Tuesday, June 1, 2021

Niisama k-st

 Polegi ammu k-teemadest kirjutanud. 

Mul on täna korraline töötöövaba päev - mis tähendab, et telefon on sees ja meilikasti sisse logitud, hädaolukordade puhuks, aga koolimajja kohale ei lähe. Nii et ma ei lähe täna Linna vaatama, kas tõesti on täna Naeratuste Taasnägemise Päev, aga lootus vast ikka on. Jube tüütu on see maskikandmine. Kuigi prillide ja maski ühildamisega sain isegi lõpuks hakkama, õnnestus mul paari nädala eest ikkagi maski ülemise servaga otse silmadesse torgata. Ai. Koolimajas olid läbi maski hingamisega hädas absoluutselt kõik teadaolevad päris- ja poolhüpid, Lillebror sealhulgas. Loodetavasti tuleb sel teemal lähiaastatel mitmed põnevaid uurimusi. 

Endiselt jälgin suure huviga k-numbreid. Ei usus hetkekski, et eestlased oleksid märgatavalt korralikumad kui hollandlased, belglased või prantslased, aga ometigi kukub meie koroonakordaja praegu kohe kiiruga... ja neil nagu eriti mitte, hoolimata sellest, et sealkandis olevat karmimad piirangud ja kauem kestnud. Ka sakslased, kelle piirangutest mul saksa blogijate ja aeg-ajalt ajakirjanduse jälgimise tõttu kõige selgem arusaamine on, ei vabane k-hädast niisuguses tempos nagu võiks. Ikkagi asustustiheduse ja ühistranspordi kasutamise viga? Sest isegi k-häda kõrghetkel sõitsid täiesti liikuvate autode omanikest sakslased lausa kkogu perega rongides ringi ja kirjutasid sellest blogides... Meie lapsed kasutavad ka vajadusel kohalikku liinibussi, aga neid vajadusi me püüame tegelikult viimase aasta jooksul vältida ja see kohalik buss on vähemalt meie Maja ja Endise Vallakeskuse vahel alati peaaegu tühi... Sakslased, näe, ei paista ühistranspordi kasutamisest kuidagi lahti saavat*. No ja Hollandi kortermajade tüüpilist trepikoda me saime kogeda aastal 2018, kui Lillebror mu onutütre maja välisuksest sisse piiludes treppi kriipiks nimetas. Oli küll kriipi, keskmisest priskem inimene seal liikuma ei mahu - aga kui k-haigus on liikvel ja naaber vastu tulles diskreetselt köhatab...?

Mulle teeb heameelt, et Eestis on põhimõtteliselt võimalik saada vaktsineeritud, kui inimene seda ise tahab. Meieperes tundub see ettevõtmine kõige ohutum Jõugu Juhile, kellel ei ole teadaolevalt ühtegi allergiat ega trombiohtu ega midagi, ühegi senitehtud vaktsiini suhtes ka mingeid reaktsioone pole olnud peale selle, et torkimine ei meeldi... aga ta arvas, kui me ükspäev arutasime, et ta esialgu veel ei taha seda asja. Olgu siis pealegi. Me endiselt ühtegi ööklubisse ei trügi ja ülehomseks planeeritud Tallinna-sõidu teeme ka nii kontaktiväheselt kui võimalik, tähendab, liigume oma autoga ja peale Hotelli (mõlemad),  Konverentsi (Mees) ja Kunstimuuseumi (mina) eriti siseruumidesse ei tüki. Ja seal me võime ju maskid ette panna, kui ilusasti öeldakse. Päris puhkusega... vaatame. Kui vaktsineerimistunnistus saab olema uus viisa, siis me püsime üsna kaua Eestis, kuni on vähemalt selgelt ära öeldud, milliste nakatumisnumbriteni see otsus kehtib. Kui, näiteks, Eestis-Lätis-Leedus on kolm kuud jutti nakatunute arv sõna otseses mõttes null, kas siis taasavatakse vähemalt maismaad pidi reisijatele Balti mull või jätkub ikkagi testipaanika ja piirikontroll ja nii edasi? Neid otsuseid ja selgust tahaks, palun. Sel aastal me ei kavatsenudki pikemale-kaugemale puhkusele minna enne kui juuli lõpus, aga sinnamaani võib veel väga palju muutuda. Endiselt kahetsen, et me eelmisel aastal Itaaliasse ei läinud, aga noh... kahetsemine ei aita üldse mitte midagi. 

