Wednesday, July 14, 2021

Noppeid. Peamiselt ilmast ja sellega kaasnevast.

Ma ei saa kududa, sest toas on üle mõistuse soe, nii pika palavuse peale lähevad ka palkmajad kuumaks... ja magama minna on natuke vara.

***

Ilma tõttu magame neil päevil lahtise aknaga. Mõnikord liitub mingil öisel hetkel meiega akna kaudu ka mõni kass, tavaliselt Valge Mini või Millie, kui ta juhtub õues olema. Freya magab Jõugu Juhi toas ja must Mimi ajab suvel oma asju - kord päevas käib ikka söömas ja juttu rääkimas. Täna hommikul kell kolmveerand viis tõi tubli Millie meile hommikusöögi, täiesti värskelt tapetud hiire. Me millegipärast ei soovinud maitsta...

***

Eile õhtul pärast tegusat päeva (Sõbra Õe sünnipäev batuudikeskuses ja pärast veel trall ja tagaajamine Tamme talus Männimetsa vanima pere noorema lapsega ) kurtis Lillebror valu rindkeres. Tavaliselt põhjustavad seda valu roietevahelised lihased, aga kesse teab... Ta läks ikkagi rahulikult magama, aga igaks juhuks käisin mingil öisel hetkel katsumas. Hingas ilusti, aga oli higist üleni märg, sest tuba oli palav. Enne, kui ma seljani jõudsin, leidsin pimedas üles Lillebrori kõrva... ja väike lillekujuline asi lõi mind. Millie, kes magab Lillebrori pea juures ja vahel vist pea ümber nagu müts, l.eidis, et pole siin midagi katsumist, tema inimene on!

***

Kunagi juunis tekitas Mees meile tuulekoja peale lillekastid ja mina istutasin sinna midagi. Praeguseks on selgunud, et esiteks ei näe istutatud tundmatud taimed seal kuigi head välja, teiseks ei jõua mina nii palju kasta, et raudürt (mis näeb hea välja ja mille nime ma juhtumisi tean) ära ei kõrbeks. ilm, noh! Tuleval aastal istutan ripp-petuuniaid, neile vast sobib rohkem. 

***

Koguduse laagriga oli sel aastal keeruline. Hirmus populaarne üritus on, noh! Tuppa või kämpingumajakesse ööbima soovis mitukümmend inimest rohkem, kui voodikohti oli - või siis sooviti neljakohalist tuba kahele inimesele... Mees kombineeris (sest majutuse jagamine on tavaliselt tema ülesanne), pastor tegi üleskutseid ööbida looduslikult, telgis... lõpuks said huvilised ikkagi ära paigutatud. Meie lapsed magavad telgis ja me ise ei ööbigi, oleme hoopis lastevabalt kodus. Me pole Mehega kunagi erilised laagrihuvilised olnud. 

***

Võimalike puhkusemaade k-arve vaadates on meie sel aastal kuhugi reisimine üsna lootusetu, eriti kuna Läti on see punn kõikide teede peal ees. Mõnes mõttes ei peagi igal aastal kaugemale reisima... aga puhkama peab ikka. Ja et seda puhkamist kodus peaaegu et teha ei saa, on kah päris selge. Kui siin kuu aja  jooksul veel mõni tõsisem soojalaine tuleb, siis teeks äkki ühe tiiru mööda suuremaid saari. Läheks Virtsust praami peale ja tuleks nii umbes neli ööd hiljem Rohukülas teise praami pealt maha? Öömaja sealkandis ju suvel mitte mingi mõistliku hinna eest ei saa, aga meist keegi ei ole nõus RMK platsil või kellegi heinamaal telkima, kui vihma sajab või muidu jahe on. Mere äärde tuleb minna ikka sooja ilmaga, kui juba suvitamiseks läheb. Tulevaks nädalaks lubatakse põhjatuult, see soojaks ilmaks ei kvalifitseeru. 

***

Poolest saadik puhkusena mõjub mulle ka hoidistetegemine. Pühapäüeval saats Laenulapse Ema mulle ämbrikese kirsse... ma arvasin, et tuleb väike šašlõkiämber või midagi. Oli mingi... viis liitrit või rohkem. Menetlesin nad 11 purgiks kirsikompotiks. Täna keetsin portsu maasika-punasesõstramoosi, sest moosimaasikad võtsid sügavkülmas liiga palju ruumi. Kohe varsti on seda ruumi vaja tikritele, sest tikri-martsipanikooki tahaks talvel ka. Praeguse ilmaga moosi keeta on muidugi, jah... Eks meil tuleb huvitav elektriarve. Köök on ilmselt aasta ringi Maja kõige soojem ruum. Kui ainult saaks seda kuumust kuidagi kotti toppida ja talvehommikutel peoga tube mööda laiali jagada... 

***

Olin täiesti veendunud, et kurgirohi, mis paar aastat ennast ise külvas, on omadega otsas. Tuli välja, et need kahtlased isetekkelised taimed salatipeenras olidki kurgirohi... nüüd on mul peamiselt kurgirohupeenar. Kumalased tunduvad väga õnnelikud, saalivad kurgirohu, lavendli ja muude õitsejate vahet. Ja mis oleks palaval suvepäeval toredam vaatepilt kui üks õietolmuse taguotsaga rahulolev kumalane? 

***

Kurepojad on läinud lendu, pesa on igatahes tühi. Aga kui ma õhtul oma lillekastililli turgutamas käisin, hõikas teisel pool hekki üks sookurg valjusti ja järjekindlalt, ikka kriuh ja kriuh...Suvi on. 


No comments:

Post a Comment