Wednesday, March 9, 2022

Noppeid

Täna varahommikul näitas meie kraadiklaas miinus kuusteist koma kaks. Võeh. Palun teeme nii, et see oli viimane nii külm öö, ütleme, järgmise paari-kolme aasta jooksul. Vähemalt sulab päeviti päikese kääes lumi ikkagi vähemaks, kuigi meil siin esialgu veel mitte väga intensiivselt. Linna vahel sõites on tunne, nagu oleksime teises kliimavööndis. Sünnipäralt saarlasest kolleeg näitas, kuidas tema vanematekodus õitsevad märtsikellukesed... Tahan ka kevadet. Õnneks seda saabki enam-vähem iga päev natuke rohkem.

***

Kuidas see pärimisvärk käib, ma ei tea. Maja oli Vanaema nimel, ilmselt tuleb see minule ümber vormistada, aga mismoodi? Tuleb valida notar, kellele helistada ja siis tema juba ütleb? Ma eile uurisin miskeid seaduseviiteid, mitte midagi aru ei saanud, isegi notaritasude nimekiri oli absoluutselt kasutu kantseliidiga. 

Pärimise suhtes on praeguseks tehtud hauaplatsi ümberregistreerimine - väga lihtne, kiire ja kerge - ja ajalehtede tellimuste ümbervormistamine. Et Vanaisal oleks edaspidigi, kuskohast vaadata, mis päev on. 

***

Vanaisal läheb olukorda arvestades kenasti. Eile olin tunnikese ema juures, otsisin ukrainakeelseid lasteraamatuid, sest nii väga kui ma ka raamatuid armastan, ei näe ma mingit põhjust, miks peaks pildiraamatuid olema niisuguses koguses nagu Vanaema kokku ostis*, eriti, kuna praegu on Linnas natuke sihtgruppi, kes ehk hea meelega neid vaataks... Vanaisa teatas mingil hetkel, et läheb nüüd keldrisse pliidipuid lõhkuma. Ma ei pidanud seda väga heaks mõtteks, aga takistada ta ennast ei lasknud ja läks... kümne minuti pärast oli elusa ja tervena tagasi, kotike pilbastega näpu vahel. 

Sealoleku ajal juhtus ka niisugune asi... 

Mina: "KUI SUL ON TARVIS PESU PESTA...**"

Vanaisa siiralt ja murelikult: "Ma ei oska!"

Mina: "... SIIS PANE KOTTI JA MA PESEN ENDA JUURES ÄRA!"


Aga mis puudutab suhtlust, siis ükspäev ta sai isegi telefoniga hakkama, helistas mulle, et tahaks midagi poest. Kuulis küll, kui ma telefoni karjusin. Üks päev korraga, 89-aastaste puhul on see ilmselt paratamatus. 

***

Leidsin tulehakatuseks mõeldud ajalehtede vahelt Vanaema viimase päevaraamatu. Tal oli komme igapäevased sündmused paari sõnaga üles tähendada. Poole detsembrini on midagi kirjas, siis lõpeb ära.. Ta kas ei mäletanud enam, kuhu selle pannud oli või ei suutnud enam kirjutada, ma ei tea. Lillebror arvas, et jätame selle alles, no jätame siis, kuni ta tahab. Muidu mul nende alleshoidmise suhtes selget seisukohta ei ole.

***

Pühapäeval tuli kiri, et Legolase planeeritud reis Prantsusmaale ei toimu, sest sõda ja seal kohalikud ja... Olime hirmus kurjad, Mees üritas klaarida. Mobiliseerisin emmede palvegrupi ja ühe FB-s toimetava rahvusvahelise naistekogukonna... Esmaspäeval õhtusöögi ajal tuli kiri, et reis ikkagi toimub, täna antagu allkirjad, et lapsed tohivad minna. No me rõõmustame päris-päriselt siis, kui ta on õnnelikult ära käinud, aga praegu on hea lootus. Legolas ise saatis täna hommikul kella seitsme ajal oma prantslasele, keda ma otsustasin hakata Penniks kutsuma (sest pärisnimi on Benžamään), ekraanitõmmise meie ilmateatest. Et prantslane aru saaks, milline viiking talle tuleb, eks ole, harjunud iga ilmaga ja üldse. 

