Wednesday, January 19, 2022

Jutujaht 7. Tehisintellekt võtab üle.

Karjad tulid õhtuti sisse Lambavärava kaudu. Kõigepealt väravale nime andnud, mitmesajapealine lärmakas seltskond villamütsakaid. Siis õõtsusid lehmad, punased ja leebed. Viimaks sead, roosad kintsupekid vasakule-paremale vänderdamas. Kuidas need kõik linna peale oma õigetesse lautadesse ära jaotusid, oli mõistatus, mille vastust teadsid vast ainult karjased ja perenaised. 

Kitsi pidas linnas ainult Lönbergi Nonn, ja tema tõi oma vastalise, mökitava karja sisse Orjavärava kaudu. Eks see olnudki peamine põhjus, miks Nonni lapselaps Harald väravavalvuri ametisse sai. Harald oli varem proovinud juustumeistri õpipoisi tööd ja sõnnikuvankrit sõitnud, aga Orjaväravast käisid vähesed, sinna passis too loikam küll. Harald ise muidugi lootis Suure Kaubavärava juurde saada, selle tarbeks poleeris hoolega hellebardi, harjutas valvelseismist ja kurja nägu. Ega igaüht linna sisse või linnast välja lasta ei võinud.

Õhtupoolik oli igav, suvepäike rammestas ja värava kõrval kitsepabulaid ootav sõnnikuvanker levitas spetsiifilist aroomi. Hea, et Kõntsa-Karla, kellega Harald oli oma sõnnikuvedaja-karjääri ajal sõbraks saanud, viitsis juttu ajada. Karla oli juba vana, pealt neljakümnene, ja vist ainuke vanapoiss, keda Harald linnas teadis. Elas teine üksi ja kogus hoolega linnusulgi, tahtvat tiibadega lendama hakata, räägiti... Mõtted olid tal imelikud ja imelised, aga seda toredam oli. Kui Karla oma kühvli ja koormaga edasi liikus, sai kohe pikalt järele mõelda. Karla käest julges kõiksugu asju küsida, mida Nonn ja teised arukamad inimesed juhmi juttudeks põlgasid. 

"Ei tea, Karla... Mismoodi elu selle tuhande aasta pärast on, millest muudkui räägitakse?"

"Mismoodi... Küllap võtab tehisintellekt üle," Karla kohendas mütsilotut silmade peal ja haukas rohukõrt.

"Te... si... lett?" Haraldi jaoks olid pikemad sõnad ka mitmendal kuulmisel keerulised, esimesest korrast rääkimata. 

"Nojah. Sa kiviheitemasinat ju tead?"

Ikka teadis, Harald oli poisikesena sellega Kaubavärava juures kuuris mängimise eest kõva keretäie saanud. 

"No ja juustumeistri juures, seal oli võimasin?"

Muidugi, see oli küll täitsa ime, keerad muudkui vänta, masin teeb loppadi-loppadi ja pärast on või valmis. 

"No vaata, tehisintellekt on mõtlev masin. Passib peale, kes linna sisse tuleb ja kes välja läheb ja..."

"Ahah. Aga millest see mõtlemine tehakse?"

"Seda ei tea. Ma arvan, et hõbedast, kui seda krahviproua kaela ümber nii palju jätkub, küllap siis jätkub masinate tegemiseks ka."

Eemalt kostis Nonni heledat pragamist ja kitsede mökitamist. Harald püüdis karja üle lugeda, Karla hoidis kühvlit kitsetagumikkude all valmis. 

"Poiss, tule siis varsti sööma, meil on karask hapupiimaga!"

Karla rookis sillutisekivid sõnnikust enam-vähem lagedaks, kergitas mütsilotut ja sõitis vankriga edasi. Tal vaja veel Suurest Kaubaväravast välja saada, enne kui linn ööseks lukku pannakse, homme müüakse kõntsakoorem jälle põllupidajatele ära. 

Tesilett, see kõlas küll toredasti. Ja mõtlev masin, küllap samasugune puukast nagu võimasinal, keerad muudkui vänta ja hõbedane masin mõtleb... Või on terve masin hõbedast, vänt ja kõik? Ei, otsustas Harald, kast tehakse ikka puust, see osa on ju ainult mõtleja kinnihoidmiseks, võib prostam olla küll. Numbridki polnud Haraldi tugevaim külg, ega ta täpselt ei teadnud, misasi see tuhat aastat on, aga küllap see võis Haraldi elu jooksul kätte jõuda, kui sellest kirikus ja mujalgi nii palju räägiti. Tuli valmis olla, et saaks tesilettivändale ligi... 

Harald kiikas väravast välja, õhtuseid teelisi ei paistnud enam olevat. Kaevutornist kostuski juba õhtust tuututamist. Harald vedas väravad kinni ja tõstis riivid ette. Kes veel linna tahtis, pidi Suure Kaubavärava juurde kõmpima, seal oli öövaht ka valves. 

Viimased päikesekiired hellebarditeralt vastu helkimas, lippas Harald kodu poole. Nonni karask ja hapupiim polnud küll päris juust, aga söök oli söök, kere oligi hele. Eesseisev elu tundus paljutõotav, tesilett ja puha. 


***

Ajalootundjad, ärge kurjustage, tegevus ei pea ju meie maailmas toimuma...

Teisi jahilisi leiab ehk siit: https://kevadtulebikkagi.blogspot.com/2022/02/jutujaht-7-ja-8.html

4 comments: