Sunday, December 12, 2021

Kolmandal advendil

Tegelikult pole mu aju pärast nädala alguses toimunud külmtöötlust veel normaalselt toimima hakanud. See külm, mis siit vahepeal üle käis, oli lausa kriminaalne. Paar ööd saime ka monsieur Picassot käivitamas käia, sest koolitöötajatel külmapühasid pole... ja koolilastest pidasid ka külmapüha need, kes koolimajale kõige lähemal elavad, nagu ikka. Frau Corsal on taas aku tühi, nii et tema peale ei saa loota... ja Herr Bora ootab endiselt ajusiirdamist. 

Tänaseks on detsembrikuus tavapärasem hallvalge sulailm taastunud, meie loomuliku ventilatsiooniga Maja puhul muidugi õnn ja rõõm. Õnn ja rõõm on ka, et pottsepp sai ahju valmis ja see on tõepoolest vägev. Kütma lubati hakata kunagi uusaasta kandis, selleks ajaks on savisegusse loputatud sada liitrit vett loodetavasti ära kuivanud. 


Palun väga, siin ta on. Kolm-pool kuni neli tonni mitmesegast kivimaterjali, kümme päeva tööd, 4000 eurot tööraha* pluss 500 eurot glasuurpottide eest  pluss teadmata summa jaanuarikuu elektriarve jaoks, sest ruum on loomulikult praegu kütmata, aga vajab kindlasti plusskraade, tähendab, puhur muudkui puhub... Viie lõõriga, üks külg soojendab servast ja Jõugu Juhi toa ahjutagust. Firma oli K-Kolded.

Ärge ümbertringi viimistluse kohta midagi öelge, sellega alles hakatakse tegelema. 

Suure külma peamised ohvrid olid vannitoa kraanikausi veetorud. Küllap seal oli juba enne mingi jama, igatahes on taas põhjust olla tänulik, et torude purunemisest tekkinud uputus juhtus laupäeval, kui me kodus olime ja keegi üsna kohe jaole sai. Küllap Mees ühel päeval tegeleb ka nendega. 

Jõugu Juht tegi kooliasju... ja kooliasju. Ja sai vist nende eest kõiki võimalikke positiivseid hindeid. 

Legolas oli nädala alguseotssa haige. Mitte k-haige ega pärishaige, lihtsalt äärmiselt võimsas nohus. Söötsin talle kohe kiiresti sisse Gelomyrtoli ja selle tulemusena läks nohu palju rutem üle kui tavaliselt. 

Lillebror tegi koolis tempe, mille tagajärjel emaühik pidi rakendama oma tugispetsialistiõigust ja võtma seletuskirju nii Lillebrorilt kui Toredalt Klassivennalt kui Teiselt Toredalt Klassivennalt. Teine Tore Klassivend kirjutas seletuskirja elus esimest korda ja alustas seda pidulikult: "Tere! Mina olen Juku**." No tal polnud varasemat seletuskirjakogemust ja kui hästi läheb, siis ei tule enam eluilmaski ka. 

Mees osales oma teise kooli jõuluüritusel ja sai kingituse - neile kingitakse vist igal aastal piparkoogitainast, nojah... küll lapsed ära küpsetavad ja söövad, ma endiselt ei kannata piparkoogiküpsemise lõhna. Veel kingiti laste jaoks pähklisegukarbid. Tervislik küll jah ja aitäh, aga kingitud pähklipaki peale vaadates oli ka selle sordi pealt näha vandumine... Miks see Pähklinäpp ometi peab kasutama sõna "pagan", kui seal isegi ei ole räägitud juttu, kus "pagan" sees oleks? Küllap ei lugenud pähkliostja pakki piisavalt hoolikalt läbi (arusaadav, et kiire), muidu oleks see kristliku kooli poolt küll mõnevõrra kummastav valik.

Mina... peamiselt värisesin ja üritasin ahje küdemas hoida. Pildistasin natuke vaipu ja kudusin natuke salli, aga sel nädalal sellest erilist tolku ei olnud, mõnikord on ja see on tore. Sain hulga vastuseid küsimusele, mida suurtele poistele kingitakse... meie lastel on enamik neist asjadest juba olemas. Ideid siiski tekkis, pean seda teemat mingil sobival hetkel Mehega arutama. 

Kasside suureks rõõmuks tuli külmaga tuppa paar hiirt. Freyal ja Millie'l oli väga põnev. 

_________

*Mees sai soodushinna, sest me olime nõus pikalt ootama ja praegu pole arvatavasti ka ahjuladumishooaeg. Tööraha sees on suurem osa sisikonnast, savisegu ja tahmatopsid vist ka. Uks oli meil olemas. 

**nimi muudetud privaatsuse huvides.

2 comments:

  1. Palju õnne üür ahju puhul! Nii ilus ja kindlasti saab olem soooeeee!

    ReplyDelete
  2. Imeilus ahi! Palju õnne ja kannatust selleks paariks ootenädalaks. :)
    Külm oli ka meie jaoks ootamatult ebameeldiv, L-l oli just sellel kõige külmemal hommikul koolis arvestus, kuid liinibuss jäi tulemata ja meie autod keeldusid koostööst. Õnneks elab kõrval äi, kes hoiab autot garaažis. :) Nii et L jäi imelisel moel vaid ühe minuti hiljaks.

    ReplyDelete