***

Ükspäev olin parasjagu tööl ja lõpetasin just vestlust ühe armsa väikese tüdrukuga, kui helises telefon ja number oli Saksamaa oma. Pisike proua Lore sai lõpuks aru, mismoodi Eestisse helistatakse, nii armas. Neil seal olevat kõik hästi, aga see Corona-Theater võiks küll juba ükskord ära lõppeda. Lore ütleb alati, Kuidas Asjad On, nii et... Samal ajal on Twitter, mida ma hetkel puhtalt Ukraina olukorra jälgimiseks aeg-ajalt kerin, täis nooremate sakslaste hirmukarjeid, milline katk ja häving neid tabab niipea, kui maskikohustus ära lõpetatakse - ise on kogu pandeemiaaja jätkanud trügimist ühistranspordis, ka lastega ja ilma sisulise põhjuseta, sest öko. Ma arrrmastan küll Saksamaa (kesk)ajaloolist arhitektuuri ja suurt osa sakslaste kommetest, aga nende koroona- ja keskkonnapaanika vastuolulisused*** on mulle mõistetamatud.

***

Mingil päeval proovisime minna vaatama, mida seal Lidlis ka müüakse... liiga palju rahvast oli. Küllap millalgi edaspidi, kiiret pole. 

Lidli asemel ostsin Maximast suure kotitäie allahinnatud banaane ja panin pooled neist sügavkülma, perele on hakanud meeldima üks šokolaadi-banaanikoook, mida mu leivamasin teha oskab, sinna sobivad külmutatud banaanind suurepäraselt. Lapsed vaatasin seda tegevust ja rääkisin igatseva häälega banaanismuutist, aga mitte sel päeval, sest kõht olevat täis. No miks mitte, kui neid jälle suurem kogus juhtub. 

***

Olen otsustanud uuel suvel ära kasutada nii palju aiasaadusi, kui võimalik. Põdrakanepivõrsed kevadel, küüslaugusoola ja võiga, ma arvan. Metsküüslaugupealseid proovin kuivatada, sest ausõna, neid kasvab meil massiliselt. Pärnaõied - kuidas ma pärnaõieteest k-haiguse ajal puudust tundsin! Kuivatatud õunad ja marjad, mul nimelt on kuivati nüüd olemas, aga miks mitte ka teha raamid, millega pliidi peale panna, augusti lõpupoole, kui ma niiehknii jälle puupliidiga süüa teen? Ivan-tšai tundub hirmus keeruline asi, aga proovida ju võiks, küllap see põdrakanep kasvab meie aias ka siis, kui mõned võrsed ära süüa. 

Ühtlasi otsustasin suvel võtta ette uue trenniliigi. Meil on nimelt olemas vikatid ja halvastikäituv umbrohi. Mingil määral ma niita oskan. Mõnikümmend mminutit päevas... niidetud ala peal peaks hakkama kasvama mingi mõnusam asi kui praegune eiteamis. Odavam ka kui osta poiste igatsetud murutraktor. Parem sõidaks selle traktoriraha eest Horvaatiasse (sest Vahemeri) või Gummersbachi või Amsterdami ja puhkaks natuke. Kui ilmakord võimaldab. 

***

Meie ahjupuuvarud on sel aastal erakordselt viletsad, aga kuidagimoodi vist ikka jätkub... aga praegu on köögiakna vastas toas kindlasti 10 kraadi, mitte rohkem. Ma nüüd lähen hakkan kütma. Täna läheb jälle vähemalt kolm ahjutäit (elutoba, vannituba, Legolase uus ahi) pluss pliit pluss esiku ahjuke (kütab ka kaminasaali, kus Legolase arvuti elab) pluss Jõugu Juhi ahi (kütab ka Lillebrori ja Legolase tuba). No ja päike kütab kõigist kõige paremini. Ilm, tundub, tuleb täna imeilus. 


__________

*Vanaema ostis kõikvõimalikke pildiraamatuid, keelest sõltumatult. Kõge rohkem on saksakeelseid ja venekeelseid, neid meil osati, aga seal on hispaaniakeelseid, bulgaariakeelseid... mida iganes, isegi araabiakeelse "Jussikese seitse sõpra" leidsin. Kui meile peaks veel mõni araabakeelne laps kooli tulema, annetan selle ära. 