Sama lugu on suveüritustega. Koguduse laager, ma oletan, vaktsineerimistunnistust ei nõua ja seal toimub suurem osa tegevustest niiehknii õues või väga hästi ventileeritud ruumides. Sinna me saame minna, kuna Hansalaat jäetakse jälle ära. Ja nagu (vist) lokiminister ütles, võivad ürituste piirangud ja vaktsineerimistunnnistuse nõuded ja nii edasi suve jooksul muutuda. Eks ma koon oma vaipu ja salle lattu ja ootan, pahaks nad ei lähe. Hetkel on põhirõhk niiehknii hoopis aiatöödel, kui sääsed vähegi lasevad. 

Loodame parimat. Mis siis, kui kõik hästi läheb?

__________

*Ma siin ühes keskelpool asuvas lõigus kirjeldasin saksa ühistranspordi rõõme. Tookord saime küll ühe päevaga kõik probleemid korraga kaela, aga harvemateks ja juhuslikumateks sõitmisteks valiksin igal juhul oma auto. Igapäevane töölkäimine on iseasi. 

4 comments:

  1. Ma vaatasin Eesti numbreid ka mõningase üllatusega, aga ma kahtlustaks, et siin on tegu kombinatsiooniga mitmetest asjadest. Inimtihedus kohe kindlasti (sh harjumuspärane füüsilise distantsi hoidmine, mida Prantsusmaal kohe kindlasti loota pole), tihedam suhtlus, jne. Lisaks võivad karmid reeglid ju olla, aga kui nendele vilistatakse? Mis kasu sellest maskitamisest on, kui ilmselgelt riskigruppi kuuluvad oma nina maskist välja jätavad? Või kohates ikka embavad (musi siiski enam ei tee)? Lisaks on Eestis vaktsineerimisega parem seis, mis läbipõdenute koos juba päris suure hulga immuunseid annab ning lõppeks võib ka olla, et inimesed ei lähe enam iga köhatuse peale end testima. Viimane on küllaltki tõenäoline tegelikult. Samas Eestis vist haiglad ka tühjenevad vist kiirelt, seega langust peaks ikka olema. Ma igatahes ootan pikisilmi Eestisse tulekut. Mul on piirangutest ja maskidest selline tüdimus. Kuidas ma muidugi pika lennu ajal maski ees hoian, saab olema huvitav eksperiment, sest titt üritab seda mul pidevalt eest kiskuda :D Ehk nad andestavad seal lennukis. Või siis saan veel rohkem hävitavaid pilke. Vähe sellest, et lendab tittedega, maski ka ei kanna!

    ReplyDelete
  2. jah, prantslaste k-käitumise kohta mul igasugune teadmine puudub, aga distantsihoidmine on nende jaoks kindlasti keerulisem kui eestlaste jaoks.
    Ja et iga köhatuse peale testima ei minda, olen täiesti kindel, aga... kui see peaks k-köha olema, siis tekiks ju kohe kiiresti lähikonda mõni rängem juhtum? Või kardab k-viirus siiski põhjamaa kevadet... Ei tea. Head lendu Sulle!

    ReplyDelete
  3. Kindlasti on neid, kes iga köhatuse peale testima ei lähe. Samas, kui vaadata positiivsete proovide osakaalu, mis vahepeal oli kes-teab-kui-palju, aga nüüd on langenud ca 3-4 protsendini analüüsitud proovidest, siis see näitab minu arvates päris hästi, et olukord on ka tegelikkuses väga palju paremaks läinud, mitte üksnes paberil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, see protsent on väga tore. Ja ma tõesti usun, et kui testimata köha oleks sala-k, siis tekiks kohevarsti köhija ümber märkimisväärne kolle, sest keegi ju ikka testima läheb või raskelt põeb...

      Delete