Tuesday, May 4, 2021

Kuidas tellida kaltsuvaipa

Tegelikult peaksin ma selle kirjutama oma ammupuutumata kaltsuvaibablogisse, aga siis käib vast ikka natuke rohkem inimesi. 

Hästi lühidalt, ja see kehtib tegelikult kõigi käsitööasjade kohta: ütle, mida tahad saada. FB Käsitöö ost-müük-vahetus grupis kohtab hämmastavalt sageli hõikeid: "Kes valmistaks mulle midagi?", aga "midagi" kohta on antud ainult üldnimetus. Kes kooks kaltsuvaiba? Kes õmbleks mantli? Kes teeks puust lastevoodi? Ja nii edasi. Ei vihjet, missugust vaja, ega viidet, kuskandis klient asub. Iga vähegi suurema asja saatmine lisab hinnale postikulu ja näiteks Hiiumaale kleidiproovi minna oleks Võru daamil päris keeruline... Aga seal on see ebamäärane soov ja käsitöölised mõistatagu ise, kas on mõtet ennast pakkuda. 

Kaltsuvaiba tellimise puhul on kõige olulisem asi laius. Kõige levinum teljemõõt ei võimalda üle 90 cm laiust vaipa kududa, olen mina aru saanud. Tegelikult on laiema vaiba kudujaid ka, aga laiemat vaipa soovides tuleks seda kohe alguses öelda. Mina saan kududa kuni 130 cm laiust vaipa, see lihtsalt ei ole mulle endale füüsiliselt mugav ja seetõttu on laia vaiba meetrihind krõbe. Laadal küsin ma tavaliselt laia vaiba soovijatelt, kuidas kunde kavatseb vaipa pesta ja kloppida - kaltsuvaipa üldjuhul tolmuimejaga ei puhasta, kuna ta ei ole põranda külge kinnitatud. No aga puhaste eluviisidega inimene, kellel ei ole suurte käppadega koeri ega mudasena läbi maja jooksvaid lapsi, võib südamerahus endale hiiglasliku valge vaiba maha panna. Ilus pealegi. 

Laius on oluline sellepärast, et korraga kääritakse 15-50 meetri pikkune kangas ja see paneb telje mõneks ajaks kinni. Niide- ja sukkapanemine võtab ikka sama palju aega sõltumata sellest, kui pikk kangas tuleb. Ja päris lõpust läheb lõime raisku sama palju, ükskõik kui pikk kangas oli. Sellepärast eelistas Vanaema, kui ta veel kudus, pikemaid kangaid. Minu kangad on tavaliselt, noh... vist umbes 25 meetri pikkused, aga sellise mahakudumine võtab ka mitu nädalat, sest 1) kudutöö ei ole mu põhitegevus, vaid pigem käest ära läinud hobi, ja 2) häid kudupäevi sobiva valguse ja paraja õueilmaga ei ole ka alati. 

Pikkus on muidugi oluline lõpliku kokkuleppe puhul, aga ma olen vist ühe näituse või maeiteamis sündmuse puhuks ka kaheksa meetrit pika vaiba kudunud, pikkusega saab mängida. Pikkuse ja laiuse mõlemaga on tegelikult nii, et kaltsuvaip tõmbub pärast telje pealt mahalõikamist natuke kokku ja kokkutõmbumine on ennustatav ainult teatud piirides. Tellitud vaibad koon ma põhimõtteliselt alati 5-10 cm pikemad, otsast jupi mahavõtmine ei ole lõbus, aga juba mahalõigatud vaibale jupi juurdelisamine on praktiliselt võimatu. Kindlasti on kusagil meistreid, kes oskavad kududa täpselt 83,5 cm laiuse ja 247 cm pikkuse vaiba, nii et katab põranda millimeetripealt ära... aga mina see ei ole. 

Kui mõõdud selged, aga kudujat pole, on aeg kuulutus üles panna. Kindlasti tasub tutvuda kudujate stiiliga. Minule meeldivad toon-toonis vaibad, erinevaid värve panen omavahel kokku harva ja mõnikord lausa vastumeelselt. No aga kui kundel tarvis... igaüks teab ju ise, kuidas oma kodu kõige paremini kujundada. Ja mõni kuduja kombineerib kohe rõõmuga omavahel oranži, rohelist ja lillat... ja pole üldse paha tulemus.

Värvid, oeh... Et minu meelest on raske värve õigesti pildistada, olen ma siin korduvalt kurtnud. Hullem lugu on aga, kui värvisoov esitatakse poeetiliselt. Mituteist aastat tagasi kudus Vanaema, mina praktiliselt üldse mitte. Armas D. soovis vaipa, mida mina kirjeldasin Vanaemale kui "liivakarva", mõeldes selle all Saharat ja kaameleid. Vanaema kudus kahvatubeeži mustade triipudega*, mis D tuppa kohe kuidagi ei sobinud. D. sõbranna B. (G.-nimelist sõbrannat ma ei tea neil olevat, aga B peab nüüd Linna parimat kohvikut, kuhu me kindlasti sööma läheme, kui tohib - praegu vist veel ei tohi?) arvas, et vaip sobib hoopis talle. D. jaoks kudusin uue vaiba, seekord heleda kaameli värvi. 

