Tuesday, July 13, 2021

Ja miks ma ei usalda

Nutsin täna hommikul kangast kududes paraja peatäie, sest olin enne kudumaminekut uudiseid lugenud. Nüüdseks lugesin veel üht arvamusavaldust ja enam ei nuta, olen niisama vihane. Andrus Ansip oli muidugi juba enne... natuke... Nojah.

Kõigepealt, teaduseusk on usk nagu iga teinegi. Musta kassi uriiniga ravimine oli keskajal samasugune teadus nagu praegu, noh, need v-asjad. Ja kui usupuhastuse ajal jälitati ja hukati katoliiklasi (või protestante, vastavalt sellele, kumb usk riigis "õige" oli), Hitler selekteeris välja rikkaliku kultuuri ja põneva ajalooga juute, siis praegu on selge terror ja lõhestamine v-teemal. Teaduspõhine maailmavaade on väga tore niikaua, kuni sa ise või su lähedased ei satu üksikute erandjuhtumite hulka. Mul on iseendaga koos peres neli inimest, kes võivad vägagi sattuda. 

Niinimetatud teaduspõhisus tundub olevat taaselustanud nõukogudeaegse veendumuse, et kõigi inimeste kehad toimivad samamoodi. Üldjuhul on meil jah pea kõigil ülevalpool ja tallad peaksid kõndides vastu maad puutuma, aga juba inimese loomulik kehatemperatuur võib päris palju kõikuda. Mina olen 36,8 kraadi juures palavikust pikali, Legolas ei tee 37,3 peale ka veel teist nägugi, sest minu normaalne temperatuur on 36,0 ja Legolasel 37,0. Näiteks. Rääkimata siis igasugustest allergiatest, geneetilistest eelsoodumustest ja muust taolisest, mille puhul kahe täpselt samasuguse komplekti leidmiseks tuleks vaadata ühemunamitmikke, ma usun.

Veel avalikke sündmusi vaadates, minu jaoks hävitas igasuguse k-v-usu päris pikaks ajaks selleaastane poliitaktsioon - poliitikute avalik vaktsineerimine. Esiteks, kõige kehvema saadaoleva sordiga, teiseks, igavene spektaakel, kolmandaks, mis imeasja pärast nad arvavad, et parteimahhinatsioonide tulemusel kõrgele kohale saanuid rohkem usaldatakse kui iga päev nähtavat ja üdini ausat naabrinaist? Ühesõnaga, minu jaoks oli tegu väga ülbe teoga, ja kui veel ekspeaministri isiklikud terviseotsused avalikkuse ette kisti... Riigis, kus igasugused avalikud sigadused rahumeelselt ära summutatakse, peaks nelja lapse isa* terviseotsus küll privaatseks jääma.

Ühtlasi on minule jäänud silma avalik kiremine sellest, kuidas vaktsiin ei kaitse nakatumise ja nakkuse edasiandmise eest, hoiab vast ära ainult üliraske haigestumise... Siis peaksid ka vaktsineeritud hoolega kodus istuma, pealegi, kergelt põdejad ei pruugi märgatagi, et neil midagi viga on.

Ilmselgelt on mingi põhjus, miks Meest ei ole üle neljakümne aasta mitte millegi vastu vaktsineeritud. Kahjuks ei saa me enam Teise Vanaema käest küsida, miks, diplomeeritud lastearstina oskas ta kindlasti hinnata oodatavaid riske ja kasu... Riske oli ilmselgelt rohkem. Mees on õige mitme asja vastu väga allergiline (miks ma muidu ökotoitu kasvatada üritan, tal on tervis kindlasti palju parem, kui puhtamat sööki antakse), Epi-Peni ei kanna ainult sellepärast kaasas, et potentsiaalselt äratappev allergeen antibiootikum ei satu reeglina kehasse kogemata. Lisaks on tal geneetiliselt väga kõrge tromboosirisk. Ja siis tuleb haridusminister seletama... Umbes sama hingetõmbega öeldakse, et õpetajaid peab hoidma, neid on meil niigi vähe. 

