Thursday, March 4, 2021

Negatiivselt

 Kõigepealt olid mõned köhatused. Kuivalt. Noh, kurguärritus on minu elus normaalne asi, aeg-ajalt ikka ajab midagi köhima...

Siis sai õhtu ja sai hommik, teise päeva ennelõunal oli köhimist juba palju, aga ei midagi muud tavapärast. Hoopis rinnus pitsitas ja kiskus. Meenutas püstijalu põetud kopsupõletikku (kogemus aastast 1998, Iirimaalt, ainukordne sündmus minu elus). Helistasin igaks juhuks perearstile. Arst arvas, et kuigi anamneesis on ju allergiaid ka ja kes teab, mis need õietolmud sooja ilma peale teevad, võiks vast testi teha. Igaks juhuks.

Nunuh. Eks olen minagi lugenud hirmu ja õuduse jutte, et koroonatest on valus või ajab oksele või midagi... Aga kohutavalt valusaks hindasid mu lapsed ka hambaarsti tuimestussüsti, mis minu kogemust mööda on pigem nagu kalaluu igemes, täiesti üleelatav (erinevalt absoluutselt kõigist muudest süstidest, mida mulle elus on tehtud, nende põhjustatud ebainimlikku, üli-intensiivset valu olen pidanud lausa üle hingama nagu süninitaja või umbes nii). Eks siis lähme ja proovime. 

Seljatasin ID-kaardi kasutamise - ma pole mitte kunagi varem kuhugi ID-kaardiga sisse loginud, kõigis tavapärastes kohtades töötab pangalink - ja panin aja kirja. Mees käis kodus söömas ja viis mind õhtul kohale. Igaks juhuks. Räägitakse ju, et koroonahaiged võivad ootamatult väga haigeks jääda või...

Testimispunkti jõudsime 20 minutit enne ettenähtud aega. Ühes kahest telgist oli keegi sees, teise viibati meid koos autoga. ID-kaart, aken, mask, nina. 

See oli hirmus, hirmus... kõdi. Ähvardasin poole sudimise pealt proovivõtjat, et aevastan kohe... õnneks ei aevastanud, see oleks olnud tõeliselt ebaviisakas. Silmad läksid natuke vesiseks, aga see möödus hästi kähku.Võimalik, et mul on keskmisest avaramad või tundetumad ninakäigud, aga mitte mingeid negatiivseid emotsioone või olemisi ei tekkinud. Kiipi, tundub, ei paigaldatud (kui keegi selle pärast muretsema peaks, inimesed muretsevad ju igasuguste asjade pärast).

Kojujõudmise ajaks valutasid pea ja kurk, köha jätkus, enesetunne oli poolpalavikune. Pakkusin enesetundele aspiriini ja kuuma jooki, mida sa ikka oskad arvata...

Testitulemust lubati 24 tunni pärast, selle aja jooksul kodust ära minna ei lubatud. 

Äsja seljatasin taas ID-kaardiga sisselogimise ja tuli välja, et... negatiivne. Tavaline eesti köha. Ühtpidi on muidugi kergendus, et ei ole ma nakatanud kaht imearmsat algklassilast, nende toredaid õpetajaid, kirikurahvast ega lahket kaltsuvaibamaterjalipakkujat - ega pea nende kõigi ees katkulevitamise pärast vabandama -, teistpidi oleks ju praktiline see häda üle elada praegu, enne, kui Jõugu Juhi põhikoolilõpetamisega seonduvad sündmused tema kohalviibimist hakkavad nõudma. Kus see nüüd oligi, et vaja on leida lahendused õpilastele, kes gümnaasiumikatsete või eksamite ajal on isolatsioonis, aga tuul puhub kodust Interneti ära -JJ läheks katsete asjus kindlasti kooli arvutiklassi, seal on vähemalt võimalik kergesti tõestada, et kaevetöödega lõigati elektrikaabel läbi või nii. Kui meil naaber otsustab keevitama hakata, siis käib elekter sisse ja välja nagu ise tahab, oleme kogenud - ja see ei huvita eksamikeskustes kedagi. 

Igatahes, lähema paari päeva jooksul on mul ilmselt köhimisõigus ilma katkukahtluseta. Edasi... vaatame, kui jälle mingi tavapärasest erinev haiguseidu tekib, küllap tuleb jälle kontrollida. 

9 comments:

  1. Paha uudis, et sa ennast halvasti tunned, aga hea, et koroonas pole. Ja hea asi on ka see, et sa ikka kirjutda ja veel ka nii tihedalt :)

    Koroonatesti osas tunnen oma lapsele südamest kaasa. Ta käis eile koolis esimest koroonatesti tegemas ja leidis, et see oli väga, väga ebamugav. Alates järgmisest nädalast peavad aga kõik 11+ aastased lapsed ennast KAKS korda nädalas testima! Lohutasin last, et õnneks saab ta seda testi ise teha ja seega saab ka ise reguleerida, kui sügavale tiku ninna surub. Ehk peale paari nädalat ei tundu asi enam nii hulluna.

    ReplyDelete
  2. Tervisepisikuid Sulle ja kuhjaga!

    Ma ise arvan, et ma ei sooviks, et ükski haige inimene (ka koroonahaige) peaks oma niigi nõrgestatud olekus end veel vabandamisega koormama. Haigel inimesel ju niisamagi halb olla ja - haige inimene pole ju selles süüdi, et ta haige on?

