Monday, October 10, 2022

Natuke nagu nõutu või nii

Ma siin eile rõõmustasin, et tulemas on koolivaheaeg. Ainult et... sellega võiks ju midagi peale ka hakata. Midagi, mis meeldiks lastele (see tähendab actionit) ja oleks täiskasvanutele vähemalt vaheldus, kui mitte puhkus. 

Arvatavasti ei ole me väga jõukad, nii et puhkus palmi all ei ole valikutes. 

Kardetavasti on siitkandi ilm oktoobri lõpus kasutamiskõlbmatu, nii et õuetegevused ei saa olla päeva põhiline sisu. 

Mingi veepark? Jurmalas meeldis meile kevadel hästi, sest seal olid täidetud kõik põhilised nõudmised: 

  • mina tahan, et riietuda ja pesta saaks privaatselt;
  • lapsed tahavad võimalikult hirmsaid liutorusid ja sauna;
  • Mees tahab rahulikult loivata, ulpida ja mullibasseinis marineeruda. 
Hind oli küll jah hirmus, aga ega selle vastu ei saa. 


Pärnus Terviseparadiisis pidavat olema täidetud laste nõudmised, aga riietemine-pesemine olevat avalik sündmus. Mina sellise asja eest maksta ei taha. Variant oleks muidugi Teise Vanaisa juures ihu puhtaks pesta ja trikoo selga panna, sealt sõidab terviseparadiisi juurde paar minutit, ega need pealmised riided ei määri ega jõua selle aja sees muid ihulisi sündmusi juhtuda, mis äsjase pesemise mõttetuks teeksid, ma loodan. 

Vaatasin juba neid paiku, mida teadsin vaadata - Leedu Druskinkai veeparki kiidetakse, aga seal ei lubata millegipärast alla 18-aastaseid sauna, suured poisid oleksid äärmiselt nördinud. Soome Serenast olen kuulnud, aga seal nõutakse saunas alastiolekut, mis ei ole ka päris see, mis meile sobiks (sõpradega saunaskäimine on midagi hoopis muud kui avalik saun puruvõõraste seltsis). Eesti muud spaad, millest kuulnud olen, on vist rohkem nagu sellised... Mehe tüüpi kohad, basseinis ulpida saab, aga teismelistel oleks iiiiiigav?

Kas kuskil mujal piisavalt liutorusid, sauna ja teismeliste jaoks pladistamisvõimalusi on, ei tea. Paluks soovitusi just selle nurga alt. 

Muudest mõtetest on olnud küsimus, kas viia lapsed näiteks Lange motokeskusesse, aga noh, meil on siin Herr Bora isegi, Legolas on nüüd ka mõnel korral lauda taga sõitmas käinud ja Lillebror väidab, et teda autosõit ei huvita. Me ei ole käinud Ida-Virumaal peale ühe korra Vasknarvas üle jõe Venemaa poole vaatamise ja too kord oli nii ammu, et vist isegi Jõugu Juht ei mäleta - aga mida seal Ida-Virumaal veel peale Narva ja Sillamäe ja pankranniku vaatamise tehakse? Kas kaevandusmuuseum on koopapelgajatele väga hirmus? No ja mul valutab teist päeva pea, sellises olekus ei ole mereäärsed kohad nagu Toila või mis seal põhjarannikul veel head on eriti ahvatlevad, sest arvatavasti on tuul. Pea rahuneb küll selleks ajaks loodetavasti maha, aga hea tahtmise korral jõuab ta ju jäle valutama hakata... urr. 
Lõuna-Eestis me pole kah käinud, aga jällegi, mida seal peale looduse imetlemise teismelistega tehakse? Rõuge Pesapuu vaatetorni saaksid näiteks minna ainult suured poisid, Lillebror kardab koos minu ja Mehega endiselt kõrgust. 
Või nojah, muidugi, alati on võimalik hankida piletid ooperisse ja kõigile meestele kingad jalga ja lipsud ette sundida. Triiksärke kannavad nad sobivas olukorras õnneks ilma igasuguse sundimisetagi. Ainult et pidulik teater on nagu natuke... actionivaba. 

Küll see suurte lastega millegi koostegemine on raske... Päris suurtega, kui nad juba oma actioneid ise korraldavad ja finantseerivad, oleks kindlasti taas lihtsam, siis nad on oma seltskondadega ära roninud ja hüpanud ja kihutanud, võivad vanematega siivsalt kohvetada küll, ma loodan, aga praegu veel... Praegu veel tahaks lapsevanemad kasutada ära viimaseid võimalusi teha midagi koos lastega... lastele. 