Mind pole umbes 35 aastat mitte millegi vastu vaktsineeritud. Allergiad, jah, hiljem selgus ka, et saan kaela kõik kõrvaltoimed, mis ühel või teisel ravimil olla saavad. Samas on mul hea komme kõigist viirushaigustest ja põletikest eluga välja tulla ja mitte palju viriseda, kui kopsupõletiku järel võhma mõnda aega vähem on. Rasketest haigustest taastutaksegi kaua, see on normaalne. 

Legolas kannab Epi-Peni kaasas, sest herilased ja vapsikud. Ja kes teab, äkki mõni muu põnev allergia, mille asjus pole teda veel kontrollitud. 

No ja Lillebrori süda... Viirushaigusi ta muide peaaegu üldse külge ei võta, aga mida see südamekene siis teeb, kui kurjus tuleb otse vereringesse? Vaktsiiniskeptikuks sain ma siis, kui vaktsineeritud Legolas ja vaktsineerimata Lillebror päris palju aastaid tagasi üksmeelselt punetistes olid. Istusime kaks nädalat kodus, mine tea, millal mõni lapseootel naine vastu juhtub... Ometigi peaks see vaktsiin andma kaitse kauaks. Muide, teetanus ja mumps koos juurdekuuluvate haigustega on poistele tehtud, need vaktsiinid on ennast aastakümnete jooksul õigustanud ja eriti teetanuse külgesaamiseks ei pea eriti palju pingutama. 

Jõugu Juht on meil see, kelle puhul tõenäosus mingeid ränki tüsistusi saada on minimaalne - kuigi kes teab, seda tromboosiasja peaks uurima, verepilt on tal imelik olnud. Aga tema esialgu ei taha. 

Muidugi, kui olukord läheb selliseks, et ilma metsalise märgita ei saa ei osta ega müüa (Ilmutuse 13:17), küllap me siis peame selle perekondlikult vastu võtma varem, kui me ehk iseenese tunde järgi oleks otsustanud. Ma pole endiselt tahtnud perearsti selle küsimusega (et mis sorti ja mitu nõela) koormata, küllap sundvaktsineerimise tulekul peab. Aga üles jääb küsimus, kui õpetajatelt nõutakse ainult teaduspõhist maailmavaadet, minnes selle kontrollimiseks nende isiklike terviseotsuste kallale**, siis... miks lubatakse töötada suitsetavatel õpetajatel? On ju teada, et suitsetamine on tõsine terviserisk. Miks lubatakse õpetajatel alkoholi tarvtada, ka see on terviserisk, eriti ohtlik vaimsele tervisele. Miks...? (ja pole vaja kulutada aega mulle seletamiseks, et jõledused nagu suits ja alkohol on hoopis midagi muud kui oht kedagi nakatada, tean, norin niisama)

Või muidugi võiks kogu selle jutu kokkuvõtteks teha järelduse, et uudiste lugemine on kahjulik. 

_________

*ma ei ole Ratase fänn, aga tema tegi oma otsuseid ikka oma pere peale mõeldes, ma usun. 
**ma tean muide päris mitut kirglikku vaktsineeritut, kes annavad muudes seisukohtades ka lamemaalastele silmad ette. Kõik on kõrgharidusega ja peaks ameti poolest teaduspõhiselt mõtlema, aga näedsa...Kas ehk peaks vahetama mõiste "teaduspõhine" selles teemas "meditsiinipõhiseks"? Sest keegi pole siiani kontrollinud, kas õpetaja usub reikisse, astroloogiasse, osho-usku - mis iganes see on, aga uskuja on muidu supertore inimene -, maajumalaid või mida iganes muud, mis tegelikult vilgub vägagi läbi tema igapäevase töö ja suhtlemise (no lapsed ju räägivad, eks ole, ja mitte ainult minu omad ja meie koolis). 

12 comments:

  1. Ohkan koos Sinuga. Meid valitsevad erinevad riskid ja inimese esmane ülesanne on võimalikult väikeste kahjudega kaua väljavedada. Meie perest on 3/4 vaktsineeritud ja 1/4 mitte (tervis ja hetkel valitsev teadmatus). Perearst ütles, et tema ei julge (muidu väga julge ja kahejalaga maapeal) 1/4 vaktsineerida, sest kas peab tegema täiskasvanu doosi või 2 ml/3 ml...millist mõju see avaldab ja teistpidi on noortel veel uurimata, mis doos neile sobib. Kõik seda arvestades jäi esimene süst tegemata.