    Mis puutub testimisse, siis minu meelest on äärmiselt praktiline lasta seda autos istudes teha - taganeda pole kuskile, sest seljatugi tuleb vastu, ja põgeneda ei saa, sest oled kindlalt turvavööga istme küljes kinni. Mu vennal, kes mind tookord testima viis, oli hirmus lõbus vaadata, kuidas ma igatepidi vintsklesin ja väänlesin, aga eest ära ei pääsenud ja nii see test ikka tehtud sai. Vastik oli, aga mitte ületamatult vastik siiski ja õnneks saab ta päris kähku läbi ka. Ja pärast õnneks midagi kipitama või valutama või sügelema ei jää - nuuskad ühe kuni kaks taskurätikutäit pisaraid ära ja nina samasugune nagu ennegi.

    ReplyDelete
  3. Aitäh, tervisepisikud kuluvad ära.

    Mul ei läinud isegi taskurätitäit pisaraid. Küllap on mu nina tõesti väga testisõbralik. Veel üks asi, mille poolest tänulik olla.

    Enesetunne on praeguseks tavaline märtsioos, nina on märg, kurk kähe ja õhtul võtan kindlasti jälle aspiriini, aga elada laseb täiesti tavapäraselt.

    ReplyDelete
  4. Pole ka muud tõved haihtunud ja võta kenasti paranemiseks aega!
    (Ma olen 3 korda testil käinud ja iga kord on kolekõdi olnud. Autos testimine on tõesti mugav ja testijad üliõrnad ja julgustavad. (Esimesel korral võeti proov veel kahest ninaaegust ka). Aga iseendale ma seda teha küll ei oskaks ega suudaks! Ei kujuta ette, et lapsed seda korrektselt teha suudaksid, no nii kõdi on ja pulk on ikka pikk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks see olenegi inimestest, kes mida suudavad. Meil siin Inglismaal lubatakse 'drive in' testide puhul inimestel endil valida, kas nad tahavad testi ise teha või et keegi teine neile selle läbi autoakna ära teeks. Kõik koju tellitavad testid teevad inimesed samuti ise kodus.
      Minul ei olnud mingit probleemi seda peenikest pulgakest endale ninna toppida, sest ma tunnen oma nina :)(test mida mina tegin nõudis nii kurgu kui ka nina kraapimist). Minu jaoks oleks jälle palju hullem olnud kui keegi võõras oleks mulle seda pulga ninna suruma hakanud.

      Koolilastele õpetatakse esimesed 3 korda kuidas testi teha. See tähendab, et neil on koolis koolitatud vabatahtlikud abistajad (lapsevanemad või kohaliku kogukonna liikmed kes on appi tulnud), kes on iga lapse juures ja juhendavad sel ajal, kui laps ise testi teeb. Peale seda saadetakse testid koju ja õpilased hakkavad ennast kaks korda nädalas ise kodus testima ning tulemusi internetis registreerima. Tegu on kiirtestidega millele saab vastuse 30 min jooksul ja mis näevad välja natuke nagu rasedustestid.
      Pulk on pikk küll, aga ega siis kogu seda pulka ei pea ninna torkama, vaid umbes 1,5 cm sellest pulgast. Lastele saadeti see video vaatamiseks ja siit on ka näha, et ei lähe väga sügavale
      https://4905753ff3cea231a868-376d75cd2890937de6f542499f88a819.ssl.cf3.rackcdn.com/hinchleywood/uploads/document/Self-test-using-lateral-flow-devices-LFD.mp4?ts=1614514155

      Eks see vastik sellegi poolest ole, aga ma arvan, et harjuvad ruttu ära. Need lapsed, kes pole võimelised seda testi ise tegema, neid saavad siis nende vanemad kodus aidata, või kui tõesti osutub kogu testimiseprotsess kohutavaks kogemuseks ja täiesti vastumeelseks, siis on võimalik ka testimisest loobuda.
      Õpilaste ise testimine on ainus viis kuidas on selliseid regulaarseid suures skaalas testimisi võimalik läbi viia, sest ühelgi koolil poleks kaks korda nädalas võimalik leida või palgata inimesi, kes korraga üle 1000 õpilase ära testiks. Samuti ei ole koolidel sellisied ruume mida saaks testimise jaoks pidevasse kasutusse anda.
      Kahju on lastest sellegipooles, aga vähemalt on neil nüüd võimalus lõpuks tagasi kooli pääseda.

      Delete
    2. Sellist testi ma oleksin nõus iga päev tegema, kui see tagab mulle liikumisvabaduse ja mind ümbritsevatele inimestele turvalisuse. Poolteist sentimeetrit on ikka ülivähe võrreldes nende sügavustega, kus meie testid ära käivad.

      Delete
  5. See test on tõesti teistsugune, ei tulegi sügavale kuhugi suruda! Ilmselt harjutatav tõesti.

    Eestis kiirteste vist vabalt kasutatavad pole, kuskilt lugesin, et ei taheta ka kasutusele võtta, kuna annab palju Valepositiivseid vastuseid? Praegu ei leidnud artiklit selle kohta üle, millistest testidest oli jutt. Ilmselt on olemas igasugu erinevaid teste, sest samas haiglates ju tehakse mingeid teste, mille vastus tuleb 30 minutiga ja enne inimestega ei tegeleta isegi erakorraline meditsiinis.

    ReplyDelete
  6. Ja kohe selline uudis: https://www.err.ee/1608132349/teadusnoukoda-soovitab-koolides-koroona-kiirteste-katsetada

    ReplyDelete
  7. Mulle see uudis meeldib. Teeb elu kindlasti palju k-turvalisemaks, isegi kui valenegatiivsust mingis ulatuses esineb, nagu minister väitis.

    ReplyDelete