Saturday, May 21, 2022

Peki-Heini kaagutus enne munemist

Proovisin selga Põhikooli Lõpetaja Ema Kleiti. Oli rõõm, et läks selga. Oli pahameel, sest võinuks paremini istuda. Järelikult olen ma viimase 11 kuu jooksul siiski paar kilo juurde võtnud. Meie Maja Kokkuhoidlike Emade Komitee välkistungil hääletati uue kleidi ostmine ühehäälselt maha. 

Moorisin omas võdisemises ja jõudsin Otsusele, et ka ilma Margo Durrelli ("Sa peaksid proovima riivitud selleri dieeti") ja Bridget Jonesi ("Snickers on kõigest väike vahepala ettenähtud porgandiviilude asemel") asjatundlike nõuanneteta  tuleb hakata dieeti pidama. Et pärast lõpetamisejärgset restoraniskäiku ei väljuks toitlustusasutusest Proua Vorstijupike ja ükski kriitiline kõrvaltvaataja ei peaks pelgama, et mu kleit õmblustest rebeneb. Endal mugavam ka. 

Fitlap ei sobi, nad hakkavad seal kohe esimestel päevadel kaerahelveste ja kodujuustuga peale, pealegi peaks hommikusöögi organiseerimine toimuma väga kiiresti ja lihtsalt, ma ei ole endiselt kell seitse hommikul kuigi teovõimeline. Igasugused saksakeelsed dieedid kah ei sobi, sest retseptid on liiga fäänsid. Ja must või teraleib hommikuti paneb mul lollikindlalt kõhu valutama, samuti igasugune lihatoit, seda paluks alates kella üheteistkümnest. 

Jäin vana hea äraproovitud maagilise supi juurde, mugandustega. Kunagi väga noorena katsetasin seda ka, meeldis ja toimis - ehkki stardipositsioon oli praegusest vähemalt kakskümmend kilo kergem, aga ambitsioonid olid ka teised. Pealegi maitseb mulle aedviljasupp üldjuhul väga. 

PLN on alustada esmaspäeval (sest mul hetkel puudub enamus supikomponentidest ja olen mitu päeva plaaninud laupäeva hommikuks sooja kodusaia teha) ja mugandada supidieeti mõningate lisandustega. Nimelt tahan ma näksida ja selleks sobivad ideaalselt redised. KRÕMPS! Olengi sel aastal hämmastavas redisepuuduses elanud. Igal hommikul rüüpan oma tavalise väga suure tassi lahjat kohvi ja luban endale selle juurde kausikese jogurtit koduse maasikatoormoosi ja võib-olla paari mandliga. Töölolemise-päevadel ostan puhvetist topeltportsu salatit, suppi kaasa vedima ei hakka... aga kui kodus ei peaks suppi enam olema, söön õhtul oma pere seltsis samamoodi salatit (roheline salat, tomat, kurk, tilk oliiviõli ja äädikat). Seda ma armastan ka, nemad saavad salatile lisaks muidugi kanakoibi ja vorstikesi ja mida iganes muud. Mõne puuvilja ehk söön, hm, Goldeni õunad peaksid minu maitsele piisavalt magusad olema? Ja õhtul lürbin tassi sidruniteed, taimeteed üldiselt ei maitse. Mingil hetkel tuleks tunde järgi natuke lahjemat liha süüa ja ilmselt aastaajast tingituna küpsetan rabarberikooki, aga eesmärk ei ole ju nädalaga 5-7 kilo kaotada, vaid kuu ajaga kolm... Või umbes nii. Et kleit hästi istuks. 

Iseenesest oleks vaja ka uut põrsaga tassi, mille jagu vett rüübata, kui hirmus küpsiseisu peale tuleb. 

Spordist ärge mulle palun endiselt rääkige, oletan, et aiatööd, kangakudumine ja näiteks puukandmine (sest mina olen kõige rohkem kodus ja poole ruumi kaupa küttepuude kuuritassimine on mulle jõukohane) kehtivad ka kui sport. Ja kui ilm lubab, teen taas iga päev pärast õhtusööki tund aega mingeid kasulikke õuetöid, eile näiteks koristasin talvisest oksarisust puhtaks umbes veerand majaesisest pargist. Tänane ilm kahjuks ei lubanud, homne vast jälle. 