    Kunagi kasutati valuvaigistit nimega novakaiin (nõukogude ajal), mu ema oli sellele immuunne ja oh imet...mina ka - küllap mingi organismi eripära, millele juhuslikult jälile saadi. Nooruses oli tükk seletamist arstidele, et kasutage mingit muud ainet...ei usutud, ei peetud võimalikuks (olen minagi tallad maas ja lihast-luust). Aastaid hiljem selgus, et ka mu laps on tavalisele palaviku alandajale immuunne (enam ei mäleta kuid 20 aastat tagasi olid selle aine baasil tehtud kõik väikelaste palavikualandajad)...ja siis tekkis eluohtlik olukord ja teekond viis Lastehaiglasse, kus manustatud rohu tulemusena hakkas palavik langema ja tohtrid imestasid. Arstid tegid loogilise järelduse, et haiglas kasutati ibumetiini baasil valmistatud ravimeid (neid aga apteegis ei müüdud, sest Ravimiamet menetles luba, mida oldi taotletud 2 aastat tagasi ja müügile tuli ravim 3 aastat pärast meie vahejuhtumit). Tohter andis meile koju kaasa seda "imerohtu" ja sõnas, et kui on võimalik seda, kas Saksamaalt või Soomest (kus oli vabas müügis) tuua - ostaksin, ikkagi väikelapsed ja mine tea äkki on teine laps ka immuunne sellele ravimile.
    Empaatiavõime puudumine on see, mis häirib kogu üleslöödud vahu juures. Kõik on küll ehituselt sarnased, kuid funktsioneerimiselt erinevad - see unustatakse. Meenutab vägisi nõukogude massikultuuri, kus kõikidele ühetaoliselt...ent eks enamus otsustajaid ole ka sellest ajast pärit. Ohkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, "kaikaga ja kõigile" töötab küll, aga mingi protsent saab statistiliseks erandiks... ja ühes või teises olukorras ise sellesse protsenti kuuluda ei ole tore.

      Delete
  2. Ratas alustas minu mäletamist mööda oma vaktsineerimise avalikkuse ette toomisega ise, stiilis "ma ei hakka vvanainimeste eest vaktsiini ära võtma". Suht ootuspärane, et kui ta kasutas oma isiklikku otsust poliitprofiidi lõikamiseks, siis kasutasid seda samamoodi tema konkurendid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, kogu seda asja serveeriti kõigi osapoolte poolt eriti napakalt, aga sellegipoolest oli mulje nõme. Oleks võinud kohe alguses öelda, et minevaastase operatsiooni tõttu perearst seda vaktsiinisorti ei soovita.

      Delete
  3. ja punetiste vaktsiin on üks neist, mis ei anna eluaegset kaitset, vaid vajab kordusvaktsineerimist (kuigi tavaline vahe on võrdlemisi pikk, esimene doos 1-aastaselt, teine 13-aastaselt). Just nagu ka leetrite ja mumpsi oma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No oligi nii, et Legolas oli aastaselt punetiste vaktsiini saanud, Lillebror ei olnud (sest tolles hetkes ajas üks kõrvapõletik teist taga ja haiget väikelast ma vaktsineerida ei luba), aga punetiste ajal olid nad vist kolmveerand kolm ja veerand kuus, nii et Legolas pidanuks olema punetistevaba. Nii et see lõi kõvasti kõikuma minu usu vaktsiinide absoluutsusse - mitte, et nad üldiselt pigem kasulikud ei oleks (vt mu seisukoht mumpsi ja teetanuse suhtes).

