Sunday, February 14, 2021

Head sõbrapäeva!

 Me siin kodus südamekesi kuhugi ei kleebi ega roosasid kooke küpseta, aga sõprade eest oleme ikka tänulikud. Nii nende eest, kes lähedal, kui ka nende eest, kes kaugel. Olge väga õnnistatud!


Enne sõbrapäeva toimus meil siin peamiselt külm. Kolmapäeva öö vastu neljapäeva saime ilma õueskäimata ära magada ja ma tundsin ennast terve päeva harjumatult reipana. Laupäevane miinus viis tundus puhtakujulise suvena ja tänane miinus kaks Linnas ahvatles otsima, kuskohas see lumi nüüd hoolega ära sulamas on... aga päikesepaiste puudumisel ta ikkagi veel nii ruttu ei sula. Kevadet ei saa siiski ära keelata ei valitsus ega koroona. 

K-teemal juhtus ka. Üks lastest saabus kolmapäevla piduliku olemisega elutuppa ja pidas kõne. "Lugupeetud lapsevanemad! Mul on teile hea uudis ja halb uudis. Kumb enne? /paus oli lühike/ Hea uudis on see, et ma saan reedel koju kütma jääda. Halb uudis on, et ma olen nüüd lähikontaktne, mu klassikaaslane on koroonas." Uhh. Klassikaaslane oli küll juba rohkem kui nädal tagasi esimese ebamäärase aevastuse peale puuduma jäänud ja seetõttu piirdus lähikontaktse staatus ja isolatsioon kahe päevaga. Klassikaaslase tervis pidi laskma elada küll, ainult et positiivne. Terviseamet saatis mulle selle kõigega seoses neli (4) SMSi kolmes erinevas keeles ja helistas veel kõnerobotiga ka. Et kõnealune laps ikka kindlasti kaks päeva kodus istuks ja me ta sümptomide esinedes testima viiksime. Sümptomeid polnud kusagilt võtta, mis teha. 

Veel helistas mulle k-asjus Vanaema ja Vanaisa perearst. Et mida ma olen oma vanematega kodus koovidivastasest vaktsineerimisest rääkinud... Ei ole midagi, me ei ela koos... No aga mida te kodus rääkinud olete, küsis arst, koovidist? Mnjah, kuna Vanaema ja Vanaisa on endiselt seisukohal, et "koovid" tekib lihtsalt niisama pensionäridel ja levib nende kaudu ohtlikuna noortele, on neile üldse väga raske midagi rääkida. Suunasin arsti neile endile helistama, seda vastutust ma nüüd küll enda peale ei võta. Pealegi on neid tõesti keeruline vaktsineerimiseks täpselt õigeks ajaks kaks (2) korda saada väga tervetele inimestele mõeldud kliinikusse ja kodust väljas nad ju üldse ei käi. 

Samal teemal pakuti vaktsiinivõimalust ka koolirahvale. Minu meelest pani ennast selles kontekstis kirja umbes pool või natuke rohkem kui pool kollektiivist. Meie Mehega ootame veel natuke ja konsulteerime perearstiga, millist sorti ja kas üldse ta meie allergiate ja muude hädade taustal soovitab. Kahjuks ei saa enam Teise Vanaema käest küsida, miks tema kui tegelikult väga kompetentne arst Mehe pärast beebiiga enam-vähem kõigi asjade vastu vaktsineerimata jättis. Õnneks on meil praegu väga kompetentne perearst, kellega saab kindlasti ka sel teemal rääkida. 

Sain lõpuks maha kootud kitsa kanga väikese telje peal ja alustasin uut, seekord ilmselt ainult villavaibakeste kangast. Hirmus kähku läheb edasi, aga mul on vaja ka kaks kuupmeetrit villast lõnga vaipadeks ära kududa (kujutage ette, et maailmas on päris lambavillast kudumeid, mille varrukad ja kehatükid on õigesse suurusesse lõigatud. See tähendab, et neid harutades saab palju juppe ilusat villast lõnga ja kui iga mõnekümne sentimeetri tagant tuleb juppi sõlmida, siis... sellest ei saa enam muut kudumit. Urr.).

Kassid on tegelenud peamiselt, khm, kakamisega. Õueskäivate kasside puhul ei saagi aru, kui intensiivselt nende sisikonnad töötavad... aga ma tühjendan eriti suure esiku liivakasti kohe mitu korda päevas. Väike Freya käis ka teist korda vaktsineerimas ja tunnistati kõhnaks, aga muidu terveks kassipojaks. Eks me püüame teda siis väheke nuumata. 

Kaubanduslikest teadaannetest. Tundub, et selle kevade suurimaks defitsiidiks võib osutuda "Yellow pear" tomatisort. Olen juba õige mitmes poes kohanud suurepärast seemnete väljapanekut paljude punaste tomatite seemnetega, aga kollast pirnikest ei kusagil. Paljud poed on muidugi ka veel käimata, aga et just nimelt seda ainukest sorti, mida ma kindlasti sel aastal tahan ise seemnest kasvatada (sest see on Mehe lemmik ja me ei pruugi seda kusagilt mujalt saada), poodides näha ei ole, teeb veidi murelikuks. 

Veel on vaieldamatult deifitsiitne kaup meeste laia liistuga talvesaabas nr 44. Nii mina kui Legolas oleme sellest olukorrast juba üpris tüdinud. Muidugi, Legolasel on omad nõudmised ja minul omad, need saavadki kokku punktis, mis näeb kena välja ja kus kingapoes tänapäeval üldse kena jalatsit kohtab? (see oli retooriline küsimus)

Kevade asjus pajuoksad veel meiekandis punakaks tõmbunud ei ole. Aga küllap varsti... kindlasti varsti. 

6 comments:

  1. Tundub, et ainult netist saab: https://seemned.ee/tooted/tomat-yellow-pearshaped/
    Ma just otsisin oma emale kindlat kurgisorti netist ja tõdesin, et tõesti ei ole igal pool just seda, mida tahad.

    ReplyDelete
  2. Jah, keeruline on. Kuu aega on veel tomatite külvamiseni aega, äkki veel kuskilt leian.

    ReplyDelete
  3. Täpselt sama teema, "Yellow pear" - haihtunud kui vits vette kaubandusvõrgust. Kui näen, võtan kaks pakki.

    ReplyDelete
  4. Lõigatud kudumi puhul võib tegemist olla sellise asjaga nagu "steeking" ehk siis Fääri saartelt pärineva meetodiga, mille puhul kootakse ese (nt kardigan) ringselt (koos nn õmblusvaruga) ning lõigatakse lahti, enne muidugi õmmeldakse või heegeldatakse servad üle, nii et need hargnema ei hakkaks. See olevat eriti kasulik keerukate mitmevärviliste mustrite puhul, kuna siis kootakse ainult parempidi, kude tuleb ühtlasem ning mustrit ei pea pahempidisel tagasireal pusima. Huvitav meetod, aga ma ise pole julgenud sellist asja ette võtta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma arvan, et tolle konkreetse eseme puhul polnud tegu mingi meetodiga, puha kommerts, ainult et sildil seisis "pure wool" ja tunde järgi rääkis silt tõtt.
      See Fääri saarte meetod tundub hirmus lõngaraiskamine, kuidas nad seda lõnga pärast algse kudumi katkikulumist taaskasutasid?

      Delete
  5. Seda minagi!! Lugesin mõningaid allikaid ning tundub, et need kudumid vildistusid kandmisel veidi ära, nii et ega seda lõnga siis ei taaskasutatudki. Ja ju neil siis lambaid jagus palju, nii et lõngapuudust ei olnud.

    ReplyDelete