Eks te võite mõne nädala pärast küsida, kas kleit läheb paremini selga.

13 comments:

  1. Ma hetkel toitun kava alusel, 2000kcal päevas. Rohelise ja juurika hulk on suur. Kohe väga suur. Nt 40g kurki, 35g tomatit ja 20g jääsalatit, lisaks 60g tatart koos seente ja sibulaga. Muna on sageli.

    Õuntega ole valvas, need võivad olla üllatavaf kaloripommid.
    Mul ühes toidukorras vahel snäkiks 60g õuna, ahjus küpsetamiseks kaneeli ja meega, hiljem segasin 40g maitsestamata jogurtiga.
    Aga 5kg maikuuga alla läinud, kõht on täis. Ainult roheline maksab hetkel natu palju, näis kaua viitsin. Suvepoole ehk odavamaks.
    Kõige suurem mot ongi see, et riided selga läheks ja omal kergem olla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, kohe tuleb mängu tatar, millega ma mitte kui midagi peale hakata ei oska. Ma gramme palju vaatama ei hakka, katsun niimoodi süüa, et ise kaalust alla võtan ja mingeid väga erilisi-ebaharilikke toiduaineid ka hankima ei pea.

      Delete
    2. Tangu sööd? läätsesid? Need on ka head.

      Delete
    3. Läätsi söön hea meelega, tangudega ei oska ka midagi peale hakata.

      Delete
    4. No see tatar või läätsed oli lihtsalt ühe toidukorra näide.

      Delete
  2. Kui ma umbes aasta tagasi kolesterooli pärast nädalas kaht liha-muna-piimavaba paastupäeva hakkasin pidama, siis kadus selle käigus ka umbes 4 kilo, aga riiete istuvusest ei olnud seda paraku küll üldse näha. nii et omast kogemusest ma kleidi istumise garantiid ei julge anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istuvus ei sõltu mul kindlasti ei kleidist, valitud pesust ega kolesteroolist. Aasta tagasi istus see kleit väga hästi, nii et ma pakun, et probleem on eelkõige juurdetulnud pekis. Kohad, mis hästi ei istu, ümbritsevad mu kõige pekisemaid piirkondi ja...

      Delete
    2. ma pidasin silmas, et 4 kilo kadumist ei olnud näha mujal kui kaalu ekraanil.

      Delete
    3. Mnjah, kuna mu kaal ei tööta, siis loodan ikkagi nähtavale muutusele. Mõõdan kudupööningul - sest mõõdulint elab seal - ära kõige häirivamad ümbermõõdud ja vaatan, mis olukord mõne nädala pärast on.

      Delete
  3. Minu kogemus on näidanud, et niisama salati söömine ei pruugi olla väga jätkusuutlik lahendus. Roheline + miski valguline (muna, kana, lihalõik) hoiab kõhu kauem täis ja ei aja isutama... Või siis toorsalatile (miskid lehed, tomat, kurk jne) lisaks fetat ja kinoad näiteks. Supidieedi jagu mul meelekindlust ei jagu aga liha salatiga on täitsa sobiv lahendus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mõtlen siin, et esimesel päeval supp ja redised, võib-olla õun ka, järgmisel päeval salat ja õun ja redis ja sealt edasi vaatan, mis enesetunne ütleb. Päris õige supidieedi puhul lubatakse nädalaga kaalukaotust kuni 7 kilo, see oleks ikkagi liiga palju ühekorraga, ma tahaks tasakesi, aga järjekindlalt.

      Delete
    2. salat+valguline on ka toitumiskavas. Aga põhireegel on kaloridefitsiit, et kulutad rohkem kui sööd. Seened nt ei anna kaloreid ja neid saab omleti sisse hakkida, juurde salat tomatist, kurgist, rukolast.

      Delete
  4. Aiatööd - jah! Ma olen täna palju ja tempokalt maad kaevanud ja kell väidab, et kulutatud on 866 kcal: number, mida ma sel kellal veel kunagi ei mäleta näinud olevat.

    ReplyDelete