Friday, July 8, 2022

Reede pärastlõunal

Kaalutlesin keskpäeva paiku, kas hakata pliidipuid laduma või minna metsmaasikale. Kuna küttepuud ei lähe kuurist väljaspool pahaks, aga maasikad korjamata olekus pikapeale küll, võitis maasikapäästmine. Nüüd tuleb veel kaks karbitäit metsmaasikaid moosiks menetleda. Ja sinna jäi veel.

***

Selsamal keskpäevasel ajal arutasime Mehega puhkuseplaane. Kuna ööbimised saame peamiselt sugulaste ja sõprade juures, siis läheb kogu ettevõtmine meile loodetavasti maksma umbes niipalju, kui mul praegu arve peal raha on. See tähendab, et mitte ülearu palju (Mehel on ka pangas raha ja purk on ja midagi tuleb ju tasapisi juure, näiteks tuleb ka augustis peretoetus ja palk ja... ja arved on makstud). No loodame. Tuleb veel korraldada Vanaisahoid ja kassihoid. 

***

Keegi peaks rohima. Ja keegi peaks koristama. Ja keegi peaks... noh, tubli olema. Koristamist teevad uue nädala alguses lapsed, nad on siis PLNi kohaselt nimelt kõik korraga kodus. Rohimine juhtub, kui juhtub. Täna juhtub mmmoos ja õhtusöök ja laadaettevalmistused. Jätkub küll, ega kõike tööd ei sa ühe päevaga ära teha! Tegelikult on nii, et see laada-asjandus on alati õudselt väsitav ja seetõttu me elame täiesti teadlikult rahulikku elu. Küll saavad need muud asjad ka tehtud. 

***

Käisin eile raamatupoes. Muuhugs leidsin kindlasti hästi vajaliku lasteraamatu "Siberi haiku", mis on graafiline romaan küüditamisest. Ainult et... Kuigi koledate sündmuste illustreerimiseks on pruunid toonid täitsa asjakohased, miks see raamat oma üldises formaadis nii raskesti loetavas kirjas ja raskesti mõistetavate piltidega peab olema? Tõsiselt, laps, kes võib-olla niigi väga lugeda ei taha, ei vali raamatut, mille kirjastiil on ebamugav lugeda. Kahju. 

Muidu oli ka... suurem jagu soodsa hinnaga lasteraamatuid on ka ilusate, esteetiliste ja arusaadavate piltidega või mõistliku tekstiga. Mõlemat korraga pole vist ette nähtud. Kuna mul hetkel pildiraamatute sihtgruppi majas pole, vaatangi ainult soodushindade letti. Tõsi, mõnikord leiab sealtki pärleid... sest inimesed lihtsalt ei taipa, mis hea on. 

***

Varahommikul ärkasin õudusunenäo peale. Meil oli uus õppealajuhataja ja vist miski haridusosakonna tegelane, kes korraldasid koolitöötajate eksamineerimist, kas ikka sobivad oma ametisse. Mina sattusin eksamineerimisruumi ukse taha juhuslikult, otsisin millegipärast üht tublit õpilast taga... aga kutsuti sisse ja hakati nõudma, et annaksin kiiresti vastuseid füüsikaülesannetele. Minu protesti peale, et see pole ju ametiga üldse seotud, teatasid võõrad, et koolis töötav inimene peab ennast koduselt tundma kõikides teadustes või midagi sellist... Võeh. Päris-füüsikast on mul mööda 29 aastat ja siis ma tegelikult oskasin, vähemalt kodus õppida antu jagu (nagu tublid tüdrukud ikka, õppisin ära ja unustasin, kui "viis" käes). 

***

Veel olen siin mõtisklenud egoismi rinevatest väljendusviisidest, Vend Laurentsiuse sigadest (sest Haraldi tesiletimaailm kangesti kutsub) ja isade leinast. Võib-olla kirjutan nendest kunagi edaspidi. Praegu, vabandage, moos. 

No comments:

Post a Comment