      Delete
  4. Väljaütlemised võivad ju olla igasugused (vt ka ekre), aga mingit diskrimineerimist ei saa olla. Eriti juhul, kui ON allergiad, südamed jm. Diskrimineerimine on ka tasuta vaktsiin vs kallis test. Eriti juhul, kui ON allergiad, südamed jm. Seepärast sinna euro-ühtsesse digitõendisse (rahvakeeli vaktsiinipass) saidki ka läbipõlemine ja negatiivne test. Ja kaudselt kalli raha küsimisega diskrimineerida ei tohiks ka lubatud olla ja kindlasti nende juristid seda ka teavad.
    Iseasi on meditsiinilersonal, aga selle kohta ma ei oska arvata. Pole minu ampluaa. Kas too prantsusmaa samm, mida ähvarsatakse kohalikult kopeerida, sisaldab kalleid või vähem kalleid teste? Ma kahjuks pole sellega kursis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh. Eestis kipub asi tihtipeale minema siiski diskrimineerimiseks nii mõnedki asjad, leitakse mingi JOKK-skeem ja korras... Lihtsalt vastik on, kui mõni Otsustamisõigusega Nina plärtsatus väga isiklikult puudutab. Küllap mul oli tol hetkel vaja üks nutt ära nutta ja see põhjus sobis sama hästi kui mõni teine.

      Delete
    2. Ansip ei ole erilise otsustusõigusega nina (õnneks, ütleks ma).

      Mul jäi sellest episoodist muide mulje, et parteid ulatavad üksteisele abikäe valimiskampaanias - Ansip püüab reformile nende hääli, kes igatsevad vaktsineerimiskohustust, ja Kesk ning EKRE saavad seepeale rohkem vaktsineerimisvastaste hääli. Mõlemad saavad tähelepanu ja any publicity is good publicity jne.

      Delete
    3. Õnneks ta vist jah otsustaja ei ole, aga väga asjalikust linnapeast parteipröökuriks madaldumine on ka omal moel kurb. Paari päeva eest rääkis meie eelistatud erakonna Isamaa esindaja lehes asjalikku juttu, nii et meie hääled jäävad ilmselt samasse kohta, kus nad varemgi on olnud.

      Delete
  5. Mõtlesin, et ei torgi, aga ei anna rahu. Ma saan aru. Vahel on vaja natuke nutta ja end tühjaks kirjutada. Millest ma aru ei saa, on põhjus.
    Kui loen Su sissekannet, siis loogiliselt peaks Sa olema suurim selle idee pooldaja ja inimeste vaktsineerimisele õhutaja. Sellest sõltub, nagu kirjutad, otseselt Sinu laste turvalisus ja elu !?. Võimalus minna riskivabalt kooli.
    Just selleks, et need, kel vaktsineerimine on seotud riskiga, peaksid ju kõik terved andma oma panuse? Ansip pakub ühe prääniku, mis on ju lihtsalt võimalus, aga parem kui piits või sügisel algav distantsõpe ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuule. Ansip ei paku mitte präänikut, vaid piitsa kõigile, ka neile, kes võivad vaktsiinist eiteamis hädad kaela saada. Eriti meiesugustele. Mees on õpetaja, aga Liina Kersna väljendas, et otsib seaduslikku võimalust õpetajaid sundvaktsineerida või umbes nii.
      Et k-haigus oleks meie perele mingi naaaatukegi suurem risk kui tavaline ränk gripp, pole ma kunagi arvanud, minu teada on laste risk koolis trepil kukkudes viga saada palju suurem kui k-d rängalt põdeda. Ja ma ei keela mitte kellelgi vaktsineerimisele minna, aga ma häirun väga tõsiselt sellest, kui seda peaks nõutama kõigilt sõltumata sellest, kas vaktsineerimine on tegelikust haigusest ohtlikum (Mehe puhul võib vabalt olla). Kes ise tahab ja teab, et mingeid terviseriske ei kaasne, väga hea, kui vaktsineerib, aga terviseriskidega inimesi on palju rohkem kui poliitikud arvavad ja nende olemasolu ei ole õige ära unustada. Pakun, et vähemalt pooltel siiani vaktsineerimata inimestel on asi võimalikus riskis, mitte arvamuses, et vaktsineeritutele kasvab saba.

      Ei olnud torkimine, aga ilmselgelt ei saanud Sa aru. Pole hullu. Äkki nüüd saad?

      Delete