Friday, January 1, 2021

Head uut aastat!

 Mida siin sügavalt magavas majas - isegi kassid ei viitsi mängida - kell pool üks päeval ikka muud teha kui kirjutada, eks ole. 

Sotsiaalmeedias nägin meemi kirjaga: "Kavatsen uue aasta saabumiseni üles jääda. Mitte selleks, et uut aastat vastu võtta, vaid et vaadata, kas see vana aasta ka tõesti ära läheb." Läks, nii uskumatu kui see ka pole, ja järsku oli meil jaanuar.

Aasta esimese tunni kodumajapidamistööd olid nõudepesumasina täitmine, Millie' poolt päeval surnuks ehmatatud hiire (no nad on tavaliselt veidi rapitud välimusega, aga see oli nagu uus, ainult et surnud, täitsa kange - küllap saavad ka hiired infarkte) kempsust alla laskmine ja prügipäevade uude kalendrisse märkimine. Kalendrit uurides selgus, et saame prügiveoga tähistada nii Laenulaose, Vanaisa kui Lillebrori sünnipäeva, jaanilaupäeva takkapihta. Siinkandis, kus prügi veetakse heal juhul kord kuus, ootame prügiautot jah rohkem kui sünnipäevi, täitsa tõsi. 

Lisaks prügiveole juhtub Jaanuaris veel

  • Laenulaps on külas, pühapäevani;
  • naudime koolivaheaja teist poolt;
  • palunpalunpalun alustame uut õppeveerandit tavapärasel viisil kontaktõppes;
  • kütame palju ahje, sest lubatakse miinuskraade;
  • Jõugu Juht saab nõukogude korra järgi täisealiseks, praeguse korra järgi siiski veel mitte - kas 16-aastastel üldse tekib mingeid lisaõigusi peale lapsevanema juhatusel autojuhtimise harjutamise?
  • mina saan kah natuke vanemaks;
  • saan valmis ühe tellitud salli ja annan selle üle;
  • hakkan kuduma villavaibakesi;
  • päev läheb pikemaks;
  • oleme tublid, terved ja peame vastu.
Isiklikest plaanidest veel - võtan ka sel aastal ette heade harjumuste juurutamise. Jaanuarikuu heaks harjumuseks võiks olla igal nädalal ühe (1) katastroofipiirkonna kraamimine. Toiduplaan, poenimekiri ja iganädalane pesutriikimine niikuinii. Ükskord on ka meil korras kodu. 

Laenulaps tegi öösel Jõugu Juhi kassipojast sellise pildi:


Saage tuttavaks, see on Freya.

9 comments:

  1. 16-aastased saavad kohalike omavalitsuste valimistel valida. Eeldusel, et nad on kas kodanikud või elamisloaga muidugi. Kunagi oli lotopiletite ostmisel ka vanusepiir 16, aga vb on see tõestetud 18 peale nagu paljudes riikides.

    ReplyDelete
  2. Teie toredale perele, kassidele (imenunnule Freyale eriti) ilusat uut aastat ka!

    ReplyDelete
  3. Head uut aastat! Kassipoeg on tõesti armas, triibikud on lahedad :)

    ReplyDelete
  4. Täname, kassipoeg on armas jah.

    Jõugu Juht on kodanik küll, tähendab, tuleb hakata teda poliitilistel teemadel harima, kuigi ta ilmselt ei lase ennast mõjutada valimisnännist ja on valmis arutlema, kui tõsiseltvõetav üks või teine valimislubadus on. Valib ta lõpuks ikka seda, keda ise tahab.

    ReplyDelete
  5. Vana aasta äraminemise vaatamine on tõsine teema. Ma magasin aastavahetuse maha ja pole üldse kindel, et miski vahetus. Poes vastutulevatele tuttavatele ei tule küll pähe head uut soovida.

    Aga, igatahes, teile head uut aastat!

    ReplyDelete
  6. Head uut aastat! Mõõdukas loominguline segadus näitab, et kodus ikka elatakse ka 🙂.

    ReplyDelete
  7. Head uut aastat, paremat kui eelmine aasta oli, teie perele!

    Põhiline õigus, mida meie tutvusringkonnas oodatakse (ja kahjuks ka kasutatakse): 16-aastased ei ole enam kohustatud jalgrattakiivrit kasutama. (Kuigi ma ei taipa, et kuidas inimese pea üleöö peaks muutuma vigastusi taluvaks, eksole.)
    KOV valimistel on õigus osaleda.

    Lisaks selgus oma teadlike lastega konsulteerides, et nemad teavad, et 16 a:
    On õigus viibida omapead öötundidel (23.00-5.00) õues.
    Ja kohtu ning vanemate loaga saab abielluda (juba 15-aastane!).
    Osadest poodidest tohib 16 a eneriajooke osta. On rõõm tõdeda, et neid õigusi pole kasutatud.

    Ja on õigus ka vanema loaga täistööajaga töötada (nt suviti). Seda õigust on meie peres ka pruugitud.

    (Lisaks tuli välja, et ilutulestikukraam pidi olema lubatud olenevalt konkreetsest tootest 12+,18+ ja 21+. Ja mopeediload saab 14-aastaselt).

    ReplyDelete
  8. Aitäh, teilegi head uut.

    Ritsik, ma olen loomingulise segaduse koha pealt nõus, aga vahelduse mõttes võiks majas olla ka mingi muu kord peale tolmukorra.

    Karina, ilutulestiku ostmise õiguse koha pealt on meie poisid ammu vägagi teadlikud. Aga energiajooke on meile tekkinud teadmata asjaoludel juba paar aastat tagasi, urr. See lõppes küll pärast üht suuremat pahandust ära. Kusagil töölkäimise kohta me vanematena luba ei anna, ma arvan, sest meie juurest töölesaamine ja kojusaamine on äärmiselt komplitseeritud ettevõtmised, millega ta üksipäini kindlasti toime ei tule.

    ReplyDelete
  9. Head uut aastat ka siia blogisse, kuigi me oleme juba mitu korda seda edasi tagasi soovinud, aga ehk läbi selle tuleb siis ka topelt hea aasta :)

    Jõugu Juhil on väga nunnu kiisu!

    Meil saavad Inglismaal 16-aastased vanema loaga abielluda ja sõjaväeteenistusse minna, oma nime vahetada, täiskohaga tööle minna kui on kooli lõpetanud, kodust välja kolida, valida ise endale perearsti ja anda nõusolekut meditsiiniliseks raviks, juhtida mopeedi ja purilennukit,juua õlut või veini täiskasvanu juuresolekul (näiteks restoranis käies), taotleda passi ja osta loteriipiletit (valitsus tahab või tõstab loteriipiletite ostu vanust 18 peale tõsta sellest aastast alates).

    ReplyDelete