Saturday, July 31, 2021

Pesuriputuskunst

 Ärge nüüd päris tõsiselt ka võtke, aga. 


Pesu tuleb nöörile riputada võimalikult õhukeselt, Ma loodan, et sellega on kõik nõus - nii kuivab paremini.

Päikeselise ilmaga tuleb särgid riputada pahempidi ja seljaga päikese poole. Muidu pleegib ära!

Et hästi mahuks, pannakse pesu nöörile järjest, ei ole tarvis iga eseme ümber kümnesentimeetrilist isiklikku ruumi jätta. 

Esteetilisuse mõttes võiks esemed olla nööril sirgelt ja trimmis, mitte lotendavana. Pealegi on sirgeks kuivanud rätikuid-linu pärast kergem voltida-triikida. Erandiks muidugi aluspesu, selle riputame diskreetsuse mõttes nurkapidi nii, et väiksem pesutükk näeb eemalt välja nagu sokk. 

No ja minu kiiks (MN õpetas) on kasutada  pesuesemetega võimalikult sama värvi pesulõkse. Ma lillasid-roosasid-neoonrohelisi põhimõtteliselt ei ostagi. 

Pesu võiks ära korjata nii, et pesulõksud jäävad nöörile vabalt rippuma, nii saab neid järgmise riputamise käigus nööri mööda kergesti edasi lükata, kui pärast suuremat sokilaari näiteks tekikotipesu juhtub

Ja siis ma õpetan oma mehi, et paluks ühekordselt ja pahempidi, siis kuivab ruttu ja ei pleegi. Mhmh, teevad kõik neli armsasti ja riputavad kahekorra, parempidi, viltu ja hõredalt, kuni nöör otsa saab ja siis on ülejäänud pesutükid üksteise otsas hunnikus. Ärakorjamisega on ka nii, et muist pesulõkse on nööri all maas ja muist surutud tugevasti paigale, et nad ikka oma kohal püsiks. 

Kas neil lihtsalt ei ole pesumajanduse-andi või on neil ükskõik? 


Tegelikult olen ma muidugi tänulik, et Lillebror täna hommikul kaltsuvaibamaterjali kuivama riputas, kui meie Mehega olime laadale läinud, ja selle kraami puhul oli ka ükskõik, kas pleegib või mitte. Aga homme riputan tekikotte ja saunalinu ise, nagu tavaliselt. Ei vingu kellegi kallal, lihtsalt teen ise korralikult ära. Pealegi on pesuga majandamine üks mu eelistatumaid majapidamistöid. 

Ometi... võiks ju mõni pojakene tulevasele miniale muljet avaldada muuhulgas ka virtuoosliku pesuriputamise-oskusega? Õnneks on naisevõtueani loodetavasti veel aega...


Ja ärge ikkagi päris tõsiselt võtke, mul on ilmselgelt pesunöörikiiks. 

15 comments:

  1. Vaimustav! Mina isiklikult võtan pesukuivatamist vägagi tõsiselt - mul nimelt on samuti pesunöörikiiks vms. Ma korraldan oma lastele pesuriputusikka jõudes koolitusi ja jagan tunnustust ja teen "mängueksami" :)))
    Minu kiiksuga pesunaisemaailmas on pesulõksud kõik ühesugused ja ei mingit õue (roostetama, õietolmu koguma) jäämist - nende jaoks on mul mugav kott, mis pesuriputajale mugavalt kere külge käies temaga kaasa liigub või soovi korral nöörile kinnitub.
    Ja sirgekskloppimine enne riputust olgu nii korrektne, et triikima üle ei peagi. Ja jälgima peab teadagi ka õmblustekohti ja et pesulõksujälgi ei jääks sinna, kuhu neid jääma ei pea :))))
    Aluspesu sokiks voltimise asemel harrastan mina selle paigutamist keskmisele nöörile äärmistel nööridel rippuvate varjavamate esemete vahele. (Meie pesunööre varjab küll ka kolmst küljest mets või midagi selle sarnast.)

    ReplyDelete
  2. Ma pole sellele kunagi kui kunstile mõelnud. Mu arust nii ongi õige... Ainult lõksud peavad minul kõik puidust olema, ma ei salli plasti, ning need käivad lõksukotti, mis suvel nööril ripub ja talvel toas. Ja kuivatamiseks on mul spets varjualune, mis lubab nii päikese kui vihma suhtes ükskõiksem olla :)

    ReplyDelete
  3. Ma väga korralik pole, aga mu pere riputab nt t-särgid nöörile pooleks, nagu neljakordne riie - no kuidas nii saama??

    ReplyDelete
  4. Mulle ka ei meeldi plast, aga kuna meeldib pesulõkse ka talveks õue jätta, siis ei ole puitlõksud kasutatavad, need kipuvad mingil ajahetkel valget pesu määrima hakkama.
    Me., märkasin teie nöörisüsteemi küll põõsa vahelt. Meie pesunööri on üks )pluss hädine tagavaranöör) ja teda ei varja mitte üks asi, külavahetee pealt on täpselt näha, mitu sokki seekord pesus oli. Kui oleks mitmenöörisüsteem või pesuämblik, siis oleks teine asi.

