Friday, May 20, 2022

Et kuidas me peaksime siis sööma...

Aega oli ja uudishimu tekkis, mõtlesin, et vaataks, mis imeloom siis see pere ostukorv on, ma pole sellega siiamaani eriti tegemist teinud. 

Coopi lehel on niisugune asi, sellega peaks nagu nädal aega söönuks saama... Ilmselt eeldusel, et lõunased söögid süüakse koolis, lasteaias ja töökohas. Ja eeldusel, et peres ei ole kellelgi allergiaid ja pereliikmete hulgas ei ole 15-aastaseid poisse, kes söövad ära kõik, mida süüa saab.

Mängimise mõttes hakkasin vaatama, mida ma siis etteantud vahenditest perele nädal aega süüa teeks.

Õhtusöögid. 
  • Kapsas hakklihaga, keedetud kartulid. (seda meil muide armastatakse)
  • Sibula ja porgandiga hautatud kanafilee, riis. Karripulbrit pole nimekirjas, aga natukese piima ja karriga saab kanahautisest ka hädise karriroa-imitatsiooni. Ananassi ja kookospiimaga oleks muidugi parem, aga neid pole ette nähtud.
  •  Seašnitsel, kartulipuder, riivitud porgand napiks salatiks. Šnitsli peale läheb ära vähemalt üks muna, riivsaiaks saavad näiteks saiakannikad, kui neid eelnevalt targu kuivatada. Õli küll pole...
  •  Ülejäänud seapraest teeks guljašši, aga pole ette nähtud ei tomatit ega paprikat, isegi paprikapulbrit pole... muidu saaks guljašši supina, kartulitega, või liharoana, riisiga...
  •  Kala... kalasööjad oskavad kindlasti makaronide peale koos kodujuustu või kohvikoore või hapukoorega mingi kalakastme kokku keerata, aga ma kahtlustan, et sinna võiks ka mingit aedvilja sisse minna, mida enam pole, äärmisel juhul on natuke sibulat alles. 
  •  Ühe korra võiks teha quiche'i, sinna läheb ära kohvikoor ja mõned munad, natuke võid ja jahu ka. Sibul ja suitsuvorst või singilaadne sisse. 
  •  Või praekartulid talupoja hommikusöögi vormis, miks mitte. Sinna sisse lähevad siis viinerid. 
Kapsasuppi ei saa teha, sest kapsas sai juba esimese söögiga otsa, porgandid on ka ammu otsas. 

Hommikusöögid.
  • Ilmselt on ette nähtud mitu putru võisilmaga. Iiiuu. Kes moosi tahab, sellel olgu moos endal olemas, vanaema käest saadud.
  •  Veel on hommikuks ette nähtud uskumatu kogus leiba ja natuke saia. Jällegi, süsivesikurohket hommikusööki a la mina ei anta, kui, siis ainult vormis "võisai suhkruga".
Magustoidud, mõnel juhul võib olla ka hommikusöök...
  •  Vaesed rüütlid. Eeldusel, et kusagil kapinurgas kaneeli on. 
  •  Kuklid šokolaadiga, eeldusel, et kusagil on pärmi või juuretist. Bitteri šokolaad sobib sinna sisse hästi.
  •  Pakutakse lausa poekooki. Niisuguses koguses seda korraga ära ei sööda, aga nojah, võib ju mitmel päeval ka osta.
  •  Pannkoogid, aga mesi ja moos peavad ikkagi endal olemas olema. 
  •  Kui moosi juba kapis on, siis saaks kohupiima moosiga segada... või on äkki lausa kompotti?
  •  Või teha kohupiimasaia, lihtsalt saiaviilud kohupiimaga määrida ja ahju. 
  •  Kui oleks lubatud osta kama, saaks teha keefiri ja suhkruga kama-magustoitu. 
  •  Kui oleks tärklist, saaks piimakisselli. Või kui oleks mannat, saaks bubertit. 
Õunad ja banaanid söödi kahe esimese päevaga ära. Kui olid viletsad õunad, siis tekkis muidugi võimalus õunakoogi küpsetamiseks... 

Mul tekkis nüüd üüratu kiusatus seda ostukorvi-nimekirja mugandada (sest kaerahelbed ja kala) ja vaadata, kuidas me sellega nädal aega toime tuleksime, aga kardetavasti hakkaks nädala lõpuks algama skorbuut, sest aed- ja puuviljade kogus on mikroskoopiline ja kuidas panna vastu kiusatusele ikkagi keldrist moosi tuua? Pealegi olen ma vist ühe korra elus täisterajahu kasutanud ja tulemus oli ootuspäraselt imelik, võiks ikka harjunud toiduained olla...

Või paneks kokku Oma Pere ostukorvi, püsiks selle piirides (paneks varudekapile tabaluku ette) ja pärast vaataks, kes perekonnast on oluliselt kõhnemaks jäänud? Ainult et teismelistel poistel on omadus paljuneda, tänagi saabub hilisõhtuse bussiga kaks lisalast. Siis enam nädala alguses tehtud plaanidega toime ei tuleks. 

Mida teie etteantud "ostukorviga" peale hakkaksite?

9 comments:

  1. Ma pole uurinud EKI lehelt, kas sellega kaasneb klausel, et söönuks peab ka saama. Mulle on jäänud mulje, et see on miskine kokkuleppeline toidukorv, mida nad regulaarselt jälgivad, et andmeid võrrelda. Võibolla eksin.