13 comments:

  1. Matkaonni laenutus koos perekondliku matkaga?
    See nõuab orgunni marsruudi osas ilmselt ja torusid ka pole :), aga nt rabad on hetkel imelised ja kannatab ehk järves veel supelda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh kaasa mõtlemast, aga koolivaheaeg on alles oktoobri lõpus. Siis ei kannata tavaliselt üle viie minuti korraga õues olla. Me oleme ka suvisel ajal äärmiselt mittematkav perekond.

      Delete
  2. Mul on end raske poiste ema rolli panna, aga kui meenutan oma tütre teismeiga, siis (tal on sünnipäev okt lõpus ja kliima võimaldas) väga head olid seikluspargid- neid on setus ja saares. Tänapäeva muuseumid on väga ägedad nt Saaremaal Wow, ma ise lustisin täiel rinnal.
    Kui sul päike ei ole esmatingimus, siis aeg-ajalt on ülisoodsaid lennukipileteid ja välismaal leiab tegevust juba mitmesugust.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lennukipileteid passin nagu kass hiirt, aga kuna võimalik sõiduaeg on ette määratud, Norrasse vms külma paika tõesti ei taha ja eelarve on veel piiratum kui sõiduaeg, siis pole siiani midagi sobivat leidnud.
      Seilkusparke naudiksid suuremad poisid kindlasti, Lillebror kardab kõrgust nagu mina ja Mees ja seikluspargid on tavaliselt kahjuks õues.

      Ikka hädam kui see kärss nii kärnas on... Muidu kõlab Saaremaa huvitavalt küll.

      Delete
  3. Koopafoobikuna olen Kaevandusmuuseumis käinud, meeldis. Su poistele jätab kindlasti võimsa mulje. MOMU Mootorispordi muuseum ja Laitse rallipark võivad elamusi pakkuda. Saaremaal Kuressaare linnuses, Sõrve tuletornis (kõrgust kardan aga ära käisin) ja mõnes loomapargis saab kindlasti aeg meeleolukalt sisustatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Need Saaremaa kohad, mida mainisid, on juba käidud, aga küllap on seal veel paiku.

      Delete
  4. Hiiumaal on väga äge koht Tuuletorn koos oma ronimisseinaga (siseruumides), eks kõrgusekartjad peavad siis küll muid tegevusi leidma. Aga kogu see torn oli vahva, meil läks seal ikka mitu tundi (lapsed suurusjärgus sama vanad kui sinu omad). Eesti veekeskustest on Pärnu Terviseparadiis lastele tõesti kindlalt lahedaim. Äkki nende rõõmu nimel suudad oma tugevad tunded seoses riietumisega alla suruda? Kedagi ju tegelt ei huvita... Või üldse minetamata jätta, las mehed olla omavahel ja sina saad nt näitusi ja kohvikuid nautida, selline omaette olemise aeg on ka väga väärtuslik. Pärast saate jälle kokku. Ega nad seal veekeskuses niikuinii sinuga ei hängi (ma oletan), vaid ikka omavahel. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me seda täiskasvanute minematajätmist oleme korra juba teinud. Võib iseenesest veel teha, aga me pole veel midagi otsustanud.
      Tuuletornist olen kuulnud jah, et on huvitav.

      Delete
  5. Tervise Paradiisis riietuda saab tegelikult kabiinis. Naiste poolel vähemalt, ma meeste poolel pole käinud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, mulle jagati kogemusi meeste poolelt. Ma ka sinna ei tikuks. Aitäh, see annab lootust.

      Delete
  6. Meie käisime vahetult enne 2020. aasta lockdown'i Viimsi H2O Aquaparkis - https://aquapark.ee/. Torusid on seal palju, mõned nii hirmsad, et ainult T. julges minna, mõned keskmised. Riietumise kohta puudub igasugune mälupilt, äkki isegi olid kabiinid? Kui te seal veel käinud pole, siis soovitan küll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Mõtleme selle peale päris tõsiselt.

      Delete
    2. Selleks koolivaheajaks on küll hilinenud soovitus, kuid Narva-Jõesuus Nooruse Spas on väga hirnsad liutorud, st teismelistele kindlasti meeldib (kolm olid sellised mõistlikud ka, kust ma alla julgesin lasta). Riietumine on kabiinides (ühine riietusruum), pesuruum küll privaatne ei ole. Suvel oli seal aga väga rahulik, pesin end üksinda, ja ruumi on ka, nii et tagumises nurgas olles ei pane basseinist tulijad-minejad tähelegi. Saunu on seal ka igale maitsele. Me plaanime küll tagasi minna millalgi.

      Delete