    ReplyDelete
  5. Ma olen kõigega nõus, välja arvatud pesulõksude õue st nöörile jätmine. Ja polegi isegi vahet, kas puit või plastik, mõlemad lähevad katki, kuna päike teeb hapraks :( väsinud ostmast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, põhimõtteliselt ei ole lõksude õuejätmine optimaalne, aga minu jaoks praegusel eluperioodil on. Lõksusortidest võiks ka eraldi kirjutada, sest lisaks plastiku vastupidamisele on erinev veel ka vedru tugevus ja mõnel juhul lendab pesulõks lihtsalt ruttu pooleks (ja otsi siis seda vedrukest muru seest, eks ole).
      Ühel päeval hakkan ma pesulõkse ilmselt taas tuppa tooma, aga ma ei tea veel, millal see juhtub.

      Delete
    2. Seepärast olen ma täiesti vaimustuses pesukuivatusverandast. Päike otse peale ei paista, aga tuul käib läbi. Värvilised pesud ei pleeki, puulõksud ei lähe tumedaks, plastlõksud ei lähe hapraks.

      Sestsaadik, kui mul see veranda on, viin õue kuivama peaasjalikult ainult valget pesu, et see just nimelt valgemaks pleekiks. Või vahel ka muud pesu, millest mul on tunne, et väike ultraviolett-desfinfektsioon kuluks ära. Või hädaolukorras, kui pesu on nii palju, et verandale ei mahu ära.

      Delete
    3. Mnjah, meie veranda on aiatöötuba ja pesuresti jaoks seal kohta ei ole. Muidu oleks veranda kohvijoomise koht. Igaühele oma. Aga vaat pesukuivatuspööningust ma aru ei saa, pööningud on olemuslikult tolmused ja vastikud kohad.

      Delete
    4. Meil on verandal lae all pesunöörid, see jätab alla vaba ruumi, resti kasutame rõske ilmaga hoopis toas.

      Delete
  6. 100% nõus sinuga! Pesuga majandamine on ka minu lemmik tegevus ja ma ei luba kellegil teisel me kodus sellega tegeleda. Ok, sinul õnnestus korra seda tööd minu eest natuke teha, aga samas sain ma vastu võimaluse su poiste riideid kuivama panna :) :)

    Pesulõkse mul küll ei ole kuskil kasutada, aga kui oleks, siis samuti samade reeglite järgi nagu sa siin kirjeldad :)
    Ja triikida meeldib mulle ka hirmsasti.

    ReplyDelete
  7. Nii hea teema. Väga õige kõik! Ma lastele "eksameid" ei tee, aga ei väsi ka "õiget" riputusviisi kordamast ning ka nördimast, kui tehakse "valesti".
    Ainult pesulõkse hoian na õues pesunööril, kahjuks. Hiljuti avastasin plastiklõksud, mis ei purune kergesti ja kavatsen tasapisi välja vahetada praegused. Mulle meeldib veel riputada sama liiki esemed kokku, nt rätikute rivi, pluuside rivi jne. Aluspesu käib jah ühe lõksuga ja varju. Sokud käivad paarikaupa ja 1 lõksuga või spets sokiriputaja külge. Värvide järgi alati ei õnnestu riputada, aga nii palju kui võimalik. Pesupulki tuleb maksimaalselt vähe kasutada st 2 pluusi riputamiseks 3 pulka, mitte rohkem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas Sa äkki, palun , jagaksid purunematute lõksude saladust :)? Kust ostad jne

      Delete
    2. "2 pluusi riputamiseks 3 pulka, mitte rohkem" - ma olen vastupidisest koolkonnast, mul on isegi parima kuivatusilmaga tunne, et kui kaks pesu on nurkapidi koos, siis see nurk ei kuiva ära.

      Delete
  8. Neid pole õnnestunud lastel ära lõhkuda: https://www.google.com/search?q=pesul%C3%B5ksud&oq=pesul%C3%B5klud&aqs=chrome.1.69i57j0i13l3j0i13i30.5397j0j4&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgdii=RaABQXOeJV8TIM&imgrc=JXprOcna9mVw_M.
    Mis pakane teeb, veel ei tea, sest talvekuudel mul neid veel polnud. Aga kõik puidust ja plastikust klassikalised lõksud lähevad nii laste kui külma käes katki meil.
    Vaatasin, et pakutakse ka värvilisi: https://www.google.com/search?q=pesul%C3%B5ksud&oq=pesul%C3%B5klud&aqs=chrome.1.69i57j0i13l3j0i13i30.5397j0j4&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=JXprOcna9mVw_M
    Mul on kohalikust külapoest ostetud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei tea, kuidas teistel, aga mul annavad mõlemad lingid lihtsalt google'i pesulõksude otsingu, mitte mingit konkreetset tulemust.

      Delete