… kellel olid maha jäämas kehalise kasvatuse asjad, kellel seitsmenda klassi töövihik ja tunniks ettevalmistatud materjalid… Nojah, homme lähen mina ka.

Veel on käes teine kord, mil meil on majas 14-aastane laps. Legolas on minust pikem, hääl ilmselt enam allapoole ei murdu, vuntsiosakonnas esineb veel puudujääke ja silmavaatest saab ikkagi aru, et tegu on väga noore inimesega… aga mingil kummalisel moel on nad suureks saamas ja ma veel ei tea, kuidas sellega toime tulla. Välja arvatud siis, kui mul on vaja kurgipurki avada või mingit mud jõunumbrit teha, siis on suurte laste olemasolu muidugi suurepärane.

Ja veel on käes see hetk, mil ma pidin ühele lapsele ütlema, et palun mine koolis ninanuuskamiseks kempsu luku taha, muidu me ei tea, kes ärevaks muutub. Ei ole tõsiseltvõetav nohu, aga selle lapse organismi eripära on kergele külmetusele reageerida vajadusega 2-3 korda päevas häälekalt ja põhjalikult nina puhastada. Külmetumine juhtus umbes viis päeva tagasi, paljajalu õues, pühapäevase Peo käigus tuli natuke külmetumist peale… valmis. Kui ta nüüd ilusti pikad püksid jalas peab ja märja nahaga tuule kätte ei lähe, siis rahuneb nina nädala lõpuks maha. Palavikku, köha ega kõhuhädasid ei ole. Eripära, noh!

Ka ma ise võtsin üleeile ühe aspiriini - see on minu esmane ravim haiguse-eelse seisundi puhul - ja tunnen, et nina on vesisevõitu. Kes mul käskis pühapäeval ilma kampsunita õues tuule käes olla! Organismi eripära, mu nina on õietolmuallergia ja muu taolise tõttu harjunud märg olema. Samuti pole palavikku ega köha kusagilt võtta. Üks kolleeg ütles eile, et tema käinud eelmisel nädalal saunas, pärast sõitnud konditsioneeriga autos ja siiamaani köhatavat vahel. Sest kliimaseadmele reageerivad tema bronhid niimoodi, seda on ennegi juhtunud. Kui selle kõige varjus mõni koroonapisik ennast peidab, siis pole paraku midagi teha. Päris, teadmata päritoluga haigusega jääksime muidugi kõik koju.

Üks lastest ütles, et tema õpetaja oli keelanud nohuga kooli tulla. Kõigepealt ma röögatasin lapse tõlgenduse peale ja siis selgitasin, et mõeldud on ikkagi päris haigust, et ei juhtuks nii, nagu üks anonüümseks jääda sooviv laps siin, kes mõne aasta eest 39-kraadise palaviku ja hirmsa kõhuvaluga kontrolltööd tegemas käis… Sest hommikul kodus oli veel tavapärane kerge uimasus, ei midagi kahtlast, palavik tõusis päeva jooksul, aga arstikabinetist kaks korrust kõrgemal töötavale lapsevanemale ütlema tulla ju ei võinud, sest kontrolltöö - ja haigest peast mõtlemine olevat järeltöö tegemise kõrval lust ja lillepidu, arvas laps. Nii ta pärastlõunal EMOsse sattuski, kus olla pimesoolepõletiku asemel diagnoositud mingi tundmatuks jääda soovinud viirus. Kaks päeva hiljem oli kõnealune laps jälle täiesti terve.

Ühtlasi on ka käes olukord, kus Linna sissesõidul ulatub autosaba enam-vähem ringteeni. Mees helistas mõisa müüri äärest, et siin ei liigu hetkel suurt midagi, küllap ta ikka jõuab esimesse tundi. Noh, ralli pärast on ERMi ümbert teed ka kinni pandud, koroona pärast püütakse bussis trügimist vältida, aga hommikul on vaja punktist A punkti B jõuda…

Ei ole just väga hea uus ilm see, kus meie värskelt 14-aastane laps täna sünnipäevatab.


7 comments:

  1. Kaunist päris koolipäeva algust. Päevakangelase vanematele pikka närvi ja rahuliku meelt.

    Päälinnas oli varahommikusel pooltunnil autosid veel hõredalt. Jõudsin bussipeatusesse 7 minutit varem ja buss jäi 2-3 minutit hiljaks. Seega 10 minutit ootamist. Bussi sisenesid enamasti koolilapsed, tööealisi kaaslinlasi oli vähe võitu (laste õnneks, sest nad pidavat hirmsasti trügima ja lõhnabukett ei ole kõikse meeldivam).

    Päälinna kool on varustatud termokaameraga, igale klassile jagati aeg, millal peab kooli tulema. Mõni klass peab koolipäeva alustama lausa 7:30! Õnneks Poisi klass pääses suuremast ühissaabumisest, nad ju kõik koroonatestitud ja saavad nö tavakorras kooli siseneda, küll käivad kõik kaamera alt läbi.

    Harjumaa koolis selgub korralduslik pool täna. Loodan, et seal jätkub normaalne elu, rohkete õuevahetundidega (mille osas ei näinud kodus säravaid silmi) ja endiselt nutitelefoni keeluga. Esimesel rikkumisel peab viima nutivahendi direktori kabinetti, pärast tunde saab tagasi. Korduval rikkumisel peab vanem nutivahendile järele minema ... Minu poolest võib see vahend siis kooli jäädagi.

    ReplyDelete
  2. Oi, nutikeeldu ma igatsen nii väga! Ma termokaamera kohta ei oska seisukohta võtta, aga küllap sellest mingit kasu ikka oleks.
    7.30 koolipäeva algus - kas see seadusega keelatud ei ole? Meil nihutati küll sündmusi hilisema suunas, mitte varasemaks.

    ReplyDelete
  3. Õnne sünnipäevalapsele ja kõigile asjassepuutuvatele!
    Katil tuli koolis termomeetrikontrollist läbi minna. Algul tulnud 37,1,siis ehmuti kangesti, aga kui neiu tuka laubalt ära lükkas ja veidi jahtus, tuli 36,6 ja lasti kooli.

    ReplyDelete
  4. Ilusat kooliaega ja õnnitlused sünnipäevalapsi puhul!
    Meil on ka nutikeeld kogu koolipäeva ulatuses. Termokaamerat ei tule, sest lapsed põevad ju enamasti sümptomiteta nagunii, milleks siis kraadida?
    Haigena on käsk kõigil kodus püsida. Vajadusel saab osaleda tunnis zoomi kaudu, kui enesetunne lubab.
    Igasse klassi tekkisid seep ja paber, välisuste juurde ka desovahendipudelid.
    Tunniplaani lisandus 2 korda nädalas pikk õues liikumise tund ehk energiavahetund, ronimispüramiid ja tasakaalurajad kooli kõrvale ning hommikupudru söömise võimalus.

    ReplyDelete
  5. Palju õnne sünnipäevalapsele!

    ReplyDelete
  6. Mis raamat siis lõpuks kingituseks sai?

    ReplyDelete
  7. Võtsin ikkagi "Salajaki lahingu". Loodan, et on tema tüüpi. Soovitatutest pooled on meil niiehknii olemas ja teisest poolest enamik läbi müüdud. Aga lugeda võiks neid ikkagi. :)

    ReplyDelete