**Vanaisa kuuleb ainult väga kõva karjumist.

***noh, ühed meie sõbrad. Et lapsed oleksid koolis paduõnnelikud ja et neid taevapärast kuidagi süsteemselt kodus kasvatama ei peaks, veavad nad poisse juba aastaid 40 km kaugusele waldorfkooli. Söövad kramplikult vegetaarselt, välja arvatud kodust väljas, kus mõnikord harva lubavad teismelistele ka liha... aga kui on tarvis - tihti on - kogu perega (viiekesi!) ühest kohast teise liikuda, kaheaastane laps ja puha, siis sõidavad pandeemia algusest peale ikka rongiga, sest öko, ema samal ajal absoluutselt kõike paaniliselt desinfitseerimas ja väikesele maski näkku surumas, sest oh õudust, tittedele ju neid suurepäraseid vaktsiine ei tehta ja koroona tuleb ja tapab. Ahjah, ja kodusisustuse pärast palusid vabandust, kui me neil külas käisime, sest mööbel oli neli aastat vana, ei olnud enam moes... Kõiges muus on väga toredad ja mõistlikud inimesed. Pärast talvel kogu perega k põdemist (täpselt samamoodi või õige leebemalt kui meie, ainult et vaktsineeritute ja värskelt tõhustatutena) tunnistasid vähemalt, et hirm haiguse ees oli hullem kui haigus ise. 

25 comments:

  1. Linna põgenike vastuvõtukeskus jääb ju teie sõidutrajektooridele küll, ma viiksin need ukrainakeelsed raamatud sinna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma rääkisin Pikajuukselise Emaga, kes peredele hästi konkreetselt, suurusnumbrite jms järgi asju kogub, ma ei tea, kas Linna kaudu või mingis muus asutuses. Tema kaudu ehk jõuab kõige paremini sihtgrupini ja eks nad siis ise vaatavad, kas sobivad.

      Delete
  2. Ja pärimisest - eeldusel, et Maja oli Vanaema ja Vanaisa ühisomandis, siis poole pärib Vanaisa ja poole sina. Tuleb pöörduda notari poole, notaritasud on seadusega paigas, selles mõttes väga vahet pole.

    Siin on täitsa arusaadavat infot: https://www.notar.ee/et/teabekeskus/parimine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma toda lehte lugesingi ja teisi temasuguseid.
      Maja oli Vanaema nimel, aga abielu jooksul ostetud. Ma ei tea, kas see ongi ühisomand. Küllap ma notari leian, kes asja täpsemalt ära seletab.
      Aga hirmus lihtne oleks, kui see kõik käiks nagu Agatha Christie romaanides, kus pärast matust tuleb advokaat perekonna juurde ja ütleb, mis edasi saab.

      Delete
    2. Abielu ajal ostetud peaks muteada ikkagi olema ühisvara (kehtib kindlasti ammusemal ajal sõlmitud abielude kohta, päris viimasel ajal on variante rohkem)

      Delete
    3. Mnjah, abielu sõlmiti aastal 1964, nii et oli ammune aeg küll. Hirmus, kas ma pean siis Vanaisa ka notari juurde kohale vedama? Ja milline notar on nii VALJUHÄÄLNE, et Vanaisa üleüldse millestkigi aru saaks?

      Delete
    4. Ilmselt küll, aga siin oskab juba notar ise kõige paremini selgitada, nii et back to where we started from :)

      Delete
  3. Ma ei tea kas sellest abi on, aga Manjana hiljuti kirjutas pärimisest põhjalikult. Ilmselt on ta valmis ka selgitama
    https://feedly.com/i/entry/hHokZqYLGes+PM9USiRM3cttT0mQgnK40uxWgijbkHE=_17e914accdd:24a6071:aa31659c

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Manjana olukord oli jällegi teistsugune kui meil ja juriidilised asjad jooksutavad mind ilma igasuguse puhverajata kokku, püüan lihtsalt mingi notari valida ja konkreetse olukorra ette kanda, küllap nad juba ise teavad, mida juura-alal ohmudega peale hakata.

      Delete
    2. Ajaa, notarisoovitust võib nt Professorilt küsida, tal on omajagu tulnud asju ajada.
      Grünberg oli nimi, mis mul pähe hüppas, neil on pärimisasjade jaoks ka eraldi telefon: pärimisasjade konsultandi telefon: 7312232, pärimisasjade konsultandi e-posti aadress: parimine@tartunotar.ee

      Delete
    3. Too number ei vastanud, proovisin mitu korda, sain Harujõe kontori kätte, sealt anti esialgsed juhised. On jah ühisvara ja võib-olla ei pea Vanaisa koha peale vedama. :)

      Delete
  4. Bulgaariakeelsed raamatud võid mulle kõrvale panna, kui soovid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo. Ma siis vaatan, kas ja mida mul on ja kas need mitte hoopis mingi serbohorvaadi keel ei ole. Süsteem puudub, ukraina keele tuvastasin ka peamiselt i-tähe ja Kiievi kirjastuse järgi.

