Tuesday, February 9, 2021

Toimetulekust hukas ilmaga

 Ettevalmistused algavad eelmisel õhtul, kui ma enne voodisseminekut nõudepesumasina südaööl kõige pikema programmiga pesema sätin ja pesupesumasina umbes täpselt kolm-neli tundi hiljemaks piiksutan. Praegu pesen peamiselt kaltsuvaibamaterjali, sest masin paraku arvab, et pikalt pesemine sobib ainult silmini täis trumliga... või mida iganes, ma pole siiani pesuprogrammi kestuse valimise võimalust leidnud, tema kaalub ja otsustab muudkui ise. 

Mees paneb enne voodissetulekut auto kümneks minutiks käima. Siin ei peaks õnneks olema ühtegi piisavalt hullu autoärandajat, kes maja ees töötava mootoriga üksi seisva auto vastu huvi hakkaks tundma, eriti mitte kesktalvel külmal ajal. 

Kell neli öösel piiksub äratus. Keerame kraane ja paneme auto uuesti käima, sest prantsuse diiselmootor muidu põhjamaa talves ei osale. 

Hommikul läheb lisaks tavapärasele rutiinile ühena esimestest asjadest tuli pliidi alla ja suure esiku ahjukesse. Tund hiljem on pliit valmis, vannitoa ahi saab esimese kütmise. tema järel elutoa ahi - nad on meil kõik ühe korstna peal ja nii on loogiline ka. Linnast tulijate saabumise ajaks on köetud ka kaminasaali ahi, esku ahjukeses põleb niiehknii ja puupliidi peal on tehtud süüa. 

Halvastikäituv äravoolutoru saab iga paari tunni tagant portsu kuuma vett sisse. See toimib.

Veepumba ümber on küttekaabel, selle lülitame mõnikord tööle, aga enamasti seda vaja ei ole, pump elab hästi paksu kivivillakihi sees ja töötab iga natukese aja tagant, sest keeratakse kraane. 

Järgmiseks külmaks talveks saab küttekaabli ja eriti paksu soojustuskihi ka probleemne äravoolutoru. Mida prantsuse diiselmootoriga ette võtta, veel ei tea, seda peaks targematelt küsima. 

Nojah, ja meil on praegu iga päev keegi kodus. Korraliselt ongi kõigi korraga äraolemise-päevi nädala sees ainult kaks, aga ekstreemolukordade tõttu töötab mõni lapsevanem vahel harva ühe päeva kodukontorist või puudub mõni laps koolist - kui tal sel päeval ei juhtu kontrolltööd või mõnd muud olulist sündmust olema. Lillebror näiteks sai eelmisel nädalal distantsõppepäeva ajal kütmise ja kraanikeeramisega päris hästi hakkama. Külma ilmaga kütmise pärast on meil puudunud tegelikult.... vist üks laps ühel korral. Kaks aastat tagasi. Selle talvega, ma kardan, tuleb üks-kaks puudumist juurde. 

Iseenesest on see kõik ju päris lihtne. On elektriõnnistus ja loodetavasti pärast raha, millega seda elektrišokki kinni maksta. On piisavalt puid. On suured lapsed, kes oskavad ahju kütta. Ei ole vaja hirmsa külmaga kell kuus hommikul minna lüpsma või kanu talitama või midagi. Ei ole vaja mitme kilomeetri kaugusele bussi peale vantsida. On kindad ja saapad ja mütsid, kui khm, teatud teismelised neid ka pähe paneks. 

Ja juba järgmiseks nädalaks lubatakse märgatavalt leebemat ilma. Äkki me ikka saame elus hoida oma head traditsiooni vabariigi aastapäeval aiatöid teha?

5 comments:

  1. Vaat siis, tuleb välja, et on teisigi traditsioonilisi maamaju, mida tuleb külmal ajal kogu aeg kütta. Ma olin vahepealsete soojemate talvedega selle unustanud. Meiegi maja on külm ja soojakaod suured, kampsunid-villasokid on pidevalt kütteski kohustuslikud. (Ekslikult arvasin, et kõigil kütavad moodsad pumbad, majad on soojustatud jne, aga neil päevil olen hakanud kuulma, et mitmedki majaomanikud mainivad pidevat kütmist ja külmetamist.)

    ReplyDelete
  2. Moodsate majadega on nii, et Saksamaal Nürnbergis oli kaugküttekeskuses vms asjas tulekahju, 15 000 inimest - või olid need köetavad ühikud? - istuvad külmas. ka seal on praegu miinuskraadid. See on üks oluline põhjus, miks mulle ahiküte üldiselt meeldib.

    ReplyDelete
  3. Autole oleks ehk mõtekas paigaldada webasto eelsoojendi, kui rahakott ja auto seisukord selle mõistlikuks valikuks tunnistavad. Nii saab mugavalt auto soojaks, pole vaja kell 4 soojast voodist külma õue minna.
    Ps. Kuidas kassikesel läheb? Kas saite kõhuhädale leevendust?

    ReplyDelete
  4. Hm, küsisin Mehe käest, mida rahakott eelsoojendi kohta ütleb... hetkel - kuna absoluutseks rahakogumise-prioriteediks on soojasalvestav ahi Legolase tulevasse tuppa - ei ütle midagi head. Kui külma on vähem kui -17, siis pole vajagi keset ööd autot ergutamas käia, õnneks.
    Millie'l läheb natuke paremini, igatahes jõuab ta juba jälle ilusti liivakasti ja on oluliselt reipam, kõige kehvemal päeval ainult magas ja muhvitas.

    ReplyDelete
  5. Hea kuulda, et Millie paraneb 🙂
    Loodetavasti annab pakane ka järele ja pole vaja sellega nii intensiivselt tegeleda. Vähemalt ööune ajast mitte.
    Aitäh mõnusa õhtuse lugemise eest ka, väga elulised ja normaalsed postitused on 🙂

    ReplyDelete