Paluks värvieelistused kõigepealt põhitoonides. "Sügisevärvid", "merekallas" või "hästi rõõmus" on hea lisainfo, aga esmaselt paluks siiski lihtsaid värvinimetusi. Küll kuduja siis ise küsib, mis tooni punane, kas veri, burgundia vein, hele moon või lausa Vene lipp, ja kas punasele ka midagi seltsiks võib minna. 


Lõpuks üks lugu Võru linnast, võib-olla olen ma seda varemgi rääkinud. Paarkümmend aastat tagasi, võib-olla isegi eelmisel sajandil olin ma seal laadal. Astus ligi perekond teismelise tütrega - tütre tuppa on vaipa vaja, kas ma tellimuse peale koon. Muidugi, millist tarvis? Mõõdud, jah, aga värv? "Hästi rõõmus, arvas tüdruk. Paluks täpsemalt? "MUST!" hüüatas tütarlaps. Minu kulmukergitse peale lisas: "Punane-sinine-kollane-roheline!" Saigi hästi rõõmus, põhivärvid hakkasid mustade triipude vahel eriti särama. Järgmisel aastal astus ema ligi - nad vaibatasid minu juurest vist terve maja ära, head kliendid olid - ja kiitis, et plika olla väga rahul olnud. 

Tänapäeval teeme seda asja peenemalt, kui tellimusega alustamise päeval vähegi valgust on, teen kokkupandud värvidest pilti ja saadan kundele heakskiitmiseks - kui ei ole just olemas etalonvaipa, mille järgi kududa. Seda ikka juhtub, et laadal leitakse vaibakuhjast õiget värvi, aga täiesti vales mõõdus vaip, siis koon olemasoleva eeskujul õiges mõõdus ja saab hea. 

Head kodukujunduse-kevadet!


__________

*Vanaema hindab enda kui kuduja kunstilist vabadust oluliselt tähtsamaks kui tellija soovi. Ei ole olnud harvad need juhtumid, kui inimene selgelt ütleb, et vaat seda värvi ei tohi sees olla... aga Vanaema koob ikkagi vaat selle värvi ka sisse, sest tema meelest on niimoodi palju ilusam ja küll tema juba teab. Oeh. 

7 comments:

  1. Väga hea ülevaade! Ma koon hetkel 100cm laiust villast vaipa ja ainuüksi rakendamisele ja tööproovile läks 23h. Ma olen algaja ja seal sees on ka mitmed veaparandused, aga mingi kiire töö see ei ole ja ühe laia vaiba pärast ei viitsi keegi rakendada (kui koolis just ei pea).

    ReplyDelete
  2. Tere lugemast, KK! Kas villase vaiba lõim on ka villane?

    Ühe vaiba pärast käärimine ei tasu ennast tõepoolest üldse ära, niietamisest-soastamisest rääkimata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere :)
      Linane on. Kooli jaoks praktiline töö ja kuna ma ei jaksa sõita iga kudumiskorra pärast, siis rakendasin kodumail üksi. Muidu teeksime mitmekesi koos (aga see tähendaks ka kudumisjärje ootamist ning parajad tampi kudumisel kui tead, et teine sabas)

      Delete
    2. Mitmekesi koos teha on jubedus. Kunagi ülikooli ajal kangakudumise kursusel (ma olen sellist asja ka teinud) olin vist ainuke, kes oli sidust varem teinud ja oeh... Aga vigu tuleb ka siis vahel sisse, kui kangakudumine on geenides.

      Delete
  3. Mul on see kollane vaibake ikka veel aktiivses kasutuses, imeliselt pikaealised vaibad ;-)

    ReplyDelete
  4. Mul on ise kudumise osas küsimus - kui palju materjali kulub ühele, oletame 1,5 m pikale vaibale? Tekkis võimalus üle paljude aastate proovida vaibakudumist ja nüüd ma ei tea, kui palju mul selleks materjali lõikuda tuleks? Kas seda mõõdetakse kilodes või meetrites üldse?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma küsin kõigepealt vastu, kui laia vaipa Sa kavatsed kududa? Laius on ka siin see kõige olulisem asi. Ja kui paksu vaipa soovid saada? Mulle on paar vanaprouat sõnu peale lugenud, et peab olema õhem, muidu ei käi uks üle.
      Kaalusin praegu ühe käepärast olnud vaiba, sain ruutmeetri kaaluks 1,5 kg. Tundub enam-vähem loogiline. Aga kui ise tahad kududa üht vaipa, siis teed Sa seda ilmselt kuskil käsitööklubis või kellegi kogenuma kuduja juures, kus teljed üleval ja kangas peal, küsi sealt nõu, saad täpsema info.

      Delete