Tuesday, June 28, 2022

Linnujuttu

 Kureperekonda meil ju sel aastal pole. Ei tea, miks, aga kujutan ette, et keset paaritumist metsiserünnaku üle elanud kureproua ei pidanud meie pesa piisavalt turvaliseks kohaks, kus haududa ja poegi kasvatada. Loodetavasti elavad nad oma pereelu seekord kusagil mujal ja nendega pole midagi hullu juhtunud.

Aga täna... Oletan, et tegu oli härra Kurega, kes tuli teostama tavapärast kinnisvarahooldust. Ikkagi väärt pesa, vaja tema olukorraga kursis olla. Toimetas teine pesal, oksaraag nokas, kui järsku pikeeris eiteakuskohast väike, umbes kurepea suurune pruunikas lind. Küllap oli tema kurgede äraolekul kurepesa keldrikorruse okste sisse oma pesa teinud ega teadnudki, et pesa pärisperemees on keegi teine. 

Kas te olete kunagi näinud, kuidas valge-toonekurg ehmunult võpatades pea õlgade vahele tõmbab?

Seda võpatamist jätkus õige mitmeks ähvarduslennuks, siis tüdines kurg ehmumisest ära ja hakkas üsna ükskõikselt tiibu kehitama - saa aru, ma olen sinust suurem, sa ei huvita mind, kobi oma pessa tagasi ja lase minul rahulikult pesa remontida. 

Mulle meeldivad pääsukesed ja kured, nemad on alati mõistlikud, mõni öökull või terve, paks, hea välimusega maatuvi lähikonnas oleks ka tore, aga väikesed pruunid närvilised linnud... võiks kusagil mujal elada. 


1 comment:

  1. Meil juhtus eelmine aasta perekond Kurega õnnetus... üks neist sai jäi kadunuks (sai surma)...poegi üles ei kasvatanud, olid küll pesas, mis neist sai - ei tea. Kartsime, et sel aastal keegi ei tulegi pessa. Tulid, kuigi üle kuu aja hiljem kui ümbruskonna sõpradel. On noored kured, hr Rein ja pr Sirje Kurg. Kaks kurelast on ka.
    Me oleme üritanud kodustada kakku ja kulli, ebaõnnestunult. See eest on meil mitu perekonda Metstuvi. Nad on nii ilusad ja patseerivad kenasti promenaadil, härra hoolitseb proua eest. Metstuvide arvukus on aasta-aastalt kasvanud - neile meeldib meie juures pesitseda.
    Ainsad, kes võiks ära kaduda on rästad...nad lendavad parvena ja nüüd ootavad maasikate ja murelite valmimist, et need nahka pista. Pahalased ja nende kädistamine on tüütu.
    Linavästrikud on armsad ja käivad sõbralikult mööda terrassi, inimesi enam ei karda.

    ReplyDelete