Friday, December 11, 2020

Mis vanemad need siis on...

... ehk vastuseks siitblogist mitu korda läbikäinud küsimusele. 

Lühidalt: imetoredad inimesed, kes on andnud oma lastele vast natuke rohkem vabadusi kui laps on valmis vastu võtma. 

"Misasja, laps ostab üksipäini endale riideid!" jahmus üks klassijuhataja, kes ise on ilmselt keskmisest helikopterdavam lapsevanem. 

"Ega ema seda just päris sobivaks ei pidanud jah..." kohmetus üks suurepärane noormees.

Aga kooli kodukorras on meil punktid 2.1: õpilane on viisakas; ja 2.15: kannab koolis puhast, korrektset ning sobilikku riietust. 

"New Yorker"i poes ja võib-olla kusagil veel (ma rohkem praegu ei tea) müüakse F-sõnaga riideid, kohe mitmes variandis. Lapsuke läheb endale pusa ostma, sest vanemad usaldavad, et küllap laps saab hakkama. F-riideid nähes tekib teismelise ajus lühis - mõte läheb naljategemisele, lahe olemisele ja elevuse tekitamisele. Et õpetajad loevad automaatselt kõike, mis piisavalt kaua paigal seisab, teismeline selles hetkes ei mõtle, kooli kodukorrale ammugi mitte - kesse siis poes mõtleb tüütuse peale, mille nimi on koooooool?

Vanemad jahmuvad, püüavad selgitada, aga laps teeb plärts ja plirts, nagu teismelised vanematega ikka. Vanemad ohkavad ja ütlevad, et eks sa ise tead, kui märkuse saad...

Ja siis... tuleb harilik pubekas F-pusaga kooli. Ihhihhii, teevad klassikaaslased. 

Ja siis... on bioloogia õpetaja ootamatult haigeks jäänud ja kuna ta on korralik inimene, ei hakka ta köhivana tunde andma. Ühtegi vaba, koolimajas olemasolevat pedagoogi pole kolmanda tunni ajaks võtta, juhtkond on kuskil hõivatud ja üldse... las läheb siis tädi psihholoog. Pealegi armastab tädi psihholoog seda klassi tavaliselt väga, õppimiskallakuga, üle keskmise intelligentsed, absoluutselt vaimustavad lapsed on. 

Ja ukse taga vaatab tädi psihholoogile silmade kõrguselt vastu kiri... noh, see f-sõna, sest asjassepuutuv õpilane on varakult hästi pikaks kasvanud. 

Rääkisin nelja kõrva all nii ilusasti kui võimalik. Eriti sellest, et just nädal tagasi olin sedasama last kuskil koridoris vaadanud ja mõelnud, et nii soliidne ja tore noor mees, kohe rõõm vaadata, milline küps ja arukas, samas mugav ja noortepärane riietumisstiil... Aga õpetajaid oma rinnaesisega p***e saata - kui nüüd mõelda, mis see f*** otsetõlkes võiks olla - paluks edaspidi mitte, kui see võimalik on. 

Muidugi oleme sõbrad edasi. Laps istus tunnis T-särgiga, kananahka ma ei märganud, ruumis külm ei olnud. Tunnis oli meil lõbus ka, ma loodan, rääkisin natuke Ottokar Domma tempudest (sest see sobis õueilmaga) ja natuke küberkiusamise ärahoidmisest. Mõlemad teemad tekitasid elevust ja lusti. 

Aga poele teeme ametliku kirja. Mitte, et ma usuksin selle kasutegurisse, raha ei pidavat ju haisema. 

No comments:

Post a Comment