Tuesday, May 9, 2023

Noppeid enne õhtusööki

Viimasel ajal hilineb õhtune buss kümme minutit, sest Narva mägi on umbes. Ometi on olemas mingid ümbersõiduvõimalused neile, kes Linnast tahavad välja sõita... Ei tea. Minu meelest ei olnud Puiestee tänava suurremondi ajal minevaasta olukord pooltki nii hull. 

Selle bussi pärast ongi imelik õhtusöögieelne aeg, lapsed, kes pidanuks vorstid ahju panema, jõudsid koju vaevalt kümme minutit enne meid. 

***

Otsustasin endale pühapäevase teatri jaoks osta kleidi. Ühevärviline, soovitatavalt punane või säravsinine, äärmisel juhul must. Ideaalis kolmveerandvarrukatega. Laieneva seelikuosaga (sest mul pole mitte ainult herilase piht, um...). Humanas pakuti veinipunast taolist kleiti, paraku on vöökoht kõrgepoolne ja kleit ise selle tõttu lühikesevõitu - noh, lühemale kasvule. Ostsin igaks juhuks ära, aga lähen reedel ikkagi Hansmarki ka luurama. äkki neil on midagi, mis sobiks lisaks teatriskäimisele ka Gümnaasiumilõpetaja Ema Kleidiks või kesse, teab, äkki Peigmehe Ema Kleidiks ka. Ei või ju iial teada, millal täisealine poeg eluarmastust kohtab ja kiire hakkab. 

***

Raamatukogust sain taas kotitäie paljutõotavaid teoseid, aga kõik kerged ja lihtsakoelised raamatud räägivad kahekümne kuue või kolmekümne ühe aastastest naistest, kes pärandust saades või mõnel muul heal põhjusel Cornwallis või kuskil lõunaosariigis poe avavad ja selle käigus vastupandamatut aednikku või kinnisvaramaaklerit kohtavad, mitte ükski rõõmsameelne lugemine ei räägi neljakümne kaheksa aastasest täiesti mõnusas abielus naisest, kellel on tarvis tegeleda kolme ja poole puberteediga... Nojah, need teemad ei ole ilmselt rõõmsameelsed, vaid murettekitavad. Muretsemine on emade amet nagu andeksandminegi, aga mis siis, kui kõik hästi läheb? Pealegi on nad puberteetikud ainult väga konkreetsetes küsimustes, muul ajal on ülitoredad. 

***

Pooleldi kinniehitatud tuulekoda kipub arenema katastroofipiirkonnaks. Sinna on mugav asju käest panna. Ometigi võiks seal olla suuremas koguses õitsvate lilledega potte ja muud mõnusat segadikku, mis looks romantilist meeleolu ja oleks üldse ilus... Tuleb mõelda, kuidas seda ettekujutust ellu viia ja olulisem, ära hallata. 

***

Eile avanes esimene mirabelliõis. 

***

Lapsed loevad, mitu nädalat on tõsise õppetöö lõpuni. Tõepoolest, kohevarsti on päris suur suvi käes. Mulle sobib, need minevanädalased miinusseitsmesed ööd olid päris ebasümpaatsed. 

***

Viimasel ajal kummitab mul väga sageli üks diskohitt. Tiffany "I think we're alone now". Oijah, need puberteedid...

***

Ja veel, hiljem: miks vanaemad surevad või kaotavad mõistuse enne, kui nende lapselaste lapsed lokkavasse puberteeti jõuavad? Olen neil päevil nutnud üldse esimest korda sellepärast, et mu vanaema on surnud... ja ta suri umbes täpselt 23 aastat tagasi. Mh, see oleks hea argument, miks väga noored inimesed peaksid lapsi saama - et kui nende lapselapselapsed kord puberteedis on, saavad lapselapselaste vanemad tulla, põlvitada maha, vanaemale pea sülle panna ja kurta. Ja vanaema ütleks, ära kurvasta, lapseke, kõik saab korda... Ja see oleks lubadus, mida on võimalik kohe ja lihtsasti uskuda, sest vanaemad ei valeta. Nojah, õige oleks saada Jumala suhtes kui laps... aga mõnikord ei tule see välja. On ka selliseid päevi. 

2 comments:

  1. Hmm, mul hakkab tekkima tunne, et sa peaks ikka ise ühe raamatu kirjutama. Sul oleks oma pere põhjal ainest küll ja selline täiskasvanute Bullerby (täiskasvanute! ehk et kõik pole mannavaht ja kõrges heinas jooksmine) oleks paljudele, ma arvan, hingepaitav ja huvitav lugemine.

    Ühtlasi hakkab mu peas kerkima kergelt pealetükkiv soov sulle suvel külla tulla :) Ma olen kindlasti ühel hetkel seal kandis ja plaanide kohaselt isegi vaat et naabruskonnas, sest ma pole juba mitu head aastat vanavanemate haudu külastanud ning sealt (st Varalt) peaks sinu juurde kui mitte kiviga, siis oda või mõne muu aerodünaamilisema asjaga visata olema küll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 kilomeetrit... aga oota, hauad, kalmistu...? See on natuke kaugemal. Aerodünaamilisem asi võiks jah olla. Anna teada, millal tuled ja mis sorti kooki tahad. Kui me juhtume kodus olema - eks meilgi tuleb ringikäimisi. Aga kui oleme, siis on võimalik, et meid on rohkem kui viis, sest lastel on suviti pidevalt külalisi. Kõik nad on head.

      Ma jätan muide suure osa asju blogisse kirjutamata või kirjutan väga läbi lillede, sest suured lapsed ja üldse. Raamatut sellest kirjutada ei taha, liiga silmini sees olen. Ja need silmad on viimastel päevadel näinud palju rohkem, kui oleks kunagi tahtnud... Khm. Keegi teine võiks välja mõelda, siis ma loeksin küll.

      Delete