    ReplyDelete
  2. ohoo, tänud viitamast. peab lausa mõtlema. Esimene diagonaalis pilk ütleb, et kartulit on liiga palju, ma kasutan üsna harva ja palju on tooteid, mida ma üldse ei tarbi (limonaad, tohutult sokolaadi, sai, poekook, vorstid, keefir, banaan...)
    aga peaks proovima jah :) sul on väga head ideed. Tuleksin sööma küll :)

    ReplyDelete
  3. Ja see list on vananenud. 2 päeva tagasi ei saanud Coopist küll mune alla 2 euro karp. Kuu alguses võis jah olla. See on mu kodupood nö ja alles sel nädalal tajusin, kuidas hinnad on nätaki lajatamas.

    ReplyDelete
  4. Ma arvan ka, et see on hinnavõrdluse-eri, mitte tegelik toitumissoovitus.
    Nelja inimese peale on 300 grammi šokolaadi nädalas kindlasti vähe, aga leiba täiesti uskumatu kogus, kas keegi sööb nii palju musta leiba (iuu)? Aga küllap on, ma olen kuulnud ka inimestest, kes tahavad iga toidukorra juurde leiba, olgu seal toidukomplektis muidu makaronid või kartulid... Indrek Harglal vist oli mingis jutus, et leiba tuleb ikka palju süüa, äkki French ja Koulu?
    Ma ostsin hiljuti mune, aga ma enam ei tea, mis päeval ja mis poest, olid küll alla 2 euro. Võimalik, et vahetult enne hinnatõusu.

    ReplyDelete
  5. Mul jääks üle just need poekoogid, limonaad, viinerid ja sai, leib kuluks ennem ära. Aga noh, kui asendada limonaad, sai ja šokolaad sama raha eest gemüüsega, siis hakkab juba looma.

    ReplyDelete
  6. muidu: eeldan, et need on lihtsalt need tootekategooriad, mida kõige rohkem ostetakse ja pood seega eeldab, et just nende hindu võrreldakse.

    ReplyDelete
  7. Kartulit süüakse meil haru-harva, pigem ikka riis ja pasta. Pasta't on perele arvestatud 0,21 kg??? - meil läheb perele üheks söögikorraks 0,4 kg ja seda 2 korda nädalas. Sportlaste värk. Riisi läheb ka rohkem. Piima ka rohkem, keskmiselt 1 l päevas - kus on müslid ja jogurtid?
    Kapsast ja porgandist teen Coleslaw salatit, ülejäänud porgandid süüakse lihtsalt ära :) Meie tavapärasest korvist on puudu kurk, paprikad, jääsalat, mõned tomatid.
    Kookide ja limonaadi asemel - on meie peres jäätis, mida Coopi ostukorvis ei ole. Shokolaadist (bitter) teeme brownie kooki, jätkub perele kaheks päevaks.
    Igasugu singid, viinerid ja vorstid - jäävad poodi. Broileri sisefilee - just neljapäeval ostsin ja oli tsipa alla 7 euro kilo Coopis. Teen India curry't, faijta'sid või krõbekana (st paneerin ja siis keeran miskise hiina pärase kastme kokku loomingulisel viisil). Juurde riis, rohkelt ube, sibulat ja vahel seeni.
    Munad hetkel üle 2 euro ja M- on selgelt väike suurus. Mune läheb rohkem, ikkagi omlett ja siis munavõileib, brownie kook. Koduse hakkliha hind on ka tõusnud (seahakkliha ei osta- seetõttu ei tea). Hakklihast on Bolognese kaste ja kotletid.
    Pani imestama leiva kogus - 3 kg ja saia kogus - 2 kg??? Meil läheb leiba 0,5 kg nädalas ja heal juhul 1 sai, see on miski 0,7 kg.
    Kokkuvõttes, kui nüüd asju asendada, saab tööpäeva õhtud sisustatud söögiga, ent nädalavahetusel ulub meie külmikus sellise nimekirja korral tuul, rääkimata lastest, kes soovivad nädalavahetusel erilisemat menüüd (parti, veist, sashlõki vms).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasta piisikest kogust ma tõesti varem ei märganudki. Igatahes maksid alles hiljuti Prisma sarvekesed (pole kuigi head, aga makaron on makaron, kui eelarve napp), 400 g pakk, sama palju kui see nimekirjas olev poolik pakk. Ei saa loogikast aru. Ma teen meie perele ka 400-500 g pastat korraga ja tihti süüakse kõik ära ka. Teismeliste poiste värk.
      Kartul sobib minu meelest mõne toidu juurde rohkem kui muu, küll nendega midagi peale hakata oleks... aga leivakogus on endiselt jabur.
      Mina eelistan ka kodust hakkliha, aga kui hind on piisavalt erinev, siis võin ka muud valida, hakklihasegusid ei ole kunagi ostnud.
      Ilmselt sellise "ostukorviga" nälga ei sure, aga loomingulisust ja leppimist nõuaks küll palju.

      Delete
    2. Äkki võileivahunnikuteks? Ma pean emale igal laupäeval ostma terve leiva (Meie Eesti Uudseleib, 600g) ja mitmeviljarösti 470g ja ta teeb hommikuti hunniku võileibu omale. Reeglina järgmiseks nädalaks otsas. Ja kuna keedab palju suppe, siis sinna kõrvale on ka alati tal leib. Putru keeldub hommikuti söömast.

      Delete