Monday, November 8, 2021

Rahast

Eelmisel kuul oli segaseid väljaminekuid. Nagu neli uut autorehvi, maeiteamis parandus Monsieur Picassole, uus kempsupott, vist mingi ports ehitusvärki, mõni vajalik rõiva- ja muuasi Mehele (ikkagi tema sünnipäevakuu), midagi kindlasti veel. Ja üleüldine hinnatõus ja näljased teismelised. Toidupoearved olid ka uuuuhhh. 

Siis sai uue kuu algus ja sai üleriigiline elektrišokk. URR. Pangad saadavad pikki kirju, kui nad mingit lepinguhooldustasu vms ühe sendi võrra kuus tõstavad, elektrihind lihtsalt tõsteti vähemalt poolteisekordseks (ja meil on püsihinnaga leping!) ja kellegi käest ei küsitud, kas me ikka oleme nõus. Pealegi oli meil siin vahepeal korralik elektrikatkestus... URR veel.

Täna hommikul tuli peretoetus, natuke oli arve peal ikka alles ka... Maksin ära kõigi kolme lapse bussipiletid, kahe noorema koolilõuna, vanima lapse koolimaksu, kümnise kogudusele (selle eest saab pastor palka ja kirikuhoone soojaks, ei ole ilmtingimata kohustuslik, aga maksan hea meelega), elektrišoki ja autokütusearve. Arvele jäi alles 69 eurot. Homme tulevad palgad, siis ma enam nii vaene ei ole... aga iseenesest see olukord mulle ei sobi. 

Elektrišokkide vähendamiseks tuleb hakata küpsetama rohkem nädalavahetustel või öösiti. Süüa teen praeguste ilmadega eelistatavalt puupliidil, see soojendab tuba ka. Pesu ja nõusid pesevad masinaid meil niiehknii öösel ja nädalavahetusel. Veepump pumpab vett täpselt nii palju, kui vaja on, aga poistele tuleb ilmselt öelda, et nad käiksid duši all pigem vahetult enne magamaminekut, siis saab boiler suurema kuumutamise kah öösel ära teha. Tolmuimeja... peab imema sel ajal, kui koristatakse. Laupäevahommikune koristamine on minu meelest jube komme, seda küll ei taha sisse viia, koristamine peaks juhtuma spontaanselt. Kohvimasin töötab regulaarselt pärast õhtusööki, kui teatud teismelised hõredavuntsilised kohvitantad tahavad... ja võileivagrill grillib kah siis, kui kellelgi on äkiline nälg kallal. Arvutid huugavad üsna paratamatult kogu aeg, kui lapsed kodus on. 

Kütuse pealt kokku hoida ei saa, seda läheb vajaduspõhiselt. Noh, mina sõidan säästlikumalt (loe: ettevaatlikumalt) kui Mees, aga üle 30 euro kuus ei hoiaks kokku ka minu sõidustiil, ma arvan. Frau Corsasse me lihtsalt ei mahu kõik enam kuigi hästi ega kuigi pika teekonna jaoks ära. Enamasti sõidame ikka ühe autoga, teeme ühe või teise pereliikme pealevõtmise asjus kokkuleppeid. 

Toiduarvetega saab muidugi mängida. Juba paar kuud ei osta ma põhimõtteliselt mitte mingisugust liha, mis maksab üle 3.50 kilo. See tähendab muidugi allahindluse-riiulite kammimist, aga miks mitte, sügavkülm on meil eeskujulik. Puu- ja aedvilja hinnapiir on peamiselt 2 eurot kilost. Hooajakaup enamasti jääbki sellesse piiri. Hooajalise puuvilja ostmine tundub ka mõistlikum, äkki on see siis vähem reisinud või midagi. Koolihommikutel tahetakse meil süüa krõbinaid või nutellasaia... viimast sobib osta soodushinnaga. Krõbinaid oli viimati Maximas soodsalt ja suurtes pakkides, ka nende hinnapiir on 3.50 (meil ei ole mitte kedagi, kes suudaks regulaarselt tõusta hommikul kell kuus selleks, et perele putru keeta, see asi ei muutu). Eks muidki asju ostame soodushinnaga... ja siis on meil see suurepärane sügavkülm. Eesmärk on püsida toiduarvetega alla 400 euro kuus. Selle sees ei ole kassitoitu (ka seda ostame soodushindade ajal, siis palju) ega muud toidupoodidest ostetavat kraami nagu kempsupaber või nõudepesuvahend. Veel ei ole selle sees ei koolitoitu ega minu ja Mehe tööpäevalõunaid. Kuue aasta tagune komme kulutada toidule mõnel kuul ainult 150 eurot tundub nagu kauge unenägu... aga siis sõid meil kaks täiskasvanut ja kolm last, nüüd sööb ka Lillebror täiskasvanu eest, pealegi oli ühel meist siin rauavaegus. Tõsi, täna pakutakse kõigi eelduste kohaselt frikadellisuppi, see on üsna odav ettevõtmine. 

