Thursday, October 28, 2021

Kelleks saada?

Tuleb välja, et sellist pealkirja olen ma kuu alguses juba kasutanud. Nojah... tegelikult on siin rõhk hoopis teises kohas. 

Vaadake, elus ei ole ju lõpuks väga tähtis, millise töö eest inimene raha saab. Tähtis on, milline inimene on. Või vähemalt, et temaga oleks rahul ta ise ja need inimesed (ja muud jõud), keda inimene ise oluliseks peab. Mitte-rahulolevatel võiks olla viisakust võimaluse korral kõrvale astuda - noh, kui rahulolematuse põhjus kedagi otseselt ei kahjusta. 

Ma siin sobrasin netis ringi ja mõtisklesin, milline inimene ma võiksin olla või milliste tegevustega tegeleda ja mis mind selles takistab. Ja kas need takistused on ülesaadavad või siiski mitte. Tegelesin umbes nagu eluvõimaluste hindamisega. 

Oleks tore olla tõsiseltvõetav talupidaja. Selline, kes on suuteline ka nullkraadise ilmaga mitu tundi õues tegusema ja kelle tegevusel on ka mingi mõistlik tulemus. Olgu need siis mahemunad, õnnelikud hobused, kümmet sorti kartulid või maitsetaimed. Puuduvad selle jaoks vastavad teadmised ja entusiasm, samuti tervis. Eriti tervis. Mõningane karastamine oleks tegelikult tehtav ja isegi hobusekasvatamise saab ära õppida, pärandsorditomatitest rääkimata... Võib mõtiskleda. 

Oleks tore olla igati produktiivne ja hästi organiseeritud koduperenaine. Noh, sinnakanti ma üritan juba ammu liikuda. Keskeltläbi läheb iga aasta aina paremini. Tagasilööke on muidugi hulgi, aga järgmisel korral tuleb jälle välja. 

Veel oleks tore olla inimene, kes naudib ilu enda ümber ja jagab seda rõõmu ka teistega. Reisiblogija või midagi sellist... aga miks mitte käia siinsamas metsa vahel ja tekitada toredaid pilte? Just see jagamise-osa on mul kehvakene. Reisimiste ja liikumiste hulka piirab hetkel muidugi k-teema, aga ka kodused ja töised kohustused, eriti Vanaema, kellel oli täna hommikul jälle Elizabeth niimoodi kadunud, et... aga see konn ehk telefonikõne on nüüd tänaseks söödud ja loodetavasti seda täna enam ei serveerita. Siinsamas metsa vajel käimist piirab kõige rohkem laiskus, aga tegelikult tervis ka. Ma pole veel kohanud "sobivat riietust", mis ei oleks jõle ja samal ajal sobiks külma ilmaga õuesolemiseks. 

Nojah, ja hea inimene tahaks ka olla. Mitte tühine naerataja, kes kõike pattu sallib, vaid konkreetne, aga armastav. Nagu Minerva McGonagall või ema Abagail, kes Ütleb, Kuidas Asjad On, ja pakub sellegipoolest küpsist. Sinnapoole... ehk õnnestub ka ühel päeval rohkem liikuda. Selline olemine võib tulla ka elutarkusega, mida, ma loodan, ikka aja jooksul natukene koguneb. Eks ole juba elatud ja kogetud kah, ja iga päevaga, mis antakse, tuleb midagi juurde...


Nii et lootust on kahele neljast, ülejäänud on kättevõtmise küsimus? Ma selles hobusteasjas siiski kindel ei ole, aga tomatikasvatamise võiks ju taas tõsisemalt ette võtta? 

8 comments:

  1. Külma vastu aitaks ehk paks tepitud seelik ja villased sukad? Mõned matkapoed müüvad selliseid seelikuid, aga üliilusad nad ilmselt küll pole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepitud asjad on õuudsed, aga pikk pärisvillane sellik ja pantaloonid, hmmmm... Kui selle ülemise otsa, eriti peapiirkonna külmetamise vastu ka saaks, siis võiks lausa jalutamiaskäimise peale mõtlema hakata.

      Delete
    2. Ilus villane rätik? Nagu Raja Teelel talviti oli :)

      Delete
  2. Maitsetaimed oleksid vast lihtsamini tehtavad, aga tomatikasvatus on pool lehmapidamist: kuskile kodust eemale rohkem kui päevaks ei saa, sest vaja kasta, kasvuhoonet õhutada jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tomatitega ma midagi ikkagi oskan teha, maitsetaimedega ei oska. Kui saaks korraliku akendest kasvuhoone, millel saaks suveajal lihtsalt pooled aknad lahti jätta, siis poleks õhutamisega ka mingit probleemi.

      Delete
  3. Tomateid võib tegelikult kasvatada ka avamaal. Ja külgvõsude eemaldamine pole kohustuslik, vastupidiselt levinud õpetustele. Reisimise mõttes - kaob ära õhtutamise vajadus ja kui katta muld näiteks paksu niidetud heina kihiga, hoiab see niiskust ka kenasti. Kui valida varajased sordid, siis võib avamaal vägagi toreda tomatisaagi saada.

    ReplyDelete
  4. Ma ei kasta kasvuhoonetomateid kunagi sagedamini kui kord nädalas. Ja kasvuhoone uks/aken/luuk on mul suviti ka 24/7 lahti. Seega minu kogemuse järgi võib rahulikult tomatite juurest nädal eemal olla.

    ReplyDelete