Thursday, August 19, 2021

Niisama

Kas mul võib olla varajane Alzheimer?

Teisipäeval läksin Linna, et ajada üks tööasi ja käia poes. Tööasi sai enam-vähem aetud, aga vaat töövõtmed unustasin koju. Õnneks oli kooli töömees kohal ja laskis mind majast välja, muidu oleksin pidanud uut ülemust tüütama, et ole hea, tule tee mulle uks lahti... (meil ei ole kõige välimisel eesuksel liblikat ega midagi, küllap see on kuidagi turvalisusega seotud) Hea, et ma oma kabinetti ei pidanud minema!

Muide, ülemustega on nüüd selline lugu, et mul on esimest korda elus otsene ülemus, kes on minust noorem ja kellest ma olen kauem selles paigas töötanud. Õnneks on tegu teadaolevalt fantastilise, erakordselt toreda ja aruka inimesega. Aga mina olen ilmselgelt saurus. 

Veel unustasin poeskäimise käigus osta kõige vajalikumaid asju. Eile selgus, et meil on otsas õiget sorti  kassikrõbinad. Kogu kamp istub nüüd pahaste njaudega kausi juures ja ootab, millal ometi antakse Whiskast, kunagi vahepeal katsetamiseks ostetud tundmatu sort ei kõlba, Õnneks on konservi, kiisueinet ja hiiri. 

Täna hommikul selgus, et need viimased kopsikutäied kohvi kohvipurgis olidki... viimased. Kuidagi tuleb lahustuva kohviga homseni ära vireleda, siis me läheme poodi. Ja ometigi on minu suur ja pidev eesmärk olla kodumajapidamises efektiivne ja tagada vähemalt paari nädala varude kodus olemasolemine... Noh, et kui peaks tulema suuremat sorti lumetorm või midagi. 

***

Ma ei saa põrmugi aru neist ajaleheartikli pealkirjadest, kus vaktsineerimata kooli-inimesi "ninas surkimisega" hirmutatakse. Mismoodi saab ilus, puhas, valge vatipulk ninas olla hullem kui sügavale lihasesse torgatud nõel? Muidugi, võimalik, et normaalsete inimeste (te vist ei karda absoluutselt kõigist kehapiirkondadest kõdi ka?) kogemuse järgi ei olegi süstimine ebainimlikult valus ja võimalik, et mul ongi erakordselt avar nina. Lapsena juba harjutatud, nii mingi kollase nohusalvi kui poolikute küüslauguküüntega.

Ja misasja need pedagoogid regulaarse testimise vastu sõdivad, mina ei mõista. Minu ainuke mure sel teemal on, et mul on testitegijaga mõned eriarvamused nii vaktsineerimise kui nii mõnegi muu asja koha pealt... aga küll ma hoian suu kinni ja ninasõõrmed pärani ja elan üle. 

Nõelaga torkimine on ilmselt küll lihtsam, aga allergikutena ei tundu see endiselt turvaline. Elustiilis me ju palju muutma ei pea, me ei käinud ka koroonaeelsel ajal palju teatris, kontserdil või restoranis. Ja ühistranspordis trügimist püüame ka vältida. Poisid, kes ikkagi vahel bussiga peavad sõitma, kannavad ilma vastuvaidlemiseta maski. Kirikus* oli maskiga ebamugav, avastasin, et ma ikka veel ei oska seda prillide alla õigesti paigutada... aga mis siis ikka. Elame üle. Ei tahaks kellelegi midagi huvitavat köhida. 

Selle viimase tõttu tundub see iganädalane (või mis käsu see ministeerium andiski) testimine täitsa tore mõte. Veel meeldib mulle endiselt kohtumiste päeviku pidamine - et nakkusohtlikul ajal panna iseenda jaoks kirja, kellega oled vestelnud ja kus käinud. Ma arvan, et hakkan uuest nädalast sedagi tegema. Mina ja Mees puutume küll tööalaselt kokku väiksema hulga erinevate inimestega kui, ütleme, muusikaõpetajad... aga ikkagi on kindlam ja kenam. Kui nüüd õnnestuks põhiline poeskäimine ka ajastada hetkedele, mil poes on hästi vähe rahvast... 

Ühel päeval saab kogu see jama mööda niikuinii. Ükskõik, mis otsuseid meie sellega seoses langetame.

_____________

*ma tegelikult valiksin praegusel ajal pigem online-teenistustel osalemise, aga Vanaema läheb endast välja, kui ma tavapärasel moel pühapäeviti läbi ei astu ja see on kirkuskäimisega koos kõige lihtsam korraldada... Aga kes teab, äkki mõnel pühapäeval jään ikkagi koju ka. On hajusam. 

3 comments:

  1. Valgustan teistsugusest sensoorikast: vatipulk ninas on ikka valus, puutub vastu igasuguseid tundlikke kohti ja seda tehakse süstiga võrreldes KAUA. Süstlanõel on nii terav, et ma peaaegu ei tundnudki teda, ja süst läks ka kiiresti - kui ma pärast esimest torget millekski karmiks valmistuma hakkasin, oli juba möödas.

    Allergiatest (ma olen ka allergik, aga vist teistmoodi, allergiline astma ongi see, mille tõttu ma sain vaktsiini enne kui minu vanusegrupp muidu): kas nende vaktsiinide abiainete kohta, mis võivad allergeenid olla, infot ei anta (nt perearst)? ja kas need abiained on kõigil vaktsiinidel samad?

    ReplyDelete
  2. Kuskilt kunagi kuulsin ka juttu, et vigastused või valud tunduvad seda hirmsamad, mida lähemal nad on elutähtsatele organitele - see võiks ka seletada, miks nina kallale minek on paljudele hirmsam kui käsivarre. Aga kui sul on vastupidi, siis järelikult pole see nii üldkehtiv midagi.

    ReplyDelete
  3. Tead, mul on tõesti teistpidi. Kogemused süstimisega on hirmsad, näo piirkonna loomulikes avades suskimine ei ole kunagi tekitanud muud kui kerget ebamugavust. Aga ju siis on ka neid, kes kardavad nii süsti kui testi.

    ReplyDelete