Uue kuu segaste väljaminekute hulgas on Herr Bora ajuoperatsioon (või mis iganes asi tal seal viga on, meie usaldusväärne automehaanik ütles, et praegu on vanade autode hinnad laes, kasulikum on olemasolevat remontida), kardetavasti mõned talvesaapad mõnele mehele ja sama kardetavasti uus talvejope Legolasele, sest õlad. Neil musketäridel ja muudel vana-ajal meestel oli hea mood, keepi saab kanda, kuni see auklikuks kulub, ei jää õlgadest kitsaks... aga vibulaskjad on ikka keha ligi hoidvaid riideid kandnud. Kui tahta poegi keebikandjateks kasvatada, tuleb nad väikestena hoopis vehklemistrenni panna. Veel oleks vaja tegeleda jõulukinkidega. Oeh... 

26 comments:

  1. Kokanduspostituste taastekkimine oleks imeline :) Olen nii mônegi korra vanadele uue tiiru peale teinud. Seda nii inspiratsiooni saamiseks kui ôhustiku nautimiseks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tänan. Pean otsima, kuidas kodusküpsetatud kooke sügavkülmutada ja millised sordid selleks üldse kõlbavad - see oleks küll midagi uut kokanduse teemal. Muid asju teen, nojah, vanast harjumusest ja uut pole ammu katsetanud.

      Delete
  2. Nõustun eelkõnelejaga.
    Mul nt supist pere ei saa kõhtu täis, siis käivad õhtu otsa külmkapi vahet näljutsemas.

    ReplyDelete
  3. Ot, kuidas elektritõus püsihinnaga lepingut mõjutab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vist sai leping läbi või midagi taolist, aga me ei mäletanud ja firma ei hoiatanud ka.

      Delete
  4. Ma panen pudruhelbed koos seemnetega õhtul potti veega. Hommikul koor ja sool ning korraks keema. Täistera. Kiirelt läheb :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaerahelbed? Neid meil majas pole, mul on kaera-allergia. Huvitav, kas selline süsteem nisuga ka toimiks ja kas oleks väga erinev tavalisest tulemusest? "Korraks keema" ongi minu meelest see kõige aeglasem tegevus...

      Delete
    2. Kaer, tatar. Nisuga pole proovinud, need mind ei isuta eriti.

      Delete
    3. Tatar meil paraku enamikule ei maitse ja kaer tõesti ei sobitu.

      Delete
    4. Tõenäoliselt käituvad nisuhelbed samamoodi, sest mitmeviljahelvestes on nisuhelbed sees ja putru tehakse neist ikka samamoodi nagu kaerahelvestest.

      Delete
  5. Tahtsin ka pudru kohta... ma poleks iial nõus seda keetma ise kõrval vahtides, aga saab ka ilma: vee/piima segu keema (seni peab jah pliidi kõrval seisma), helbed ja sool sisse, kuumus minimaalseks, kaas peale ja seal tema ise valmib, kuniks keegi sööma tuleb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See isevalmimine ongi see asi... keegi peaks olema teistest mõnikümmend minutit varem ärkvel. Ja mida see varasem ärkaja siis ülejäänud hommikuse aja teeb?

      Delete
    2. Mul läheb vist umbes 15 minutit, aga vahepealsel ajal, hmm, panen riidesse, joonistan viitsimise korral nägu pähe, puhastan kassi liivakasti, piserdan orhideesid, räägin kassiga juttu :D. Ühesõnaga teen kõiksugu pisikesi tegevusi, mida on mõnus teha, kui üksinda ärkvel olla.

      Delete
    3. Nojah, mina elan terve päeva sama näoga...

      Delete
    4. Küll te olete kiired. Ma olen ärgates nii uimane, et vaevalt jõuan juuksed kammida ja ennast ära pesta, kui ongi juba lupsti pool tundi läinud, ja hea, kui selle ajaga rohkem riides olen kui hommikumantli väel.

      Delete
    5. Täpselt, Notsu! Hommikul, kui on niigi vaja kuhugi kella pealt minna, oleks kella peale söögitegemine lihtsalt eriti rafineeritud piinamine.