      Delete
  5. Pärimisega peaks saama ka id-kaardiga kõik toimingud teha, seega Vanaisa ehk pääseb lihtsamalt. Abielu kestel soetatud vara on ühisvara (kui Vanaisa ja Vanaema just ei teinud abieluvara lepingut või ei leppinud kokku vara lahuses), läheb jagamisele pärijate vahel, tekib kaasomand. Siinkohal on mõistlik uurida notarilt ka pärandist loobumise osa (Vanaisa surma korral tuleb taaskord pärimismenetlusega otsast peale), kui Vanaisa loobub Sinu kasuks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ID-kaardiga... koodidega? 89-aastane? Läheb põnevaks.
      Loobumisemõte on hea küll jah, Vanaisa vanus on ju praeguseks selline, et uus pärimine võib õige varsti juhtuda. Kuigi ei või iial teada, millal mulle mõõni jääpurikas pähe kukub või midagi.

      Delete
    2. No kui Vanaisa loobub sinu kasuks ja sulle jääpurikas pähe kukub, siis on minu teada pärijateks sinu abikaasa ja kolm poega, nii et eihullu midagi :)

      Delete
    3. Täpselt, ainult et ega see jääpurikas ei vali, millal ta kukub. Võib-olla jätab esialgu kukkumata, kes teab.

      Delete
  6. Kui mu isa kümmekond aastat tagasi lahkus oli pärimine selle jaoks meist lihtne, kes pärandi vastu oli nõus võtma - too ei pidanud miskit tegema, kõik toimus automaatselt. Jama oli neil meist, kes tahtsid teise pereliikme kasuks oma osast loobuda. Selleks pidi kõige pealt minema notarisse oma osa vastu võtma ja siis alles sai sellest loobuda ja segadust ja notaritasustamist oli rohkem kui rubla eest. Loodan südamest (ja su isa peale mõeldes), et pärandiasjad on vahepealse ajaga lihtsamaks muutunud...

    ReplyDelete
  7. (Pärnaõie- või angervaksaigatsuse saabudes võib endast lahkelt teada anda - Süldel on helde loomuga pärnapuu ja nobedad angervaksanoppijad.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Meil on pärnaõisi endalgi, ainult et õigel ajal tuleb tegeleda. Angervaksaga ma võib-olla olen tuttav, aga võib-olla ka mitte, küsin homme meie pastoriproualt järele, mis tema pakutud hea tee nimi oli.

      Delete
    2. Kui see pastoriproua tee hästi lõhnas, võis küll olla, aga kui ka hästi maitses, siis kindlasti mitte :)
      (Pidasingi silmas hooajavälise igatsuse olukorda. Ettetellimustega ei tegele :D)

      Delete
    3. Angervaksatee on tore, nagu nüüd selgus. Tulev veel ainult teada saada, kuidas ta välja näeb, siis leian äkki meiekandistki angervaksapõllu.

      Delete
  8. Pärimisega on jah vaid see lihtne (ja raha võttev) teema, et lähed noteri juurde ja tema ütleb kuidas käib. Sina ainsa lapsena saad oma osa probleemideta vormistatud. Kuna isa sul kõige terasem pole siis tema osa talle vormistamisega võib sulle natuke tülikam olla. Aga vaähemalt teil ilmselt pärismisteemalisi vaidlusi (et kellele ja kui palju) pole ja seega on bürokraatia teostatav.

    ReplyDelete
  9. Vanaisa asjus, et kas te kuuldeaparaatide võimalust pole uurinud? Enda kogemusest - mul on mõlemapoolne keskmisest suurem kuulmislangus ja kompenseerivad küll, oluliselt, elukvaliteedi parandamisest rääkimata...
    (vabandust kui topelt tuleb, ma vajutasin ennist miskit imelikku klahvi :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tal on kuulmisjäägiga kõrva jaoks aparaat küll, aga ta keeldub seda kasutamast.

      Delete