Sunday, September 26, 2021

#püsikodus

No tõepoolest. 

Eile pidanuks me PLNi kohaselt Maal Elamise Päeva asjus siin üsna lähedal suure kiriku juures vaipade näitusmüüki tegema, aga ei saanud, sest vihm. Kui sada meetrit kaltsuvaipa üksmeelselt märjaks saavad, siis neid koduste vahenditega niisama lihtsalt ei kuivata. Laadatelk ei kaitse piisavalt, kui vihm on vähegi tõsisem. 

Jõugu Juht pidanuks käima teisipäeval klassiga Taevaskojas matkamas, aga oli ikka veel servapidi haige ja juhtumisi oli nädala kõige külmem päev. Juba tervena unustas ta täiesti sujuvalt ära osaleda rebaste ristimisel, aga see iseenesest hirmus vajalik sündmus ei olegi.

No ja kõik algas tegelikult sellega, et esmaspäeval veetsin mõnusa lõunatunni, otsides meile mingit minispaaga öömaja, niisama, lõbu pärast - et poisid saavad saunatada ja lapsevanemad basseini tarvitada vms, mõned väikesed külalistemajad võtavad ka vaktsineerimata inimesi vastu, miks ka mitte, eks ole - kui helistas Mees ja teatas, et võib minna kaua, tema on koos Lillebroriga EMOs, sest lapsühik oli trepist alla tulles viimase astme peal pahkluuga nõksti teinud... Ei läinud kaua, aga Lillebror on nüüd teadmata ajaks kipsis. Luu olevat terve, aga mis hüppeliigese sidemetega on ja mis nendega edasi saab, seda ütleb tuleval nädalal kirurg. Nii et ei mingeid perekondlikke basseinikülastusi, hea on, kui kipsikandja ihu üldse pesta saab. 

Pealegi, kui normaalsetel inimestel on pikk covid, siis minul on pikk külmetus. Olen haigeksjäämise hetkest seaduskuulekalt teinud kolm koroonatesti, aga ei midagi. Niisama vindub-visiseb ninas, kurgus ja peas ja ära ei lähe. Kui juba on tunne, et hakkab minema, siis kargab järgmise nurga tagant välja ja naerab kahjurõõmsalt. Hirmus väsimus on ka peal. Ega sellises olekus olegi õige kuskile kooserdama minna. 

Kodusolemist oleme ära kasutanud... noh, haiged ja vigastatud lapsed peamiselt arvuti taga. Mees ja Legolas on peaaegu lõpuni üles võtnud saepuruplaadid Legolase tulevase toa põrandalt. Meil on endiselt PLN vanad 25-30 cm laiused lauad lihvida ja õlitada, et saaks hea. Jääb karakteriga, muhlik ja lohklik, aga meie Majja, kus pole ühtki täisnurka ega teistega samas mõõdus ust, ei sobi peegelsiledad põrandad niiehknii. 

Mina olen kudunud uudsekangasse neli vaipa ja vaibakest - ühe meresinise, ühe kollase, ühe oranži, ühe tumelilla. Kui hästi läheb, siis tuleb homme kaks lillat veel. Ükskord saab see koduspüsimise-aeg ju ka läbi... ja ükskord on ilm liiga külm, et pööningul töötada, siis mõõdan ja pildistan olemasolevad ära ka. Praegu, tänan väga, tahan kududa kanga maha ja selle jaoks tuleb ära tarvitada iga kodune soojapoolne päev. 

Samuti leidsin sobiliku koha koduse vaibalao jaoks, Mees ostis ära paar õiges mõõdus riiulit ja puha. Ka sellega tegeleme siis, kui, mitte enne. Enne on vaja teha mingeid õuetöid ja panna Legolase toas topeltaknad ette - me loobusime uute akende mõttest, sest standardversioon on paratamatult kole ja hinnad on hetkel üüratud... Ühel päeval laseme ehk käsitööna ilusad, õigetpidi lahtikäivad aknad teha. 

Korjasin tuppa küpsema kõik kasvuhoones olnud tomatid. Päev pärast korjet näitaski kraadiklaas -0,3. Ei tundu palju, aga tomatid ja kõrvitsataimed tappis. Kõrvitsal sel aastal küll vilju küljes polnudki, nii et ei olnud väga kurb. Veel korjasin peenardelt peotäie porgandeid ja ühe rusikasuuruse peedi. Kuna igasugused külvatud taimed said seitse nädalat kuuma ja kuiva (sest kaev), on nad sel aastal eriti nirud. Las olla, minevaasta oli jällegi vastupidi, eriliselt vägevad, kahe aasta peale tuleb paras kokku küll. 

Me nüüd püsime kuu lõpuni peamiselt kodus, kellel pole vaja just tööle või kooli minna. 

4 comments:

  1. Oh heldeke, kus on sinna tuleb :(
    Saage terveks !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh. Meil on sel kuul tõesti paras laatsaret olnud. Varsti võiks õppeaasta haigeolemise-norm täituma hakata küll.

      Delete
  2. Tegijatel juhtub, rahuliku meelt paranejale :)
    Meresinise vaiba pilti palun :)... Sindrinahad (st meespere) eemaldas Sinu kootud vaiba teise kohta... ja nüüd ei ole mul õiges kohas enam vaipa. Nad arvasid, et teises ruumis on neil seda rohkem jala all tarvis. Mul ei ole aega olnud tegeleda ühegi koduse asjaga... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaip on hetkel kangapaku peal rullis pantvangis, kui päris valmis saab, siis näitan.

      Delete