      Delete
  6. Heh, mina teen putru just siis, kui vähe aega on... Enamik kiirhelbeid ei tahagi keetmist: lasen vee või piima-veesegu keema (aastatepikkuse töö tulemusena on teada, mis hetkel see juhtub, vahepeal katan lauda, tõstan nõusid, teen lõunaampse kaasa vms), siis lisan helbed, kuumus ära ja valmis. Siin u 5 min seisab ja igaüks ise võtab. Nii käib värk nt riisi-, tatar-, hirsi-, maisi-, kiirkaera, neljaviljahelvestega. Maisihelbepuder on muide väga hea! Krõbinad ja Nutella-sai on ikka päris kulukad kui võrrelda pudruga. Kahtlustan, et toiteväärtus on ka pudru poole kaldu... ma vahel serveerin kõrvale ka puuvilju, või segan pudru hulka rosinad (nt kiirkaerahelbe- ja riisihelbepudrule), seemneid jms - loob ka vaheldusrikkust.
    Aga muidu tahtsin öelda, et ma väga naudin su raamatusoovitusi, olen nende järgi juba mitmeid raamatuid lugenud. Viimati Anni Stanleyt, sobis hästi mu omaenda geograafiaharidusega ning seeläbi õppisin GBR geograafiat oluliselt paremini tundma (google maps oli kogu aeg kõrval lahti... :)).

    ReplyDelete
  7. Pudruteemadel ma ei hakka, Sa tead nagunii :)

    Aga elektri teemal - ons teil nüüd jätkuvalt püsihind või börsihind? Kui viimane, siis meie saime võrgutasu kompensatsiooni ja natukese võimlemise tulemusel oktoobri arve 20 eurot väiksemaks kui septembri oma.

    Võimlemine seisneb peaasjalikult selles, et uurime NordPooli kodukalt (https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/EE/Hourly/?view=table) järgmise päeva hindu ja pesu peseme neil öödel, kus hind võimalikult madal, ja neil kellaaegadel, mil see kõige soodsam on. Noh nii kella kolme ja viie vahel tavaliselt. Seega üleeile öösel me pesu ei pesnud, aga vastu tänast pesime ja vastu homset peseme ka :)

    Muud nagu väga ei olegi muutnud - aga kümme-kakskümmend eurotki on sääst :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu meelest jätkub meil püsihind. Aga aitäh ikkagi, saadan selle lingi oma abikaasale edasi.

      Delete
    2. Me hakkasime samuti hoolega seda Nordpooli jälgima ja selle järgi oma vannitoa radikat kruttima ja tundub, et tõesti aitab, sest elektriarve tuli umbes samasugune nagu eelmisel aastal sama ilma ajal.

      Delete
    3. PS: olen kuulnud, et osa tellib endale mingi vidina, mis käib ise internetis börsihindu lugemas ja keerab kütteseadmeid selle järgi suurema või väiksema võimsuse peale.

      Igatahes on kütteseadmed (või üldse kõik, mis kuumutab või jahutab) põhilised, mis elektrit võtavad, valgustid ja arvutid on nendega võrreldes tühise tähtsusega. Mu vanad tädid vaatavad väga palju telekat, aga küte on katlamaja keskküte ja nende oktoobri elektriarve oli 8 eurot.

      Delete
  8. Ma ei tea, kas sul mikrolaineahju on, aga mina panen pudruhelbed kaussi, valan piimaga üle ja panen umbes minutiks mikrosse kuumenema. Ise käin duši all ja riietun, seejärel kuumutan putru veel 30 sekundit ja siis ongi paras aeg segamiseks ning lisanditeks. Valmib paras portsjon ning jääb ära ka potipesu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on, aga ma ei oska seda kasutada. Lapsed teevad sellega endale popkorni...

      Delete
  9. Variant on ju ka külm üleöö-puder - helbed eemisel õhtul piima, jogurti vms vedelikuga ligunema ja hommikul meelepäraste lisanditega sööd. Mulle isiklikult ei meeldi, aga väga paljud ometigi söövad ja kiidavad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnjah, see "mulle isiklikult ei meeldi" kehtib meieperes kolme inimese puhul enam-vähem igasuguste putrude kohta. Eks ma ka sellepärast ei ole kiirpudru-lahendusi otsinud, et tulemus on ka harjunud meetodil vähenauditav.

      Delete
  10. Kui ma mõni talv tagasi ühes väga külmas kohas füüsilise töö peal olin, siis sõin hommikuti kausitäie putru (mikrolaineahjus tehtud) ja kaks värskelt keedetud muna. Hoidis kõhu täis ja soojas kuni lõunani. Krõbinaid sooja piimaga sõin siis, kui öösel kõht kole tühjaks läks, see aitas ka kiiremini uuesti magama jääda. Hiljuti avastasin sellise kohaliku hommikusöögi nagu Weetabix. Kui sooja piima sisse paar Weetabixi "briketti" panna, siis pudrustuvad need ära, nii et hea lusikaga süüa. Meil muidugi siin muid helbeid peale kaerahelveste ei ole ka, vähemalt mina pole näinud, nii et olin päris õnnelik, kui sellise nipi avastasin.

    ReplyDelete